
Foto van Wichor
De implementatie van 360 bij het Medisch Centrum Alkmaar door Marjan Bakker en Ronald van Dieën. 360 is een onderdeel van Serials solutions
MCA is het eerste STZ-ziekenhuis die een 360 abonnement heeft.
De bibliotheek van het MCa is onderdeel van de Foreest medical school.
De STZ wil een centrale digitale bibliotheek tot stand brengen voor alle aangesloten bibliotheken: 16 ziekenhuizen hebben nu hun tijdschriften ondergebracht in een deal bij EBSCO.
Bij elkaar is dat nu een enorm bestand geworden, zeker ook door alle open access tijdschriften die erbij komen. Ze zochten naar een centrale portal waar alles in ondergebracht kon worden: tijdschriften, databases e.d..
Deze ‘serials solution’ aanbieding biedt een linkresolver aan, tezamen met een federatieve zoekmachine. Voorlopig alleen nog voor de collectie van MCA, andere STZ bibliotheken kunnen op individuele basis daar al dan niet bij aanknopen.
De tijdschriftendata is gebaseerd op de Ulrich’s.
Via een interface kun je de knoppen van de website, look-and-feel en dergelijke tamelijk eenvoudig zelf aanpassen. De A-Z lijst en de linkresolver zijn gebaseerd op dezelfde data, dus je hoeft ze maar op 1 plaats bij te houden. Er is een analysis tool die nakijkt hoe de overlap is.
Bij sommige databases kun je zelf zeggen welke linkresolver je hebt, aan andere moet je een mail sturen. Ze hebben een link bij de Picarta records voor elkaar (dat is mij nog niet gelukt …).
Als je in PubMed iets zoekt kun je op PMID nummer controleren of jezelf toegang hebt. PubMed zelf heeft ook een LinkOut optie, en die hebben ze ook geactiveerd, maar je krijgt toch vaak van gebruikers vraag om iets uit te printen.
Ook bij Google Scholar hebben ze de link geactiveerd: op basis van IP herkenning kunnen medewerkers van het MCA vandaar uit meteen doorklikken.
Ingressus heeft het opgezet: abonnementen uit GGC gedownload en ze hebben zelf wat toegevoegd, eigenlijk loopt het allemaal wel gemakkelijk. Marjan is heel tevreden over hoe het werkt.
De catalogus staat op de eigen server en daar kan serials solution niet zo gemakkelijk bij: is voor een federatieve zoekmachine wel gemakkelijk als dat zou kunnen natuurlijk, maar ze verwachten dat binnenkort mogelijk te maken.
Plannen voor de toekomst: uitbouwen van de digitale bibliotheek, oa met versie 4 van Xref. De samenwerking met de andere ziekenhuizen verandert zo ook nog wel.
Hi Dymphie,
Prachtige foto;-)
Mooie blogposts over deze dag. Even een aanvulling over ons verhaal mbt Serials Solutions:
MCA gebruikt zowel 360 Core, 360 Link als 360 Search (resp. e journal portal, link resolver en federatieve zoekmachine. Dit is gelijk aan het aanbod dat wij aan alle STZ ziekenhuizen hebben aangeboden. De consortium ERM module bestond toen nog niet, maar is nu wellicht interessant.
De zgn knowledge base is cruciaal voor al dit soort systemen. Die van Serials Solutions is mede gebaseerd op de Ulrichs en op Knowlegde Works een hele set afspraken met vele uitgevers.
Het probleem met de lokale catalogus doorzoekbaar maken ligt bij de IT afdeling van het MCA, die moet de servers van Serials Solutions toestemming geven om naar de catalogus te mogen. Dus technisch is het geen probleem, het is een beslissing die genomen moet worden.
hartelijke groet
Ronald
beste mensen, de link naar de STZ is wel wat dik aangezet naar mijn gevoel. Serials Solutions is 1 van de kandidaten waar we naar gekeken hebben, maar voorlopig ook nog niet meer dan dat. de keuze van MCA om al gebruik te maken van Serials Solutions staat volledig los van het STZ-brede traject….
met groet, Miebet Wilhelm (voorzitter van de STZ elektronische bibliotheek projectgroep)
Hoi Miebet,
Dankjewel voor je reactie: het was toch niet helemaal duidelijk overgekomen bij mij tijdens het praatje, hoe dat nou zat.
Benieuwd wat jullie gaan doen en of er een gezamenlijke portal uitkomt: ik had eigenlijk wel begrepen, dat dat de bedoeling was, maar misschien ten onrechte….
D.
Pingback: Knowledge Works en de NLM « Bibaholic : bibliotheken als werk en hobby