Gelezen in 2009

3 Reacties

Niet zoveel gelezen als vorig jaar blijkbaar, maar ook een poosje vergeten het te noten, toch de 50 titels waarschijnlijk niet gehaald. Maar wat geeft het.  Dit jaar eens veel klassiekers herlezen.

In volgorde van waardering, en dat is nog aardig lastig, zijn het deze:

 1. Karel Glastra van Loon. De passievrucht. Luisterboek voorgelezen door hemzelf . Prachtig, mooie dialogen. Hij heeft (had) een prettige stem, die juist bij die dialogen erg goed past. Dit is nou wel een boek dat ik eigenlijk liever had willen lezen dan aanhoren denk ik. Eigenlijk moet je niet vooraf de recensie lezen: dan weet je de uitkomst. Het leest het een beetje als een thriller.
 2. Theo Thijssen (een van mijn favoriete klassieke  auteurs). Kees de Jongen:  als luisterboek en voorgelezen door Jan Meng. Jan Leest erg goed voor: dat ‘heeee…’ zal nog wel een poosje nagalmen in mijn oren ;-) . 10 CDs lijkt nogal veel, voor toch niet zo’n dik boek, maar ik vond t zelfs jammer dat t uit was.
 3. Anna Enquist. De thuiskomst. Over het leven van de vrouw van James Cook, een hele sterke vrouw die langzamerhand haar kinderen verliest. Fascinerend.
 4. Thijs Goverde. De wraak van de meesterdief een kinderboek, maar LEUK!! vol overdrijving en tongue-in-cheek terzijdes, geweldig. de opvolger viel tegen.
 5. Wolkers Terug naar Oegstgeest.  (herlezen) Na de violen van Siebelink wilde ik weer eens de klassieker over ‘afkomst uit een armoedig en zeer gelovig gezin’ herlezen.  De sfeer is in die twee boeken is toch heel anders. Wolkers lijkt het beter verwerkt te hebben en er boven t staan: er helemaal in te zijn geweest, en nu erop terug te kunnen kijken met een zeker erbarmen.  Geloofwaardiger is het ook.  Knap hoe hij zo heel precies met kleine details een beeld weet te scheppen.
 6. Siebelink Knielen op een bed violen. Heftig!. En blijft in je hoofd zitten. Toch kan ik het niet navoelen: vooral in t begin niet, waarom iemand, die duidelijk zo’n weerzin tegen deze types heeft, zo wordt meegesleurd dat hij de vrouw waar hij duidelijk veel van houdt zo laat zitten.
 7. Niffenegger .Vrouw van de tijdreiziger (herlezen) Origineel en erg goed
 8. Mulish De aanslag. Alweer lang gelden dat ik dat voor t eerst las. Weet weer waarom ik Mulish vroeger graag las: steeds ander perspectief, lange verhaallijn, voorstelbare karakterontwikkeling, intelligente gedachtegangen, zorgvuldige sfeertekening. Ga toch weer eens meer oude titels van stal halen
 9. Ian McEwan. The cement garden. Intrigerend, beetje macaber. Het gaat dus echt niet, kinderen kunnen zich niet helemaal alleen zonder volwassenen staande houden …
 10. Nederland leest Oeroeg. ik ook.  Boek was/is populair bij middelbare scholieren omdat het zo dun was, maar dat doet het wat onrecht.  Er zit heel wat in …
 11. Nescio. De uitvreter. Herlezen, ja blijft sterk.
 12. Koelemeijer. Het zwijgen van Maria Zachea (herlezen). Sociale geschiedenis via een orale traditie. Heb het toen het uitkwam  meteen gelezen, en nog steeds vind ik het erg goed. Ze gaat heel zorgvuldig om met toch persoonlijke familieverhalen. Boeiend
 13. Harry Mulish. Twee vrouwen (herlezen) Meteen nadat het uitkwam halverwege 70er jaren heb ik het al eens gelezen, en nu weer eens opnieuw. Toch nog steeds erg goed, spannend.
 14. Patrick Suskind. Het parfum (herlezen). Bijzonder, goed uitgewerkt thema.
 15. Asomiv. Foundation serie (herlezen 7 delen)  A ja, een van mijn favoriete Scifi series.
 16. Bernlev. Hersenschimmen (herlezen) . Toen t uitkwam, jaren geleden, al gelezen en vond het toen heel ontroerend. Nu, met de ervaring van een dementerende vader achter de rug, is het nog invoelbaarder: ja zo ongeveer moet het geweest zijn voor hem…
 17. Nelleke Noordervliet. Snijpunt. De meningen zijn verdeeld in de recensie wereld. Ik vond het heel goed: een interessant en onderhoudend verhaal. Niet alle elementen spraken me evenveel aan: dat Attis motief, daar heb ik niet zoveel mee, maar een ‘queeste’ mag ik wel.  Het einde vond ik ook matig, dat Franka losgeslagen werd door haar ervaring kan ik me voorstellen, maar zoals de schrijfster dat uitwerkte, weer niet. Zeer de moeite.
