IDB09: The 21st century library

1 Reactie

The 21st century library – what do the users think? door Helle Lauridsen (Arhus University Denmark).

Ze was electronic resource librarian voor ze aan ProQuest en  Serials solutions verbonden was.

Probleem is dat van alles in diverse databases zit, ook als ze van eenzelfde vendor zijn: als er maar een google-achige zoekmachine over deze inhoud zou zijn.

Men gaat steeds minder naar de bibliotheek toe, maar gebruikt steeds meer zoekmachines, inclusief de algemene zoekmachines op internet. Gebruik van catalogi/website van bibliotheken gaat ook naar beneden.

We besteden heel veel aan e-resources maar gebruikers zijn vaak niet bewust dat de toegang er is ‘failure at the shelfe‘. We besteden steeds meer, maar de perceptie wordt steeds minder: zelfs als men de zaken van de bibliotheek gebruikt, heeft men niet in de gaten dat die toegang door de bibliotheek wordt mogelijk gemaakt.
Paradox: de ‘percieved value’ van de bibliotheek gaat naar beneden, terwijl men er wel meer gebruik van maakt.

Men weet vaak wel dat de kwaliteit van de bibliotheek rerources beter zijn, maar die van Google zijn veel gemakkelijker in het gebruik. Driekwart van wat je aanschaftg en wat in je catalogus zit is voor e-resources, en maar een kwart voor de fysieke bibliotheek.

Een federated search machine is een prima machine om te zien in welke database je moet zoeken, maar je wordt helemaal ‘overwhelmed’ door het aantal mogelijkheden, en dan is Google toch stukje gemakkelijker.

De ‘milleniums’ weten eigenlijk helemaal niet zoveel van internet en computers: hun kennis is meestal beperkt tot het feit dat ze Google kunnen gebruiken, en kunnen al helemaal geen kwaliteitscontrole doen.

Google covert niet alles, maar wel een groot deel van wat ook in de bibliotheekcatalogus zit: daar zitten immers vaak ook geen artikelen in.

(Tot mijn verbazing bleek deze presentatie ineens over Summon search van Serials solutins te gaan: beetje sneaky zo. werd ook een beetje een 3-1tje met de andere mensen van P en S.)

  • 90 provider, Elsevier nog niet maar ze verwachten dat wel
  • nog in beta bij aantal bibliotheken
  • ze hebben dezelfde knowledgebase als serials solutions
  • je hebt alleen een linkresolver nodig en toegang tot een heleboel full-text
  • facet zoeken en relevance ranking
  • ze laten nog niet zien uit welke database de meeste resultaten komen

Hum… vraag me af af ze niet weer het Scopus wiel aan het uitvinden zijn.  Beste Elsevier: stop wat meer facetten in je layout en sta relevance ranking toe en het ziet er weer wat moderner uit!

One thought on “IDB09: The 21st century library

  1. Pingback: Bibliotheken en het online leven in Mei 2010 « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s