René Jansen Ik ruik mensenvlees – enterprise social networking in de praktijk
Hij is een adviesbureau WinkWaves begonnen. Website.
De mens is de drijvende creatieve, innoverende kracht van een organisatie. Social networking en kennismanagement 2.0 blijken heel goed aan te sluiten op de vluchtige en vaak toevallige ontmoetingen waarin kennis tot leven komt en creativiteit de ruimte krijgt. In deze presentatie vertelt René Jansen over de ervaringen met social networking en kennisdeling bij een diversiteit van Nederlandse organisaties. De sleutel tot succes: je moet het mensenvlees kunnen ruiken!
Heeft meer met kleine netwerken waar hij actief in kan zijn dan in die hele grote als Facebook of Hyves. Vraag is: hoe maak je dat tot een succes.
Verhaaltje over paarse krokodillen, grensbewakers en ergens komen dan de kenniswerkers en McKinsey. In 30 seconden kan hij switchen tussen strategisch belang van sociale media en manier waarop een organisatie georganiseerd is.
On-navertelbaar, daarom maar wat kreten:
- Er zijn nog minder antropologen dan ICTers in de zaal.
- We hebben een chief communication officer nodig (Rita heeft zich al aangemeld) : ondersteuning van gesprekken
- Met slechte koffie presteer je minder dan met goede: daar, bij koffieapparaat los je zaken op
- Ze (Wink) voelen zich dinosaurus van de sociale media: ze bestaan al drie jaar
Waar ga je sociaal netwerken. In de werkelijke wereld laat je nooit alles tegelijkertijd van jezelf zien, maar slechts een deel:
- (initiatief bij gemeente Nijmegen) voor jongeren met schulden hebben ze een Hyves opgericht waar eigenlijk erg weinig gebeurt.
- Huiselijk geweld site met slachtoffers en plegers, daar gebeurt wel veel.
Hoe komt dat. Heeft te maken met hoe je zichtbaar bent: bij Hyves gaat het voornamelijk om de lol, daar ga je niet over moeilijkheden praten, maar over wat je voor leuks in ’t weekend gedaan hebt. Bij de andere site ben je met anderen waar je allemaal klein stukje van jezelf over een soortgelijk onderwerp laten zien.
Symbolen: rode roos geven = ik hou van je. Bij sociale media zie je hetzelfde: doel is niet eenduidig, de mensen zijn tamelijk vrij om te kiezen wat ze er doen en de sociale media krijgen daardoor betekenis in het gebruik. Is eigenlijk heel interessant.
Hoe kun je mensen vinden en onderling verbinden?
Maak een platform waar mensen zelf dingen kunnen doen. Je ziet dan dat mensen zichzelf allerlei taken en rollen toebedelen. Een sociaal medium is niet anders dan de echte wereld: sociale software is een echte wereld. Als je zoiets maakt, heb je dus eigenlijk ook geen idee wat je aan t doen bent, je ontwerpt dus anders dan voor traditionele doelen. Schep mogelijkheden voor mensen het zelf te laten invullen en ontwikkelen. Dat is de beperking van een profielensite: je kunt er te weinig mee.
Toen ging het om: profiel, informatie, functionaliteit. Dat heeft zich ontwikkeld naar nu:
- Gespreksonderwerp
- Gesprekspartner
- Gesprekstechniek
Document in een gewoon documentmanagement systeem = dood onderwerp.
Document wordt een gespreksonderwerp als je mogelijk te maakt dat er reacties op komen, verschillende versies, infor over hoe vaak het gelezen is etc.
Wie is mijn gesprekspartner?
Op een traditionele profielen pagina zie je dan wel een fotootje en wat een persoon vrijgeeft over zichzelf. Maar wanneer noem je nu jezelf een expert? Wie bepaalt dat? Wat maakt je geschikte gesprekspartner?
Je kunt een expertprofiel maken en daar zichtbaar maken of je dan ook over die onderwerpen gelezen wordt. Wie bepaalt dus of je expert bent? Het systeem, omdat je veel met die onderwerpen bezig bent!
Hoe ontwerp je dat in de werkelijke wereld? Als je dat begrijpt, dan pas kun je dat ook in een sociaal netwerk ontwerpen. Toch maar kenniskaart maken, en laten zien wie gelijkende gebruikers zijn op dat gebied.
Kenniscafe’s.
Terloops aan de praat raken: zogenaamde toevalligheid waarmee je met mensen in gesprek raakt is heel belangrijk. Rond verschillende onderwerpen moet je dus een aantal raakpunten verzinnen.
Groepen vormen in netwerken is erg belangrijk.
Business case van sociale netwerken gaat over gesprekken: Efficiëntie, kwaliteit, innovatie, boeien & binden (je vormt een groep).
Presentatie staat op slideshare
—
Lee Rainie kon snel praten, maar Rene kan er ook wat van.