Bibliotheken, Google en zoeken in Januari 2010

Laat een reactie achter

V0lgens Forrester wordt 2010 wordt het jaar van de smartphone –  “Smart Phone”: It’s a Computer, not a Phone (RWW)  – misschien, maar januari was zeker al de maand van deze wondertjes: Google lanceerde de Nexus, en ikzelf kocht een eerste eigen HTC Hero, waar ik blij als blik mee ben! Over e-books en mobiele formaten is van alles te doen @Lukask schreef bijv over het verschil in benadering van Mobile Reading bijNRC en Het Parool en het ‘mobiele browsen’ in het algemeen. Een van die gevolgen daarvan is bijv dat er niet meer naar een bepaalde pagina gerefereerd kan worden, omdat die in elk ‘device‘ anders kan zijn. Ook de bieb is te raadplegen op de mobiel:  Accessing library catalogue & databases on your Mobile phone (Musings about librarianship), Worldcat en LibraryThing bijvoorbeeld.
En dan natuurlijk het Appel geweld met de ipad, ibooks en ichat, waar heel erg reikhalzend naar werd uitgezien, maar die wel een beetje tegenviel geloof ik: ik bemoei me er maar niet mee.

Bibliotheek

Surf verblijde ons -niet echt-  op 1 januari met de mededeling dat de SURFmailinglijsten per 1 jan 2011 ‘ uitgefaseerd’ zouden worden en daarnaast houdt Surfgroepen per 1-1-2012 op te bestaan met als een mogelijk vervolg de Collaboration Infrastructure (COIN).  Laten we hopen dat Surfnet de lijsten niet gaat vervangen door een ander tegenvallend product:  de Google Wave (ze hebben er nl wel onderzoek naar gedaan: Google Wave for Research and Education).
Ikzelf gebruik al jaren geen discussielijsten meer, maar hele volksstammen zijn voor hun informatie daar nog wel van afhankelijk. Nedbib-L heeft wel een blog, maar alleen als feed generator, en ze hebben nu als experiment een Google Groups gemaakt.
Dat Surft stopt met die lijsten kan ik billijken -is echt wel uit de tijd- maar dat ze de archieven wegdoen, dat is echt vernietigen van uniek materiaal en al zitten er weinig spelden in de hooiberg, het zou toch jammer zijn die zomaar te rooien.

Over het GII symposium, waar het GGC-wiel opnieuw is uitgevonden,  schreven Jan Klerk  Symposium Gemeenschappelijke Informatie Infrastructuur en Mark Deckers:  Meneer Deckers, wilt u de zaal verlaten en het einde van het IBL en de eigen catalogus.

Google

Google’s strength is not that it introduces new information but rather that it helps researchers find and communicate what is already out there. To scientists who are routinely drowning in data, that is incredibly valuable. Google has made access to data as simple as a conventional Web search—and that, in its own small way, is a scientific revolution

Informatie

Henk Blanken is een serie begonnen over informatie overload. 1: Informatie overload is een mythe 2: Ik heb internet uit 3 Informatiecrisis: we weten samen te weinig (aardig artikel met halverwege een rare draai) 4:  Het informatiegat: Shirky’s filter failure

Internet / mobiele leven

Wetenschap / Al dan niet Open Access / Publiceren

Zoeken

But we are solving the problem, through our aggregation. We’ve reduced the fear of missing something important because we share “controlled serendipity” with others and they with us. And without this collective discovery online, I couldn’t imagine trying to cull the tens of thousands of new links and stories that appear in the looking glass on a daily basis.
We are all human aggregators now.

UITSMIJERS:

Spijtig / onhandig:

  • Jammer dat in de 2.0 versie van PBworks de ‘magic url’ niet meer werkt, was juist zo handig om het voor een groep prive te houden
  • WordPress.com weblogs kun je private stellen maar alleen voor users met een account: voor groepen is dat niet handig
  • Onbeperkt internetten van KPN is beperkt tot zoveel-x gemiddeld gebruik …
  • ScienceDirect wil perse direct invoeren in RefMan, ook als je bewust kiest voor opslaan van file en NIET voor de Direct Import

Pluimpjes

  • Ha, de ‘Google code‘ is binnen: nog net laatste ex voor-ie uitverkocht is denk ik 😉 Ziet er leuk uit, leest lekker: Pre-Recensie van Wowter
  • @KroosSara “Balkenenditiaans gezegde: Met de kennis van nu, was de vriend van toen, al lang een kennis van nu”
  • Ovid auteurs truncatie met een * mag nu ook
  • True colors of Twitter
  • I love / hate / think / wish /believe mooie visualisatie van twistori
  • Interactive history timeline (British Library)  prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s