Google bibliotheken en twitter overzicht mei 2009

Laat een reactie achter

Lessons learned en wat me verder is opgevallen in mei:

  • Koffie over je laptop gooien, al is het maar een beetje, dat moet je dus echt niet doen… 😦
  • en weer life geblogd:  8 mei  informatiedag digitale bibliotheek van Ingressus bij OBA.

Google heeft heel geniepig op de dag van de grote aankondiging de belangstelling voor de voeten van Microsoft’s Bing ( ‘But it’s not google’) weggemaaid met hun Google Wave aankondiging. Het is allemaal nog niet eens uit, maar geeft al veel commotie:  Youtube (de aankondiging),  O’ReillyMashable, Fastcompany (reasons to be terrified), Frankwatching (inspireert).
Ook veel commotie over Wolfram Alpha: mij viel het niet mee trouwens, ik kan er net als Karen Blakeman, niet goed tegen als ik niet weet van wie de info komt. En garanderen dat die bronnen betrouwbaar zijn ..  zo weet ik er nog wel een paar.

It has long way to go and there are major problems to address: 1. The types of query that it can handle are limited and this needs to be made more obvious to the average searcher 2. The way you phrase your search is important. For some of my test searches I had to try four or five variations before it came up with any results. The average searcher will give up after the first attempt and go back to Google. 3. Some of the information is seriously out of date. 4. Sources are not directly linked to the data. It is essential that one knows where the information has come from

10 Brand New Wolfram Alpha Easter Eggs heeft Mashable ontdekt en PCworld zegt in Wolfram Alpha Acts as a ‘computational Knowledge Engine:

Search engines are like reference librarians,” Grey explained. “Reference librarians are good at finding the book you might need, but they’re useless at interpreting the information for you

Oef, die zit. … no future for libraries? vraagt Lukask zich dan ook af en verder gaat het in de bibliotheekwereld steeds slechter:  in Nijmegen is er geen vertrouwen in de directie en er zijn serieuze bedreigingen in Enschede. Zeker fysieke bibliotheken verworden steeds meer tot boekenmusea.

Maar voor de bibliothecarissen is het misschien een ander verhaal, zoals ook blijkt uit de reacties op Lukas’ verhaal. Daar lees ik ook weer: we zijn te slecht zichtbaar, we moeten ons veel meer laten zien en duidelijk maken wat we weten, kunnen en doen! Alleen maar bij de tijd bljven is niet genoeg: Judith O’Dell (LPP) in Libraries and the Future of Search doet haar best, maar ’t is een achterhoede gevecht vrees ik.
Over de bibliothecaris zegt Times Online in Shh, this is a digital library :

Librarians must master sophisticated IT and information management skills as well as the traditional techniques. <..>
The modern librarian is an online facilitator with an MA

RIN heeft een nieuw rapport uitgegeven:  E-journals: their use, value and impact waarin ze vertellen dat onderzoekers handig zijn in het snel en efficiënt informatie vinden in e-journals en dat meer uitgeven aan e-tijdschriften zelfs resulteert in beter onderzoek. Volgens de uitgevers hebben we hen nodig voor het echte peer-review, maar  Elsevier zelf heeft dat door hun acties  wel onderuit gehaald (The Scientist):

Scientific publishing giant Elsevier put out a total of six publications between 2000 and 2005 that were sponsored by unnamed pharmaceutical companies and looked like peer reviewed medical journals, but did not disclose sponsorship, the company has admitted.

(Zie ook Merck Makes Phony Peer-Review Journal van blogs.bioethics).
Toch is het de vraag of we alle gedrukte versies maar gewoon moeten weggooien: in elk geval dienen we de digitale materialen zeker stellen: “Information may be power, but it is also extremely fragile” maar met PDF (al dan niet A) zal het wel lukken. Blijft wel de vraag: wie is verantwoordelijk? Om dat aan Google over te laten is misschien niet zo’n goed idee:

Paper of Record was purchased (secretly) by Google in 2006, and shortly after Google took over management of the site, late last year, the archive disappeared from view

Google had ook deze maand wat performance problemen (Google Fail) maar ze hebben mooie nieuwe ‘Show options’ optie toegevoegd te zien na een Google search en dat is heel handig! Een van die opties is de  Timeline en het Wonderwheel…  mijn favoriete  view:info die ze weggehaald hebben is hiermee verbeterd en wel terug!

Google doet vele goede dingen:  Google begins to make public data searchable (RWW) maar dat ze willen weten of je ziek bent … behoorlijk eng vind ik dat.

Verder Googleiaans:

Wat ik wel erg goede  searchtools vond zijn Leapfish (compare Google, MSN & Yahoo results)  Specify (een erg leuke browse-tool) en Yauba (indrukwekkend).

Verder KM/bibliothecariaans:

  • Catalogiseren met Marc?:
  • it does not matter how metadata is stored, as long as it is possible to get the data out of the database in any format appropriate for the occasion

Twitter

  • Intute en Refworks zijn aan ’t Twitteren gegaan
  • Real Life Twitter: This is what happens when you actually say the things … 😉 .
  • Met Twitter analyzer weet je wat je meest gebruikte woorden zijn, die van mij blijken te zijn: “dat niet een van maar ook wel google die met” (kijk, daar heb je nog eens wat aan – grijns- )
  • Visible tweets : traag, maar wel grappig die verschillende presentaties
  • De Librarians twibe kun je ‘joinen’ … en dat heb ik gedaan, maar waarom eigenlijk? Doe er verder niets mee
  • Twitter for Libraries (and Librarians) by Sarah Milstein (Computers in Libraries / volgens mij ook in Searcher gepubliceerd) “essence of Twitter is conversation. Libraries, however, tend to use it as a broadcast mechanism”

Web 2.0 / Internet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s