Mobiele app: Foursquare

2 Reacties

Eigenlijk is het een game: Foursquare ofwel 4sq.  ‘Location is hot’ zei ReadWrite Web, en er zijn wel meer location-based social networks, maar van 4sq neemt het aantal deelnemers hand over hand toe, dus de afgelopen weken toch ook zelf maar eens Foursquare aan ’t verkennen geweest.

Hoe werkt het?

Je hebt een mobiele telefoon nodig met een GPS.
Je schrijft je via het web in en download dan de applicatie: in mijn geval voor de Android (now it’s iphone’s turn to be jealous 😉 ).
In de settings kun je aangeven wie je contacten zijn in Twitter en Facebook die ook een Foursquare login hebben en die kun je als ‘vrienden’ (ja alweer…) toevoegen.  Maar dat hoeft niet.
Je geeft in de settings ook aan wat er standaard moet gebeuren als je je ergens ‘in checkt‘: bericht naar Twitter, naar Facebook en / of naar je ‘vrienden’. Aan te bevelen is wel om dat standaard allemaal op ‘uit’ te zetten: het is heel vervelend om van iedereen te zien op welk NS station ze zijn. Handmatig kun je er bij een check-in altijd alsnog een Tweet aan besteden, voor iedereen of alleen voor je ‘vrienden’.
Via de GPS kan je mobiel zien waar je bent en als die locatie al bekend is, kun je op ‘check-in’ klikken. Is de locatie niet bekend dan kun je hem toevoegen. Het leuke is dat je ook allerlei tips kunt zien die mensen aan die locatie hebben ‘gehangen’ . Zo was ik in  Den Bosch en kreeg de tip om de Bossche bollen van de bakker bij het station te proberen.
Inchecken doe je alleen zelf, als je er zin in hebt. Zodra de GPS aan is, traceert het systeem wel waar je bent -dat kun je aan de webversie zien-  maar je wordt dan, gelukkig, niet automatisch ingecheckt.

Het is dus een methode om je omgeving letterlijk met andere ogen te bekijken: je kunt elkaars tips lezen en ervaringen doorgeven.

Je kunt vaker op een locatie inchecken en degene die dat het meeste doet is de ‘mayor‘  van die locatie. Het betekent niets natuurlijk, maar is wel grappig: ik ben nu de mayor van het Centraal park Gaasperdam, omdat ik me daar 2x heb ingecheckt toen ik daar wandelde. Het schijnt nu al voor te komen dat de restaurant eigenaren een gratis kopje koffie (of iets degelijks) geven aan de mayor van hun locatie. Vooral voor cafe’s, restaurants en dergelijke kan het een aardig marketing tool zijn.

Je verzamelt allerlei ‘badges‘ voor van alles en nog wat: als je de eerste check-in doet krijg je de  ‘newbiebadge, daarnaast zijn er nog allerlei andere: voor meer dan 4 dagen achter elkaar, voor bepaalde tijden, voor meer dan 10 locaties etc. Wederom: het betekent niets, maar het is grappig.

Van je vrienden kun je de ‘Feed‘ = de laatste 10 locaties zien, van de onbekenden alleen de Mayorships, de badges en de vrienden. En van iedereen de tips natuurlijk.
Van jezelf kun je een RSS feed nemen (is privé) op je locaties, maar je kunt  ze ook in je agenda inlezen via iCal (ook privé).
Al met al groeit dit natuurlijk enorm.

Ik vind het leuk: voorlopig ga ik eens een aantal verschillende locaties ‘scoren’….

——————

Aanvulling 21 februari

Meer dan 1 miljoen checkins per week, soms is de site even niet toegankelijk. Af en toe duurt het ook wel lang voor de GPS je heeft getraceerd, maar dat ligt niet alleen aan 4sq.  Soms zie je een check-in staan met de naam van een plaats waarvan de gegevens -de straatnaam bijv, of de preciese locatie- niet kloppen. Je kunt er dan wel inchecken, je wilt immers geen doublures maken, maar het voelt niet lekker. Als je zelf een plaats heb toegevoegd, kun je die gegevens wel aanpassen.

Please rob me is typisch een gedachte van iemand die alleen woont: dat ik ergens ben, wil niet zeggen dat al mijn huisgenoten weg zijn. Erg overdreven. Foursquare zelf zegt er ook dit van:  On foursquare, location & privacy…

2 thoughts on “Mobiele app: Foursquare

  1. Pingback: Mobiele app: Radio.nl « Dee'tjes

  2. Pingback: Mobiele app: Telefoongids & Gouden gids « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s