NVB09 Imago van de informatieprofessional

2 Reacties

Klaas Jan Mollema (docent IDM) hij Twittert en blogt als Zijlmo. Uit het programma:

Als mediatechnoloog (MSc) en informatieprofessional (B-ict) is Klaas Jan Mollema (1981) momenteel voor drie dagen docent IDM (InformatieDienstverlening en -Management) op de Haagse Hogeschool, waar hij college geeft over toegankelijk maken van beeldmateriaal en omgaan met informatie en (nieuwe) technologie in organisaties. Daarnaast werkt hij twee dagen als innovatiemedewerker bij de Openbare Bibliotheek Gouda waar hij betrokken is bij projecten rond jongeren en burgerparticipatie in het laboratorium Waterwolf.

—–

Omgeving kent het begrip informatiespecialist niet, scholieren kennen het niet, kennen zelfs het probleem niet: alles is toch googlebaar? Wat voor werk doe je dan eigenlijk?

Maar als je uitlegt wat het dan is, dan vindt men het vak erg leuk.

Ouders en decanen kennen ’t ook niet.

Soms zien ze het alleen als bibliotheekopleiding, maar het hoeft zich niet tot bibliotheken te beperken. Vaak is de opleiding ook onhandig ondergebracht (bij ICT: wij leiden niet op tot nerd)  of bij communicatie.

De opleidingen pakken het ook nie tgezaemnlijk aan.

Brede werkveld ziet wel het propbleem: hoe pakken we het aan als we straks veel te weinig mensen hebben opgeleid, maar gen gezamenlijke aanpak van de opleidingen. Evengoed blijven de vacatures maar binnenstromen!

Hoe lossen we dat op?

  • we moeten van ons laten horen. de barricaden op, trots veroorzaken, vakgebied bekendmaken

Daarom TACIS opgericht:  Taskforce ArbeidsCommunicatie InformatieSpecialisten verdubbelen van instroom nieuwe studenten, en dan wel mensen die ervoor gekozen hebt. Zowel MBO als HBO. Vraag: kunnen we dan niet beter richten op uitstoom? antwoord Ja, maar de instroom is gemakkelijker hanteerbaar in t begin.

Campagne: als van t leger: je bent geschikt of ongeschikt.

Wat zou er gebeuren als er geen ISer zouden zijn? Dat wordt de kern, hoe precies dat zeggen ze nog niet, blijft nog even geheim.

Moet soort totaal concept zijn waar veel dingen aan vastgehangen kunnen worden. Echt eens een professioneel bureau aantrekken om dat op te zetten. Co unlimited, ze hebben ook een campagne gedaan voor Getronics.

Dit kost geld, maar het wordt wel  een lange termijn planning.

Het is nu of nooit. Als we te weinig uitstroom hebben, dan is dit beroep niet veilig te stellen.  De oorsprong van het werkveld ligt bij de opleidingen.

Alle studentne zijn snel aan t werk.

Vraag: wat doe je aan  imago in het werkveld? Steeds meer bibliotheken worden opgeheven.

Antwoord:  ze zien dat anders, ze zien de bibliotheek als verouderde vorm, en dat de opleidingen voor andere  functies opleidt  😦 . (Nee hoor, bedrijven doen ook heel moderne informatievoorzieningen weg).

Ook zonder fysieke bibliotheek ben je nog steeds een informatiespecialist zegt iemand in de zaal

Vraag: waarom is er niet meer eenheid bij de opleidingen? We zijn het onderling niet eens eens over de naam!

Dat ligt ook wel en beetje aan de grootte van de organisaties waar ze onder vallen, de namen wordt voorgeschreven.

——

Zaal is wel erg veel aan t woord: er zitten veel collega’s van andere hogescholen bij. Onderwijzend personeel praat graag … 😉 . Maar ’t is wel duidelijk dat ze het met elkaar eens zijn

_______

Zie de tweets op  Zijlmo en zijn beschouwing

2 thoughts on “NVB09 Imago van de informatieprofessional

  1. Pingback: Observaties uit het NVB congres « Tenaanval

  2. Pingback: HotStuff 2.0 » Blog Archive » Word of the Day: “programma”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s