Zoeken naar oude Twitter berichten

4 Reacties

Stel dat iemand je zegt: ‘wat jij twitterde op 28 april 2009 was onzin’, en je hebt geen idee waar t over gaat, hoe vind je dan terug wat dat geweest kan zijn? Als je geen actie hebt ondernomen om je eigen tweets te archiveren / back-uppen valt dat nog niet mee.
Laat ik eens mijn eigen account als voorbeeld noemen: hoever terug kun je zoeken? Ik twitter nu 2 en een half jaar, maar de meeste tweets zijn nergens meer terug te vinden via zoekacties: ook bij Google is het heel wisselend en vaak teleurstellend wat je wel en niet vindt.

Archiveren

Er is veel aandacht voor Real-Time search op dit moment, en je ziet ook allerlei applicaties rondom Twitter: over statistieken en populariteit, maar met het zoeken is het droevig gesteld.
Top 50 Twitter tracking and analytic tools heeft maar 1 optie voor zoeken naar oudere tweets: The Archivist. Dat is een programmaatje dat je aan moet zetten en je tweets bijhoudt. Ikzelf doe dat in Gmail met Twistory: die maakt een aparte kalender in je agenda aan met alle tweets erin, die dan ook meteen doorzoekbaar zijn. Handig en eenvoudig, was een tip van ReadWrite Web: 1o Ways to archive your Tweets. Als je ermee start gaan ze een maand terug met invoeren van je tweets en ze bijven doorzoekbaar.

Via Google Reader kun je een abonnement nemen op je eigen Twitterfeed Aanvankelijk dacht ik dat ze daar ook in bewaard zouden blijven, maar dat is niet zo helaas, niet vindbaar althans. Van mijn 1e account (gestopt half 2008) zitten wel alle tweets er nog in, maar als je klikt op dat oude account en naar beneden bladert, zie je tweets erin, die je niet kunt vinden als je op woorden van die tweet zoekt: zie voorbeeld ijsblokjes hieronder.Ook de tweets van mijn recente account zijn maar heel beperkt vindbaar in de reader: zelfs tweets van half november niet meer! Dat valt me reuze tegen van Google.  Zie meer over Google Reader archiveren (RWW).

Maar ja, dat moet je vooraf gedaan hebben, wat als je dat niet gedaan hebt ?

Zoeken

 • Twitter search, (ook het zoekvakje rechts op de webapplicatie). Een jaar geleden zocht hij nog een half jaar terug, nu nog maar hooguit een maand terug, soms zelfs maar twee weken
 • Advanced Search (dat helaas geen link heeft in de webapplicatie) heeft leuke opties, maar zoekt in mijn geval maar terug tot oktober (anderhalve maand)
 • Het Google site: commando gaat redelijk, maar dan moet je wel weten waar je op zoekt natuurlijk. Zomaar zoeken op datum gaat niet. Als je zoekt op ijsblokjes , wordt de tweet niet gevonden. Uit deze account uit 2008 worden wel de tweets van de 1e pagina gevonden, niet die achter ‘More’ zitten. Dus dat heeft niet zozeer met de datum te maken, maar meer met de hoe ‘hoog’ op de pagina je tekst staat.
 • Twitter Archive : tweets downloaden en meteen doorzoekbaar maken, maximaal 3200.  Dit is heel handig en werkt relatief snel. Afhankelijk van hoe groot je archief is: hij moet het eerst laden, voor hij kan zoeken, daarna kun je het eventueel bewaren. Je hebt geen account nodig en kunt ook de tweets van een ander doorzoeken.
 • FriendFeed wordt ook wel gebruikt om oude tweets te vinden (Tip van Gerard), maar toen ik dat gisteren probeerde lukte het ook niet echt goed, hoewel je sommige tweets wel kun t vinden. Bovendien kun je in FF niet op datum zoeken
 • Searchtastic presteert een stuk beter dan Twitter Search en Google. Hij kan de ijsblokjes vinden en nog een aantal andere testjes. Maar niet zoeken op datum

Terugbladeren in tweets: taai maar wel effectief

Aanvankelijk had je in de URL van de webapplicatie  ‘pages’ en kon je stukje bij beetje terugbladeren, maar ook ineens een stuk doorschieten door die page flink op te hogen (hoewel daar een max aan was), maar nu moet je onderaan de webpagina keer op keer op More klikken. Voor de grap eens geprobeerd hoever terug ik kwam:   is een buitengewoon taai werk, maar je komt een heel eind verder:  in mijn geval tot 21 juni 2008 en -surprise surprise- 3200 tweets.
Dat kun je ook bij een het account van een ander doen. Via CRT-F kun je daar dan in zoeken. Die optie is wel wisselvallig: je kunt ook meemaken dat het niet werkt, of al veel eerder stopt. En het is geen zoeken natuurlijk.
Tip:  maak meteen een print in PDF, dan heb je t alvast searchable 😉 .

Nog oudere tweets dan de meest recente 3200 van een account vinden zal niet meevallen…

Zie ook

4 thoughts on “Zoeken naar oude Twitter berichten

 1. Wat ik idd niet begrijp is dat de tweets niet beter bewaard blijven. Zeker omdat Twitter toch inmiddels breed geaccepteerd is, zou je denken dat het bewaren van tweets een mooie informatiebron oplevert, als was het maar als tijdsbeeld. Jammer dat (het lijkt dat) er maar 3200 worden bewaard.

  Zou er, nu Google Twitter ook meeneemt in de zoekresultaten, verandering komen? Ik hoop van wel.

  Bedankt voor je mooie overzicht!

 2. Dank je Ron.
  Ik denk dat ze wel bewaard zijn / worden, ergens.
  Maar dat is nog iets anders dan op het een voor ‘normale mensen mogelijke manier’ vindbaar zijn 😉 .

 3. Pingback: HotStuff 2.0 » Blog Archive » Word of the Day: “flink”

 4. Pingback: Wat te verwachten van het Twitter archief « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s