Google zoeken en bibliotheken in december 2009

6 Reacties

Na een warme november ineens kou en overdreven veel sneeuw: onze bobtail vond het heerlijk!

Bibliotheek

Het blijft zorgelijk in de hele bibliotheek wereld, is ook  de openbare bibliotheek met uitsterven bedreigd? (Webgrrlnl). We hebben er de mond vol van dat de bibliotheek moet veranderen (al 20 jaar trouwens) en die verandert ook, maar dan gaan we certificeren en vervolgens kiezen we DOK, een niet-gecertificeerde. tot beste bibliotheek (Kaldenbach) – geheel terecht overigens.  Met  Wowter kun je om DOK Delft blijven lachen, maar ’t is toch een waterig lachje: wat zijn we toch met zijn allen aan ’t doen….
De veranderingen kun je zien aan de topics van Issues Science Technology Librarianship (fall 2009) we zijn bezig met:  Open Access, E-books,  Technoly reference books chemistry, Data en Cross-disciplinary research. Of met Web 2.0:  Cilips heeft een Guide to Using Web 2.0 in Libraries uitgegeven.
Maar die rol veranderen vergt wel wat Programming skills (Research Information) van de mensen en dat merkte ik ook toen ik bezig was met een oud 90er jaren bestand uit InMagic te converteren en in te lezen in de huidige catalogus 😉 .
Uiteraard blijven we met catalogi bezig  Online Catalogs: What Users and Librarians Want  (OCLC) en daar laten we het niet bij: Beyond bibliographic records (Lorcan Dempsey’s weblog).

Citaties / peer review

Databases

Google

Met de personalised search is niet iedereen blij:  Google Now Personalizes Everyone’s Search Results This “service” is OPT-OUT not opt-in en Google’s Personalized Results: The “New Normal” That Deserves Extraordinary Attention Normal search = dead . Karen Blakeman zegt zelfs: Your Google results are about to get weirder.

Is Google het spoor bijster?  Zijmo twijfelt: Google in de bocht! of toch niet? Of gaan ze zelfs helemaal  Moving In The Wrong Direction? ( Lisa Barone (Outspoken media) “Keep It Simple, Stupid. Such a great rule. Google seems to have forgotten it.”  Maar in elk geval: Google is not perfect (VocabControl) Waarom nog steeds classificatie nodig is.
En al bedenken ze soms maffe fade-in opties voor de homepage Now you see it, now you don’t,  bereidwillig zijn ze wel: How Google Can Help Newspapers (Wall Street Journal) en ze maken zelfs voor News A Concession To Whining Publishers: Only First Five Clicks Are Free (TechCrunch).
Met Privacy heeft google niet veel op:  Privacy is not Google’s issue but yours says Schmidt (Searchcowboys) zo kun je ’t ook bekijken: “If you do something “bad” and it’s being out on the web, don’t start complaining, you shouldn’t have done it in the first place” . en dan krijg je bijv ook dit: Google en Amazon schenden privacy van ebook-lezers: informationeel zelfbeschikkingsrecht  (MJ Klaver, NRC)

Google Wave

De hype lijkt alweer een beetje over: mijn eigen waves zijn allemaal stilgevallen,  en  Krafty Librarian: What is Google Wave and Why Should I Care?
Wat het is vind je bijv op de  Google Wave Cheat Sheet en Surf heeft onderzocht of het te gebruiken is for Research and Education doeleenden. Een enkeling zoals Jason Kob, is erg enthousiast: The Usefulness of Waves Over Time. Hij gebruikt Waves als een soort website, of in combinatie met een website

Internet / online leven

Internet tips / websites

Maatschappij / cultuur

De kersttoespraak van onze vorstin heeft nogal wat beroering verwekt. Met Keen ziet ze een grotere individualisering optreden, met alle nadelen van dien. De Twitteraars hopen haar ook op wat voordelen te kunnen wijzen:  een brief van het slijterijmeisje bijv, een alternatieve kerstoespraak, Tweetmeets op de dam o.a.  Evengoed vonden deze tweetmeets toch al plaatst, oa door ons groepje bibliotwitteraatrs dat naar Teylers ging voor een rondgang door de historische bibliotheek

Onderzoek / Research / Wetenschap

The report’s key finding is that access is still a major concern for researchers. Although researchers report having no problems finding content in this age of electronic information, gaining access is another matter due to the complexity of licensing arrangements, restrictions placed on researchers accessing content outside of their own institution and the laws protecting public and private sector information

Publicaties / boeken / tijdschriften / open access

 • Laura Briggs Open Access Concept Map

Het Landelijk Overleg Onderwijs Wetenschappelijke Informatie (LOOWI)heeft kortgeleden de Amerikaanse standaard op dit gebied vertaald, die opgesteld is door de American Association of College and Research Libraries.

Twitter en web 2.0

Zoeken

Allemaal een heel goed jaar toegewenst, en wat was het -deze fractie van wat er zich voordeed-  weer veel deze maand he?
Maar nu is het tijd voor de echt belangrijke dingen: een wandeling in de sneeuw!

6 thoughts on “Google zoeken en bibliotheken in december 2009

   • Ha Hilde,

    Gelukkig, ik was al verbaasd, vond het juist zo handig om Twitter erbij te hebben 😉 .
    De web zoekactie zoekt behalve in Google Twitter en Bing ook in Yahoo of E-bay naar keuze. Dat maakt het een heel handige zoekoptie. E-bay had ik r niet bijgezet, omdat me dat niet intereseeert (Whaoeoeoe).

    En de images optie zoekt in Google Flickr Bing en Yahoo: daar is t helemaal verrassend hoe anders die resultaten zijn.

    Blij te horen dat je t interessant vindt om te lezen: dat doet me genoegen.

 1. Pingback: De Top 5 van… Janneke Staaks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s