Bibliotheken, Google en zoeken in Februari 2010

1 Reactie

Deze maand bestaat mijn blogje 3 jaar en is zij over de 50.000 clicks heen gegaan. Ik blijf het toch verbazingwekkend, indrukwekkend en erg leuk vinden allemaal. Dank jullie allen voor ’t bezoek!

Bibliotheken

Databases

  • Scopus heeft een Youtube kanaal, oa: – How to calculate the h-index
  • Alert bewaren in Scopus met een AND NOT erin is tricky: de alert krijg je wel, maar bij ‘bewaarde zoekties’ klopt de link niet
  • IEEE Explore heeft een nieuwe site opgezet, en daarmee vervallen ook alle e-alerts. Je moet ze handmatig weer zelf opzetten: konden ze blijkbaar niet automatisch overzetten. Voorheen kon je op naam en email adres alerts krijgen: nu moet je je eerst registreren. Dat verschil zorgt voor veel verwarring

Google

Google is echt niet goed bezig de laatste tijd: nu weer Buzz (soort Twitter in Wave versie gekoppeld aan Gmail) met Phil Bradley vind ik het Very annoying, volgens Eric Sieverts valt Google beetje van zijn voetstuk. Google is in fors gevecht met Facebook oa over de hegemonie van de sociale netwerken en informatie wereld als geheel. Maar mail is echt iets anders dan deze status updates / openbare discussietjes en Google kwam er al snel op terug: We May Remove Buzz From Gmail (Searchengineland)  en  The judgment errors in Google Buzz AND Google Books project explained. Veel mensen die al een aantal sociale netwerken hebben vinden het allemaal wat veel worden: het is wel tijd voor een aggregator en dat zal Google best willen worden, maar je moet er toch niet aan denken wat een macht / kennis ze dan hebben: niet alleen alle inhoud, maar ook alle connecties daartussen en tussen mensen. Toch wel beangstigend.
Nu publiceer je je Google Reader shared items automatisch als buzz-post,  net als je materiaal in je Flickr, Picasa etc accounts. Als je commentaar op een buzz bericht geeft krijg je dat ook nog eens als Email binnen: niet fijn, uitzetten dus #buzzoff!  Bullet Point: Dear Google, you too need to talk to librarians.
Er is nogal wat stampij geweest over de privacy: men kan nl zo in je profiel kijken, en daarmee ook je volgers zien. Ook dat kun je uitzetten, maar niet zo gemakkelijk.
With Buzz, Google takes another giant step towards turning into Microsoft (Guardian)  : ‘Bill Gates once said that Google was the only company that reminded him of Microsoft in its early days. How right he was’ Inclusief het hinderlijke voor-jou-denken: Disable Google Buzz and Lose your Google Profile.
(
Overzichtje van Pandia.)
Verder over Google deze maand oa:

Internet / online leven

Research / Citaties

Web 2.0 / Twitter

Zoeken

Jammer

  • De Twitter teller klopt niet erg: halverwege de maand werden de getallen ineens met 4 vermenigvuldigd. Even werd er zelfs teruggeteld, later weer rechtgetrokken
  • Facebook tijden kloppen ook niet: ‘vandaag’ bij hen, is ‘gisteren’ bij mij
  • Probeer een oude zonnet e-mail adres op te heffen. Dat valt nog niet mee… moet perse per telefoon
  • WordPress was 110 minuten down en met hen ook 10 miljoen weblogs…
  • KPN heeft het gepreseerd een halve dag een aantal sociale netwerken als Twitter / Foursquare niet door te laten. Via de Storingspagina was dat niet te vinden, maar door contacten van Tweeps met elkaar konden we achterhalen dat andere netwerken Twitter ed wel doorlieten. Ikzelf had een KPN verbinding naar mijn werk (dus geen Twitter) en al thuiswerkend via Surf kon ik er wel bij . Heel vreemd. Het wil dus echt zeggen dat ze websites selectief kunnen (en zullen) blokkeren.

Pluim

3 miljoen per minuut dacht ik gelezen te hebben, maar dat kan ik niet meer terugvinden, dus klopt vast niet 😉 ….

One thought on “Bibliotheken, Google en zoeken in Februari 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s