Bibliotheken in oktober 2009

Laat een reactie achter

Oktober alweer, wintertijd, met de klok een uurtje terug. We hebben gehoord van licht uit de kosmische middeleeuwen,  en dat de Wereld pas vergaat in 2208, en niet in 2012, bovendien was er  Obama’s proclamatie over oktober als “Information Literacy Awareness Month”, kijk, dat gaat de goede kant op.

Op kleinere schaal: ik raak gewend aan mijn nieuwe werkkamer, maar zo’n kantoorruimte is wel veel gehoriger dan de bibliotheekruimte waar ik voordien zat. Je merkt wel dat je lastiger te vinden bent voor je klanten, dat is echt jammer. In plaats van boekenrekken heb ik nu een whiteboard, en dat is ook weer een nieuwe dimensie: wie weet volgen de multi-touch tafel en de Graffiti wall.

Bibliotheek

Schrijverdezes komt terug op de vraag: Als je niet in de bibliotheek werkte, zou je er dan nog komen? Wat veel interessante reacties van collega’s oproept. Werk ikzelf eigenlijk nog wel in een bibliotheek als ik geen fysieke collectie meer heb? is ook een goede vraag. Maar wat is een bibliotheek en wat doet een bibliothecaris?

Being a librarian is not a job, it’s a passion and a vocation”  zegt Phil Bradley in  Why I became a librarian een bijdrage aan de The Library Routes Project wiki .  Hij is ook een bibliothecaris zonder fysieke collectie.
Sommigen vinden zelfs Librarians are an hyperlink.
Een interessante definitie van het begrip “bibliotheek” kwam ik tegen via librarianbe op Twitter:

Een [wetenschappelijke] bibliotheek is een persoon of, meestal, een groep van deskundige personen, die, met behulp van een collectie boeken en tijdschriften, audiovisuele materialen en elektronische bestanden, in samenwerking met andere soortgelijke instellingen inspeelt op en voorziet in de informatiebehoeften van de door haar te bedienen cliënteel. […] De beste bibliotheek is dus die bibliotheek die functionarissen met de hoogste deskundigheid tewerkstelt, de grootst mogelijke cohesie onder deze functionarissen weet te bereiken, de meest adequate collectie informatiedragers bezit, het meest alert is voor de gerechtvaardigde eisen van haar gebruikers en daar, in de best mogelijke verstandhouding met andere bibliotheken en gebruik makend van moderne technologische hulpmiddelen, het meest ‘cost effective’ aan voldoet.”
Bron: Ludo Simons, Een visie op het beleid van de UFSIA-bibliotheek: uit het Beleidsplan Centrale Bibliotheek, 1997-2000.- Antwerpen: UFSIA, 1997.- 17 p.

Het gaat dus, zoals altijd,  om de mensen en librarianbe geeft in 140 karakters de  essentie van de information professional: informatie zoeken, vinden en beschikbaar stellen.

Edwin heeft heel terecht de BibliotheekInitiatiefPrijs 2009 gewonnen: gefeliciteerd! Als iemand initiatieven toont is hij het wel.

Ik was aan het  zoeken in een bestand met Nederlandse artikelen, dat ineens na 2007 niet meer bijgehouden is.  Dat zoveel organisaties stoppen met documenteren, in de gedachte dat Google dat wel zal doen, stemt niet vrolijk als je serieus wat nodig hebt en niet zomaar wat rondsurft.
Ron Wessels
(GO) verbaast zich er ook over dat zoveel organisaties hun bibliotheek sluiten (dom,dom) waarom doen ze dat? Ik kan wel wat redenen opnoemen: deels om dat de ROI moeilijk aantoonbaar  is, het management dat beslissing neemt de bibliotheek  niet gebruikt, er onbekendheid in de organisatie is met de competenties van de Informatiespecialisten, het ergerlijke korte termijn denken dat overal om zich heen grijpt en de onterechte gedachte dat alles digitaal, toegankelijk, gratis en gemakkelijk vindbaar is.

Tenaanval doet verslag van de ProBiblio klantenbijeenkomst met als thema Heeft de Google-generatie nog behoefte aan informatiebemiddeling.

Han Belt was het in het geheel niet met die laatste stelling eens en dat maakte hij zeer gepassioneerd duidelijk. Hij is er van overtuigd dat de informatiebemiddelaar niet zal verdwijnen omdat “wij” professionals zijn, net als artsen, die worden ook niet zo snel verdrongen. En ik denk dat hij gelijk heeft. Als het gaat om zijn eigen bibliotheek tenminste. Want de bibliotheek is een verplicht onderdeel binnen de opleiding aan het LUMC en literatuurstudie is een belangrijk element in de medische wetenschap. Het is een heel gespecialiseerd vakgebied waar een professional een hele belangrijke (wellicht onmisbare) bijdrage kan leveren. En het bestuur van het LUMC erkent nadrukkelijk het belang van de bibliotheek voor zowel artsen als studenten (” in het bestuur zitten godzijdank geen managers” vond ik wel de quote van de dag).

Hoe herkenbaar! (En wat een goed quote) Een bibliotheek in een onderwijsinstelling heeft meer kans om het management te overleven dan een bedrijfsbibliotheek waar enkel naar bezuinigen wordt gekeken en de bibliotheek een gemakkelijke prooi is. Ook na de opleiding is er natuurlijk behoefte aan instructie in informatievaardigheden, maar die mogelijkheden verdampen nu snel …

En dan komt Research Information met: Librarians still have vital role in the Web 2.0 era. Ha ja, de onderzoekers willen wel, maar de managers bepalen over het algemeen de faciliteiten die zij krijgen.

What’s more, surprisingly, Web 2.0 does not offer a real autonomy to researchers in terms of search quality. A recent survey by Akel & Associates showed how corporate end users rely on librarians: among researchers who work with librarians, 90 per cent believe that librarians make significant contributions to their R&D efforts. Studies tend to demonstrate that information professionals’ presence drives successful research efforts and helps companies to stay competitive. ‘The more info, the more important the info pro,’ said industry consultant Mary Ellen Bates. This reason and many others mean that librarians continue playing the role they have always played, as facilitators between information and end users.

Verder tegengekomen:

 

 

(Er is veel te vertellen over deze maand: Informatie en Web 2.0 topics publiceer ik maar even apart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s