Linking education data
Chris Clarke
(Talis)
Having worked in and around semantic technologies for five years, Chris Clarke currently leads Talis’ Education Division, which applies Talis’ innovative semantic web know-how to the learning technology domain. Working with leading Universities from around the globe, Chris and his team are helping customers unlock the potential of linked education data, realizing new value from existing data assets and assisting innovation in teaching and learning
Chris heeft nu een bril op, dat ziet er anders uit 😉 .
1 Technology evolution
Metafoor van golven (waves) worden daar vaak voor gebruikt. Dirsuptive voor de industrie bijv van papier naar digitaal.
Evolutie van internet Begon met PC era 1980-1990. Daarna web 1-2-3-4 … Hij deelt t ongeveer in decennia in: elke 10 jaar nieuw systeem.
Het millennium heeft ook nogal invloed gehad.
Systems of record: studenten records, financiën, bibliotheeksystemen. 10-15 jaar geleden grote veranderingen, zijn eigenlijk wel klaar, je kunt er niet veel meer vernieuwing in verwachten. om die dingen aan elkaar te koppelen vraag wel eea.
Na 2000; meer faciliteren van interacties dan veranderen van grote systemen zelf. Transactions versus interactions
- Helpen mensen met elkaar te interacteren.
- De web 2 wereld speelt zich meer aan de andere kant van de firewall af dan daarvoor.
- Cloud computing
- Mobile technologies
2 Linked data
De nextwave: web 3.0. Data centred not document centred
web 1991:
- ene document verwees naar de andere.
- op informele manier documenten linken, je hoefde niet te weten hoe dat in elkaar stak. open protocols.
- Designed for appropriation
Data designing voor appropriation is nu nodig. Standaardiseren van manieren waarop databases met elkaar kunnen communiceren. Op webnivo, op globale schaal.
2007: verschillende databases linken met elkaar DBpedia crawled wikipedia, haalt gestructureerde info bijeen, factual data en publiceren dat.
RDF, FDAP, geonames, audiocenter, Flicker wrapper, open cyc, RKB, W3C etc.
Mensen gaan meer en meer data publiceren. in 2009 is dat exponentieel gegroeid. Het is nu niet meer mogelijk iedereen te kennen die zich daar mee bezig houdt.
Voorbeeld voor linked data; libris (nationale catalogus van Zweden). Ziet er niet uit als linked data, omdat LD voor machines is, niet voor mensen. Op RDF manier worden allerlei onderdeeltjes samengevoegd. Elke resource geeft link.
Voorbeeld 2: BBC wildlifefinder. BBC heeft enorme hoeveelheid content; sinds kort ook via RDF gepubliceerd. Ze halen ook data uit andere databases vandaan op basis van de RDF: ‘waar elders op het web wordt over dit concept gepraat. Dataset als linkable , Mashups
Open data is a movement
Waarom?
Er zijn altijd meer slimme mensen buiten je eigen bedrijf dan binnen, hoe groot je organisatie ook is. En waarom zou je t eigenlijk niet doen?
Voorbeeld mashup; where did my tax go? omdat de regering van de UK al dat soort data open publiceert kun je dit soort mashups maken.
Voorbeeld 2: als je ergens gaat wonen kun je op basis van je postcode een regionaal nieuwsblad vragen.
Ordnance survey biedt nu ook open data aan; vroegen voorheen geld. Belangrijke verandering.
We staan nog maar aan het begin ervan, de belangrijkste disruption is niet de techniek, maar de mindset, houding, gedrag, politiek. Duurt nog wel 5-10 jaar voor dat mainstream wordt.
3 Open education
Kennis is publiek bezit. Gaat niet om gratis onderwijs, in de zin van niet betalen voor universitaire studie, maar het beschikbaar zijn van de kennis als zodanig. It is aleady happening.
Find reuse, remix.
Als we alle content open maken kan iedereen het vinden en er allerlei zaken mee doen.
Open educational resources
opening content is fase 1.
P2PU; kan alleen bestaand door de open content. Werkt voor sommigen erg goed, maar voor degenen die een certificaat willen niet, want die geven ze nl niet uit 😉 .
Studenten willen een textbook? waarom? niet voor de inhoud, maar ze willen een hardcopy om vast te houden en er doorheen te bladeren. De informtie zelf kun je net zo goed op het net zetten.
Open high school of utah
Talis Aspire: helpt mensen om de relaties tussen verschillende readinglisten te zien. Je kunt met Aspire de relatie tussen open databases managen.
The real disruption is ook weer de verandering van policies, licences, en niet te vergeten; wie is de eigenaar.
Take aways:
- systems of records is still important
- embracing linked data
- challenge is not in technology but in policy and mindset
magazine semantic web Nodalities
vraag: how to archive scientific data?
antw: ruwe data opslaan is moeilijk (hij noemt een naam die ik niet versta – aanvullen). Marianne van der Heijden is bezig met een project over dit onderwerp en ze heeft een ‘lightning talk’ gehouden over archiveren van ruwe data. Zie de Presentatie
——–
Zie 5 min video: TED Talk: Tim Berners-Lee: The year open data went worldwide