#emtacl10: samenwerkingsverband Tritonia

1 Reactie

Tritonia: joint educational technology and information services for five universities
Christina Flemming and Katri Rintamäki
(Tritonia Academic Library)

Tritonia serves research, education and studies at University of Vaasa, Vamk University of Applied Sciences, Åbo Akademi University in Vaasa and Jakobstad and Novia University of Applied Sciences and Hanken School of Economics in Vaasa.

We offer diverse library services in Finnish and Swedish, as well as in English. As a public academic library, the library is open for everyone. Our printed collections and E-collections primarily serve teaching and fields of research at the five universities and universities of applied sciences.

EduTech offers services in virtual teaching and the use of ICT primarily for the five organisations.

Taalprobleem: Fins, Zweeds, Engels. Tot 2009 hadden ze hun collectie in 5 grote groepen ingedeeld. Vanaf 2010 zijn er drie service onderdelen. Educational technology en information services is er een en daar zit de gehele bibliotheek onder.

Ze hebben een enkele OPAC, maar veel portals.  Aanvankelijk was de verwachting dat er centraal e-resources aangeschaft zouden worden, maar dat is niet uitgekomen vanwege licentie problemen. Daar ook dus!

Learning centre services: ze geven ook cursussen in gebruik van sociale media.

Toenemende self-service, zowel in web-based als in lokale diensten.

Kracht:

 • een enkele OPAC
 • neutrale arena om elkaar te ontmoeten, zowel studenten en onderwijzend personeel als mensen van de diverse universiteiten
 • moderne learning environment
 • verbeterde pedagogische en ICT vaardigheden
 • uitdagende omgeving

Zwakten

 • concept is moeilijk te overzien door gebruikers
 • licenties problemen: daarmee blijven databases ed teveel lokaal
 • special expertise raakt verloren door de generalisatie
 • veeleisend

Threaths

 • financiën
 • te gecompliceerd ownership model daarmee problematische marketing en ICT
 • diepe kennis raakt verloren omdat iedereen alles moet kunnen

Antwoord

 • Adapt and change!
 • leer veranderen te accepteren
 • leer om de onderlinge verschillen samen te brengen
 • ontwikkel diensten die genoodzaakt worden door de veranderingen in de universiteit

——

Aanvulling: tijdens de receptie  nog even met haar nagepraat. Waarom maken ze geen consortium? Punt is dat ze dat wel doen. Maar omdat de schaal relatief groot wordt, worden ook de kosten gigantisch.  Een aantal leveranciers gaat nl uit van potentiële gebruikers, en daar betaal je naar. Wat ze nu gaan doen is indelen in departementen. Als ze dan bijv een departement psychologie hebben, kunnen ze bijv daarvoor met APA een apart contract afsluiten waar de anderen, niet psychologen, dan niet bij kunnen.  Bijkomend probleem is dan de toegang op IP: dan moet je dus met inloggen gaan werken.

Eigenlijk is het toch absurd dat leveranciers je zulke problemen bezorgen of op je kosten kunnen jagen.  Meestal wordt er helemaal geen gebruik gemaakt van de -potentiële- toegang tot  bepaalde informatie door disciplines die daar helemaal geen interesse in hebben, en het beschikbaar stellen kost de leverancier ook niets extra’s, dus wat doen ze moeilijk …

One thought on “#emtacl10: samenwerkingsverband Tritonia

 1. Pingback: HotStuff 2.0 » Blog Archive » Word of the Day: “veranderen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s