Een test voor het Twitter archief dat LOC gaat maken

1 Reactie

De Library of Congress -de bibliotheek van Alexandrië van onze tijd- heeft het voornemen kenbaar gemaakt om een archief op te zetten van alle Twitter berichten. Ze willen dan alle tweets vanaf het begin (2006) archiveren.

How Tweet It Is!: Library Acquires Entire Twitter Archive

Een intrigerende gedachte. Wat ik me dan meteen afvraag: wat doen ze met de verwijderde tweets? Uit het verleden weet ik dat het weken duurde voor een berichtje dat je verwijderd had ook echt weg is. Nu is het vrijwel meteen niet meer in de zoekmachine te vinden, maar is het echt weg? En wat doet de LOC dan daarmee?  Komen ooit bestaande en verwijderde tweets erin? En hoe zit het met de links ernaar en er vanaf?

Daarover hebben Raymond en ik vandaag getweet: we hebben alletwee een tweet gemaakt en die na een uurtje verwijderd. Benieuwd of die ook nog opgenomen wordt in de  archieven. Ikzelf heb hem in mijn agenda gezet: ga ik in februari 2011 naar zoeken.  Raymond heeft er meteen een blogbericht van gemaakt Check ze tweets : meer Twitter nieuws zodat hij het niet zou vergeten. Dat is eigenlijk wel slim. De inhoud van mijn berichtje was:

TestTweet Deze tweet gaan we deleten en kijken dan na de opname van het hele Twitter archief in LOC of hij nog te vinden is @rsnijders TEST
http://twitter.com/Dymphie/status/12229496535

Zo’n archief geeft natuurlijk veel bagger, ongelooflijk veel, maar het geeft ook een goed tijdsbeeld: wat vinden de mensen van deze tijd – althans de Twitter gebruikers- belangrijk genoeg te vermelden. Maar om daar zinvolle info uit te peuren: dat lijkt me nog een gigantische klus.  Maar niet bewaard is altijd weg.

Wat ons meteen opviel is dat de tweets die we verwijderd hebben wel uit de zoekmachine van Twitter zelf, uit de eigen timeline, en uit de favorieten verwijderd zijn, maar niet uit de Hyves WWW, de Facebook status updates en de Weblog-side-berichtjes.

We zullen zien … 😉

—-

Aanvulling 17 april: och, wat jammer, zoals het er nu uitziet wordt het niet openbaaar doorzoekbaar. (Resourceshelf: The Twitter Archives from the Library of Congress & Google: The Facts As We Know Them. ) Well, ook dat zullen we zien…

One thought on “Een test voor het Twitter archief dat LOC gaat maken

  1. Dank voor je post. Benieuwd naar de uitslag…

    Ook blogposts die je verwijderd hebt blijven gewoon in Hyves, Netvibes en wat dies meer zij doorkomen. Waar het automatisch doorsturen van feeds je tijdbesparing oplevert bij het doorsturen, kost het weer extra tijd als je iets wilt herroepen.

    Op elke sociaal netwerk de posts stuk voor stuk deleten dan dus, maar “think before you post” werkt toch beter. Mij overkomt het helaas geregeld dat ik nog iets wilde opschrijven en dan per ongeluk op publish druk. Met de muis in het verkeerde scherm zeg maar. Maar ja, gelukkig is het allemaal niet zoooo erg aangezien ik geen geheime acties aan het plannen ben of zo. Of zoals Jan Klerk twitterde: “Radical transparency is something generally reserved for people like me with nothing radical to be transparent about http://icio.us/p4ykxe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s