Bijna einde van het jaar en het het wordt weer tijd voor de lijstjes: je kunt bijv Stemmen op het meest irritante woord. Onze Taal heeft het woord ‘Twitteren’ tot woord voor 2009 uitgeroepen.
We Like Lists Because We Don’t Want to Die zegt Umberto Eco in een Der Spiegel interview. De hype qua lijsten in november was natuurlijk de Twitterlist-optie die eind oktober is uitgerold: die lijsten kunnen erg handig zijn, maar soms hebben we er bedenkingen bij. Phil Bradley Lists of Twitter users; a few thoughts bijv. Een aantal maakt zich zorgen over de spam mogelijkheden, maar dat is nogal overdreven, want je kunt niet naar een lijst spammen. En dat lijsten niet compleet zijn: op allerlei manieren worden allerlei zaken toch al getagged en in lijsten bijeengezet gezet, dus waar maak je je druk over. Aan de andere kant: de lijsten zijn een paar uur uit de lucht geweest, en er wordt toenemend gespammed…
De nieuwe Retweet functie is heel raar: als je op het icoontje klikt, zit de tweet niet in je eigen ‘stream’, maar als je op ‘jezelf’ klikt zie je hem wel. Je kunt de tekst niet wijzigen (wat je vaak wel wilt), dus het nut is erg beperkt. Hinderlijk is het zelfs dat je deze Retweets van ‘friends of friends’ ook krijgt: dat vervuilt je inbox aardig. In de navigatie balk rechts heb je nu ook een link naar die auto-retweets, maar niet naar de handmatige. Gelukkig gebruiken steeds minder mensen de nieuwe optie, en kun je hem uitzetten (per persoon bij degene die je volgt).
Wat ook wonderlijk is: als je ’t Mobiel icoontje bij iemand aanklikt (dat zit daarnaast), krijgt die jouw tweets op diens mobiel, niet jij die van degene die je aangeklikt hebt (wat je zou verwachten). Misbruik loert, maar gelukkig werkt het niet goed 🙂 . Je kunt het wel zelf uitzetten als je berichten krijgt, maar het is me onduidelijk of je daarmee alle berichten uitzet: voor degene die het aangeklikt heeft blijft het gewoon staan.
Ik had liever een mailknopje onder de tweets gehad: dat heb ik wel eens nodig als ik iemand op iets wil attenderen.
Verder over Twitter:
- How to make and maintain a Library Twitter account : get your content out there! (DigiCMB) doen! Goede tips
- Twilk : ‘Tweeps following’ op je background geeft je het gevoel wel heel erg sociaal bezig te zijn
- Now you can tell Twitter where you are. (Mashable) Maar of dat nu verstandig is … ReadWrite Web vertelt wat de Location API mogelijk maakt.
- New Twitter DM Spam Attack (Mashable) Er werd veel Twitter spam gelanceerd via DM, dat lag vnl aan het kraken van accounts: geef je wachtwoord niet zomaar overal op, let op de OAuth optie is t advies, en wijzig je wachtwoord.
- 600 Scientistific Twitter friends (ScienceBase) een prima start voor t zoeken naar personen en tijdschriften
- On Twitter and in the workplace, It’s power to the connectors (HarvardBusiness) To be known is to be in the know
- Waarom is Tweetdeck eigenlijk niet in de cloud aan t computen? Zou veel handiger zijn. Ze hebben wel een nieuwe update gelanceerd: mag je de lijsten opnieuw synchroniseren 😉 .
Web 2.0
Sociale netwerken zijn de nieuwe filters Frankwatching over ambient awareness . Zie ook Social networks as information filters (Headshift) en ik kan t alleen maar beamen. Why I Wouldn’t Accept $25k To Stop Using Google Reader zegt Louis Gray: ik zou GR ook niet graag willen missen, maar anderzijds is 25K ook niet mis…
- Feedkiller (RSS mashup) uitgeprobeerd: dat is echt nix, een eenmaal gemaakt feed kun je niet meer editten, vergeet dat ik t ooit noemde.
- Wilma heeft op 4 november een interview gegeven bij radio Amsterdam FM over hyves, facebook en twitter (van 8-9 uur) tussendoor is er muziek e.d. te horen
- Tweets als LinkedIn status: do’s and don’ts. (PCWorld) Je kunt al die media wel aan elkaar knopen, maar moet dan wel weer om die hashtags denken; #in voor Linkedin en #yam voor Yammer (de interne Twitter:) daarmee ben je al 9 van de 140 tekens kwijt en het ziet er niet uit
- Web, cellphone users are not isolated from reality (PEW rapport) Volgens Keen zorgen sociale media voor een toename van vereenzaming van mensen, maar de feiten liggen anders:
In fact, Americans who use such technologies have larger and more diverse “core discussion networks” than those who don’t – and their networks also appear to be more diverse.
- Handboek communities van Erwin Blom: gratis PDF
- Zcapes is een soort wiki & Twitter & foto aggeratie. Bijv emtacl10
- Wat nu: in mijn reader vond ineens een opleving van Technorati feeds plaats, maar ’t resultaat sloeg nergens op, en na een paar dagen was het weer over
- Educate The Crowd (Twice) Nederlands talige blog/site van een trainingsbedrijf over hoe sociale media ingezet kunnen worden voor opleidingen
- ComputerIdee meldt dat de Wifi van een complete stad is afgesloten om één illegale download : zo’n Big Brother schiet toch ook zijn doel voorbij …
De google / zoek items die me opgevallen waren heb ik al gepubliceerd, en de bibliotheekzaken volgen …
Pingback: Bibliotheken – Publicaties in November 2009 « Dee'tjes
Hoi Dymphie,
Ik zie deze blogpost nu pas! Leuk dat je nog even op het interview wijs over hyves. Bedankt 🙂
Groeten van Wilma