 18. GK (van het) Reve.  De avonden.(Luisterboek voorgelezen door hemzelf in 1991) Heel erg lang gelden heb ik dit voor ‘t eerst gelezen. Een tijdlang was Reve (net als Mulish en Wolkers) een van mijn favoriete auteurs, tot ik een hekel aan die matrozenoortjes kreeg ;-) . Helaas heb ik dus vorig jaar ‘Han de Wit…’  gelezen: dat is duidelijk een parodie op dit boek, en het zit me met het lezen ervan ook danig dwars. Dat pleit wel voor het talent van Heeresma (dat ik het niet zomaar af kan doen als een vervelend boek), maar ik vind het storend: nu kan ik het origineel dus niet meer zo onbevooroordeeld ‘lezen’ als ik gehoopt had.
 19. Couperus. Van oude mensen de dingen die voorbij gaan. Luisterboek: een rare combi om dat in de auto af te luisteren.  Schot zit er niet in, maar de karakters gaan echt leven.  Anderhalve week mee bezig geweest, en dan ook echt: een echte literator, die Couperus. Maar toch niet meer van deze tijd eigenlijk, itt Kees de jongen en Multatuli: die zijn veel vlotter. Couperus is een oude liefde die voorbij is …
 20. Nicci French.  De Verborgen Glimlach. Ze schrijven echt meeslepend, geven je het idee dat je de boef een schop zou willen geven, maar tegelijk groeit de gedachte dat er misschien een addertje onder t gras zit …
 21. Nicci French. Onderhuids. ook zo’n nagelbijter.
 22. Stephen King. Na zonsondergang. Korte verhalen: hij is weer goed op dreef zeg!
 23. Karin Spaink. Het borstkankerlegioen
 24. Annejet van Zijl. Jagtlust. Heel erg on-vijftigerjaren sfeertje!
 25. Yvonne Kroonenberg. Was hij in de aanbieding. Altijd amusant weer. Ze blijft over alle jaren tamelijk constant.
 26. Elle van Rijn. De tragische geschiedenis van mijn succes. Best wel goed.
 27. S King, Carrie. Een meisje met telekinetische gave met een gestoorde moeder. Zielig eigenlijk
 28. Dan Brown. De Delta deceptie.  Hehe, ineens ben ik in eens ‘James Bond’ beland.
 29. Ruth Rendell. Obsessie. Zij kan t ook: schrijven.
 30. Hella Haasse. Het tuinhuis en andere verhalen. Luisterboek voorgelezen door Hella Haasse en Willem Nijholt. Willem is niet zo goed verstaanbaar in de auto .
 31. Saskia Noort. De eetclub. Wordt wel veel gerookt zeg ;-)
 32. Karin Kuiper. Je mag mij altijd bellen: 1001 dagen van rouw Knap hoe ze deze periode van doffe ellende verwoord.  Zie ook Volkskrantblog
 33. Rose George. De Grote boodschap: gezondheid en hygiëne en waarom de nood zo hoog is. Leuk en interessant boek over poep, rioleringen en wc’s. Wel beetje te lang: had wat meer redactie kunnen gebruiken.
 34. Susan Smith. Elena’s vlucht. Een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in de jaren 30 met veel info over het leven van de zigeuners. Ik wist eigenlijk vrij weinig van die geschiedenis af. Wel dat ze vervolgd werden in Nazi Duitsland natuurlijk, maar niet dat ze daarna eigenlijk blijvend op weinig compassie hoefden te rekenen.  Best aardig boek door die achtergrond, maar niet meer dan dat.
 35. Raymond Chandler. Vaarwel mijn lief. Een Philip Marlowe (even voor  ik de Singing Detective weer ga zien, om in de stemming te komen). Geweldig, wat een taalgebruik : de kleerkast raapte de blaffer op  terwijl hij de griet aankeek … van die dingen dus  ;-)
 36. Yvonne Keuls. Allemaal beestjes. Korte verhalen over katten honden en vogels. Zitten wel aardige bij.
 37. Tessa de Loo. Een gevaar op de weg. Korte verhaaltjes, matig
 38. C.S. Lewis. Vroeger, lang geleden,  was ik dol op de Narnia kronieken.  Herlezen heb ik ‘De leeuw, de heks en de kleerkast’ … maar ik ben dus echt geen 12 meer. Zie nu ook ineens de overeenkomst met mijn grote favoriete auteur, zijn tijdsgenoot (eerst zijn vriend en toen zijn concurrent) Tolkien.

3 thoughts on “Gelezen in 2009

 1. Leuk, zo’n overzicht. Dat moet dan toch mijn goede voornemen voor 2010 worden, meer lezen, ik doe het veel te weinig! En met jouw lijstje heb ik meteen wat tips.

 2. Pingback: Gelezen in 2010 « Dee'tjes

 3. Pingback: Gelezen in 2012 « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s