Bibliotheekontwikkelingen in april 2009

3 Reacties

Het was druk in april: we hadden het Congres sociale netwerken waar ik live geblogd heb, en daags daarna de Ugame-Ulearn die via Ustream en Twitter te volgen was, wat we met meer dan 20 mensen regelmatig ook deden (“de boeken eruit” riep iemand, dat kwam aan).  
Methods For Staying Current and Dealing with Information Overload
(presentatie Sarah Houghton-Jan) las ik op de camping, met daarin “work = work and home = home”  tja.. ik leer t nooit … Maar dus wel zodra het kon  gekampeerd, gewandeld en gefietst -Twente ontdekt: het  is daar prachtig- na het koude begin is het voorjaar ineens flink warm.

Citaties

 • WebCite on-demand archiving system for cited webpages / websites, or other kinds of Internet-accessible digital objects . Voornamelijk gericht op auteurs en uitgevers, maar ook door anderen te gebruiken.
 • Comparison of PubMed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar: strengths and weaknesses. Matthew E. Falagas et al.  FASEB J.  ‘For citation analysis, Scopus offers about 20% more coverage than Web of Science, whereas Google Scholar offers results of inconsistent accuracy. PubMed remains an optimal tool in biomedical electronic research. Scopus covers a wider journal range, of help both in keyword searching and citation analysis, but it is currently limited to recent articles (published after 1995) compared with Web of Science. Google Scholar, as for the Web in general, can help in the retrieval of even the most obscure information but its use is marred by inadequate, less often updated, citation information’.
 • Pleased to cite you: the social side of citations Charles Oppenheim et al (Res Trends march 2009).

Bibliotheek

 • Nieuw nummer van digbib (voor een groot deel volgeschreven door bloggers)  is uitgedeeld tijdens de #csnr09  en er is nu ook een Twitter:  @DigBib.
 • The Darien Statements on the Library and Librarians. Blyberg “The purpose of the Library is to preserve the integrity of civilization. The Library has a moral obligation to adhere to its purpose despite social, economic, environmental, or political influences. The purpose of the Library will never change. The Library is infinite in its capacity to contain, connect and disseminate knowledge; librarians are human and ephemeral, therefore we must work together to ensure the Library’s permanence. Individual libraries serve the mission of their parent institution or governing body, but the purpose of the Library overrides that mission when the two come into conflict. Why we do things will not change, but how we do them will. A clear understanding of the Library’s purpose, its role, and the role of librarians is essential to the preservation of the Library.”
 • Web 2.0 use by librarians. Noa Aharony(Library & Information Science Research) jan 2009 (abo nodig)
 • Where Are Journals Headed? Why We Should Worry About Author-Pay John Ewing: “To succeed in the author-pay model, a journal must convince enough authors to submit papers and then it must accept enough of them to make money. Price will vie with prestige. The most prestigious journals will charge more and will attract authors who can pay the cost (grants will help).)”
 • Péter Jacsó over tictocs’In spite of some deficiencies, ticTOCs is an excellent free service‘.
 • Regelmatig bezoek aan de bibliotheek helpt tegen vergeetachtigheid, maar hoort wel tot de zeikdingen. Aldus sigmund’s patient.
 • Het magazine versus de blog (Bijgespijkerd) op zoek naar de perfecte combi.
 • E-journals: their use, value and impact (RIN report).
 • Leuk lijstje met wat collega’s handig vinden: CIL2009: Best of the Web.
 • Bibliotheken en archieven niet gelukkig met uitbreiding auteursrecht (VVBAD)  “beslissing van het Europees Parlement om het auteursrecht op geluidsopnamen te verlengen van 50 tot 70 jaar. Deze beslissing hypothekeert erfgoed- en digitaliseringsprojecten en belemmert artistiek hergebruik. Bovenal zal de gewone artiest weinig voordeel halen uit deze verlenging. Vooral supersterren en grote platenmaatschappijen winnen erbij.”

Wetenschap

3 thoughts on “Bibliotheekontwikkelingen in april 2009

 1. Ik probeer altijd veel te volgen op het net maar ben altijd weer verrast door de rijkdom aan informatie van jouw lijstjes. 🙂

 2. Pingback: April aan de hand van de tweets « Dee’tjes: over internet, zoeken en bibliotheken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s