Scopus downloaden naar Reference Manager

1 Reactie

Waarom lukt het nog steeds niet de diakritische tekens uit Scopus goed in te lezen in Reference Manager?

Ik mopperde er al eerder over, en kreeg toen eigenlijk nul op het rekest.  Je zou toch denken dat dat inmiddels is opgelost, maar dat is niet zo. Scopus heeft nu in de ‘help’ het zinnetje toegevoegd:

Older versions of EndNote, ProCite and Reference Manger are not supported because records are using UTF-8 encoding.

Kijk, dat geeft aan waar het probleem zit. ANSI (ASCI)  was eigenlijk lang de standaard voor de tekensets (letters en cijfers) maar ik zie dat dat overal  steeds meer omgezet wordt naar Unicode (of UFT-8). Voor de gewone letters en cijfers is dat niet zo’n probleem, omdat de eerste 256 karakters hetzelfde zijn, maar voor de diacrieten maakt het wel uit.

Scopus biedt nu de mogelijkheid tot ‘Direct export” en dat is heel plezierig: een zoekactie lees je zo meteen in een RefMan database in. Alleen mag je dan hopen dat er geen Franse (Duitse) auteurs, titels, of tijdschriften bijzitten,  want dan heb je een  probleem: een auteur als Côté bijv. is niet behoorlijk in te lezen.

Als Scopus nu de mogelijkheid zou bieden om te exporteren in ANSI formaat, of als RefMan bij de RIS importfilter aangeeft dat dat aan te passen is, was het opgelost. Maar dat doen ze niet.

Wat je nu moet doen is het export bestandje opslaan, openen in Notepad, bewaren als ANSI en daarna pas inlezen in RefMan.   Ook voor versie 11, de update die we niet zo lang geleden hebben aangeschaft. Dan gaat het wel goed, maar echt gebruikersvriendelijk is het natuurlijk niet.

EndNote is sinds versie 8 compliant met UFT-8, dus die heeft daar geen probleem mee:  RefMan en Procite wel. Het ziet er naar uit dat de leverancier RefMan aan het afbouwen is: 8 jaar geleden presteerde het beter dan EndNote, nu niet meer: zie bijv   Endnote X2 versus Reference Manager 12.

Wat te doen? Het was al zo moeilijk om onze ICT te overtuigen om RefMan in het netwerk op te nemen, omzetten naar Endnote , ai… En dan is er nog Refworks, maar dat is niet alleen aanzienlijk duurder, het geeft ook firewall problemen in de combinatie met Word. Zotero is ook geen optie, want ze zijn bij ons Windows-hooked, en Zotero is een firefox applicatie.

Nog even en we kunnen het misschien allemaal wel overslaan en naar Mendeley overgaan….

One thought on “Scopus downloaden naar Reference Manager

  1. Pingback: Bibliotheken, google en zoeken augustus 2009 overzicht « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s