Bibliotheken en het online leven in Mei 2010

2 Reacties

Veel vrije dagen, en die rond Hemelvaart waren koud, maar Pinksteren maakte het dubbel en dwars goed. In Amsterdam hadden we een vuinismannenstaking:  over 20 ct/uur! (30 euro in de maand? Geef die mensen dat toch!)
Wat er verder weer langs kwam: niet meer bij te houden! Een greep:

Bibliotheek

Niet overal wordt de bibliotheek afgebroken: Schiphol gaat er juist – met steun van OCW-weer mee beginnen.  Ready for take off zegt Tenaanval. Mooi, laten we hopen dat  de neerwaartse spiraal nu eens omhoog gebogen wordt, maar verder hoor je wel erg veel negatieve berichten. Laten we dus maar wat positiefs brengen:  Phil Bradley heeft een lijstje met zijn library-related video’s gepubliceerd en hoe ziet The most beautiful library in the world eruit als je het aan wetenschappers of collega’s vraagt?
Over ons werk: Pretending to be a Librarian: Five Reasons Why Librarians Have the Best Job in The World maar hoe zit het met Bibliothecarissen en hun beroepsethos (Tenaanval).  Sterker: bestaat er wel een “Professional Librarian?” vraagt David Rothman zich af als hij spreekt over Ryan Deschamps Ten Reasons Why ‘Professional Librarian’ is an Oxymoron (zie ook de vele commentaren). Later vervolgt Ryan het met:   On Professionals, Paradigms & Paradoxes. Wilma ziet De informatieprofessional: van fortbewaker naar gids gaan (Je bibliotheek) en daar speelt Twitter een grote rol in.

Google

Google Unveils A New Look (Resourceshelf) een Spring metamorphosis vinden ze zelf.
In het kader van 30 jaar Pac-man verraste Google ons met een ‘playable doodle’ die zo’n succes bleek dat ze er een blijvertje van gemaakt hebben, al werden sommige mensen niet blij van t deuntje
Je kunt meerdere gmail-accounts nemen, maar Google dwingt je echt om maar 1 adres als hoofd te gebruiken.  Dan kun je dus ook de iGoogle pagina aanpassen zonder steeds in en uit te hoeven loggen. Het is in Google Reader wel eenvoudig alle feeds via OPML om te zetten naar een ander account, maar de shared items gaan niet mee: die blijven apart. Als je dus je accounts switcht (wat ik heb gedaan) heb je apart een nieuwe en een oude versie Shared items.
Vreemd eigenlijk dat Google een DOI als zoekwoord  niet vindt (zonder ‘resolved’ te zijn) maar dat een combinatie van auteur en tijdschrift van hetzelfde artikel wel naar dat artikel leidt, waar ook duidelijk de DOI vermeld staat.
En dan die zaak  van de secured searches … maar dat schuiven we door naar volgende keer.

Online leven / Sociale Media

Veel gedoe weer over Facebook en privacy. Pandia zegt zelfs: How Google and Facebook are undermining our trust in the social web. )  Ook Technologie en de Tweede Kamer: een overzicht gaat over de privacy. (Welke privacy?) En  Surf komt met een rapport “Image building op het internet: houd greep op je digitale identiteit.
Toch kunnen we niet goed meer zonder: What Are You Going to Do When the Internet’s Gone? Je moet er toch echt niet aan denken … of juist wel? Dat sociale media van toenemend belang zijn  zagen we al in 2008 in Living and Learning with New Media: Summary of Findings from the Digital Youth Project (MacArthur Foundation): de sociale media nemen langzamerhand de klassieke websites over lees je in The Death of The Website (The next Web).
Verder:

Research / Tijdschriften / Publiceren / Open access / Citaties

Twitter

Zoeken

Pluim:

Afknapper:

  • Heb ik mijn KPN bundel -gratis- verlaagd omdat ik zoveel verbruik over had: telt die ‘overwaarde’ van vorige maanden ineens niet meer mee…
  • Al 3x een YouTube account genomen omdat ze de vorige niet meer kenden (te weinig gebruikt). Nu neem ‘k geen 4e meer, zo’n rare registratie…

———–

NB: misschien ws ‘t  tijdelijk, maar ik wel t wel in de gaten houden : Scopus heeft nu de extra items (de niet in Scopus aanwezige citaties) achter apart tabblad opgevoerd. Handig & met een -summiere- export 😉 Het bleek echter niet in al mijn IP adressen getoond te worden: met 2 verschillende toegangen naast elkaar zie ik dat 1 toegang ’t wel heeft en de andere niet.  Maar dan zijn bij die eerste  ook ‘Add categories’  en de  PDF download optie weg.

2 thoughts on “Bibliotheken en het online leven in Mei 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s