De Ecowasbal

3 Reacties

Als natuurliefhebber probeer je natuurlijk zelf ook zo min mogelijk het milieu negatief te belasten, maar even goed wil je wel niet al te veel inleveren op comfort. Zo hebben we bij de verbouwing van de badkamer de droger de deur uit gedaan en een wasrekje in het trapportaal en badkamer gehangen -buiten drogen is geen optie-  en dat is echt wel inleveren onzerzijds: de was komt echt veel mooier en ‘wolliger’ uit de droger dan van het rek, met name de handdoeken (harde plankjes haal je van je rekje).  Even afgezien  van de extra handelingen van ophangen en afhalen, en het aanzicht van drogende was. Maar ja, we hebben we wel een goed gevoel over, en dat werd versterkt toen de jaarlijkse energieafrekening kwam 😉 .

Plaatje van Elsevier

Eind vorig jaar was er wat nieuws op was gebied:  de Ecowasbal. Dat je bij elke was zoveel fosfaten in het milieu pompt kan je aan het hart gaan, maar je wilt wel schone en frisse kleren, toch? Ik heb teveel ervaring met vakantiewasjes om te denken dat je dat met water en goede wil wel redt.  Trouw had er in november 2009 een artikeltje er over  : wast het eigenlijk wel?. Ze halen daarin een wetenschapper aan die zegt dat de theorie niet klopt. Nou heb ik ook teveel ervaring met theorie en praktijk om te weten dat dat niet alles zegt:  al klopt de theorie niet, dan kan het nog wel werken. Als je nou zo’n bal voor 4,95 bij Blokker kunt halen, zou ik het nog wel proberen, maar 29,50 is toch wel een bedrag waar je even over denkt.

Vanaf het begin af aan gebruiken we al ‘Groene stroom‘ -wat dat dan ook moge inhouden- en  dat we daar meer voor betalen, tsja.  Omdat we dat doen kregen we een tegoedbon van het Nuon waar we iets mee uit hun winkel kunnen bestellen. Uit laksigheid heb ik dat vorig jaar laten verlopen, maar je kunt er ook een -twee zelfs- ecowasballen mee bestellen en dat heb ik gedaan.

Bij die bal zit een klein maatschepje: bij elke was heb ik de helft daarvan in het zeepbakje gedaan, dat is echt een piepklein beetje, een forse theelepel zeg maar. En geen wasverzachter meer,  wat ik normaliter wel deed.

Ik heb er nu een week mee gewassen en mijn  ervaring:

 • de was komt er precies zo uit als daarvoor, ik zie geen verschil,
 • het ruikt schoon en fris,
 • is zeker niet ‘harder’ dan met de wasverzachter, eerder nog iets zachter

Maar zoals de prof al zei: onze was is niet erg vuil.  Erg vuile stukken kun je het beste  insmeren met ossengalzeep, of in eerst een nachtje in de Biotex zetten.

Positief dus: je hebt maar een fractie nodig van de zeep, en de wasverzachter hoeft echt niet meer. Goed voor het milieu en voor je portemonnee: kan t beter?

Lees verder:

 

3 thoughts on “De Ecowasbal

 1. maar waar ik nu echt in ben geïnteresseerd, heeft nog niemand mij uit de doeken kunnen doen:

  Wordt het schoner met de bol dan wanneer je het zonder bol op dezelfde manier zou wassen, met net zo weinig waspoeder?

  Terug naar het lab deetje!

 2. Hi Wichor,

  Jawel,jawel, dat impliceerde ik wel door het over vakantiewasjes te hebben 😉 .

  ’t Ziet er dus hetzelfde uit. Dat wil dus zeggen: het wordt NIET schoner, maar ook niet minder schoon.Een dat met aanzienlijk minder zeep ….

  Zonder bol wordt het minder schoon, en zonder wasmiddel ruikt het iets minder fris.

 3. Pingback: De Ecowasbal: het vervolg « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s