Congres sociale netwerken

Laat een reactie achter

Morgen (22 april) organiseert Essentials een Congres Sociale Netwerken te WTC Rotterdam.  Er is vooraf al wat over te doen: de organisatie heeft een zcape site gemaakt, en een hashtag csnr09 bedacht (voor Twitter). Zelfs een Twitterwall, maar een Twitterfontein heb ik nog niet gezien (komt misschein nog).

Mijn laptopje staat te laden:  en ik heb plannen om live te bloggen natuurlijk.

Netwerken: daar gaat het over op 22 april. Over werken in een 2.0 wereld, waar oude structuren wegvallen en samenwerken steeds belangrijker wordt. Waar het dilemma zichtbaar wordt tussen publiceren van allerlei persoonlijke gegevens en handhaving van de privacywet. Waar de grenzen van de ‘vrijheid van meningsuiting’ worden opgezocht en vaak overschreden. Maar ook waar steeds meer organisaties de voordelen ervaren van kleine, interne sociale netwerken. Het congres Sociale Netwerken in Organisaties behandelt theorie én praktijk, en laat u de praktische toepassing van digitale sociale netwerken zelf ervaren. Bijvoorbeeld door u de mogelijkheid te bieden te participeren in het digitale sociale netwerk dat Winkwaves gedurende een drietal maanden rond dit congres faciliteert. Uitsluitend voor de deelnemers aan het congres!

Het programma:

Vanaf 09.00 ontvangst en registratie

10.00 – 10.15 Opening door dagvoorzitter Bart van der Meij

Het Congres Sociale Netwerken is opgezet voor professionals zoals bibliothecarissen, kennismanagers, informatiemanagers, documentmanagers en informatie-analisten, die op dit congres uitvoerig geïnformeerd worden en kennis maken met sociale netwerken binnen en voor organisaties.

10.15 – 11.00

David Gurteen

People 2.0: Working in a 2.0 World

The world of work is on the brink of a profound transformation.
Driven by new technology, increasingly, we are no longer consumers: of goods, services or education – we are prosumers – we can now both produce and consume. We have the potential to be participants in everything. The emerging 2.0 work place will reflect this and be a fundamentally participatory world.
We are moving from an organizational world where we were told to do things; where things were structured and planned for us, to a world where managers and staff work more closely together to decide what to do and how to do it.
The challenge is in people’s mindsets. Managers need to stop trying to manipulate people and doing things to them and to take a more participatory approach. Individuals need to open up and grasp the potential that the new tools offer them – to be more proactive; to take responsibility for their work; to innovate and to work in new ways. It’s about a change of mindset, attitudes and behaviors.

11.00 – 11.45

Arnoud Engelfriet

De andere kant van ´social networks´

De privacywet gaat er vanuit dat u met rust gelaten wilt worden. Met de wet in de hand kunt u inzage krijgen in wat anderen over u bijhouden, of eisen dat ze uw gegevens verwijderen uit hun databank. Maar bij sociale netwerksites zoals Hyves of Linkedin is het nu juist de bedoeling om zelf persoonlijke gegevens te publiceren. Over uzelf, of over anderen. Mag dat allemaal zomaar? En wat gebeurt er als een berichtje uit zo’n netwerk ergens anders opduikt? Wat te denken van een buurman die het Hyves-profiel van uw dochter overzet naar Geenstijl? Of een klant die uw grappig bedoelde Twitterboodschap in het verkeerde keelgat schiet?

11.45 – 12.00 Discussie

12.00 – 13.15 Lunch

13.15 – 14.00

Leonie Houtman

Wie weet wat?

De kennis waar wij als individu over beschikken is niet alleen voor onszelf van belang, maar ook voor onze omgeving. Je baas wil graag weten over welke kennis en vaardigheden jij beschikt, zodat hij weet of jij de juiste persoon bent voor jouw taken. Onze collega’s willen ook graag weten wat wij weten, zodat ze in het geval van een probleem bij ons aan kunnen kloppen indien wij over de juiste kennis beschikken. Hetzelfde geldt voor ons als wij een probleem hebben. Naar wie ga je dan voor advies? Zowel in ons privé als zakelijk leven maken we gebruik van andermans kennis, simpelweg omdat we niet alles zelf kunnen onthouden. De specifieke kennis van ‘wie weet wat’ is de basis in ‘transactive memory theory’ (TMS). Leonie heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop een organisatie gebruik maakt van een TMS en welke factoren een belemmering zijn voor het stromen van kennis in organisaties. “Hoe kan een organisationeel netwerk beter gebruik maken van de aanwezige kennis” en “hoe zorg je ervoor dat de aanwezige barrières tot kennisdeling worden verlaagd” zijn vraagstukken die hierbij aan de orde komen.

14.00 – 15.30

Sociale netwerken: de praktijk

Verschillende professionals vertellen over hun ervaringen met sociale netwerken binnen organisaties.

René Jansen

Ik ruik mensenvlees – enterprise social networking in de praktijk
De mens is de drijvende creatieve, innoverende kracht van een organisatie. Social networking en kennismanagement 2.0 blijken heel goed aan te sluiten op de vluchtige en vaak toevallige ontmoetingen waarin kennis tot leven komt en creativiteit de ruimte krijgt. In deze presentatie vertelt René Jansen over de ervaringen met social
networking en kennisdeling bij een diversiteit van Nederlandse organisaties. De sleutel tot succes: je moet het mensenvlees kunnen ruiken!

Thieme Hennis

TU Delft PhD community; een sociaal onderzoeksnetwerk
Hoe kan een social network een bijdrage leveren aan onderzoek? Eind 2008 werd er bij de TU Delft een sociaal netwerk voor promovendi (ook: PhD-studenten) gelanceerd. Dit platform biedt promovendi de mogelijkheid een academisch profiel aan te maken en informatie uit te wisselen over onderzoek, sociale activiteiten of issues, en evenementen. De doelstellingen voor het promovendi-netwerk zijn onder andere:
• Het verbeteren van de transparantie van PhD-onderzoek in Delft, zowel intern als naar buiten toe.
• Het ondersteunen van sociale interactie tussen promovendi.
• Het bieden van een sociaal platform met een professionele identiteit.
Thieme Hennis zal het hebben over de voorlopige resultaten, feedback door gebruikers, en hij zal zijn licht laten schijnen op de mogelijkheden van soortgelijke netwerken met betrekking tot het ondersteunen of misschien wel veranderen van onderzoekswerk.

15.30 – 16.00

Pauze

16.00 – 16.45

Christophe Langlois

How to differentiate your bank and drive customer advocacy with social media
There has been lots of hype about Web 2.0, social media, social networks and more, so what’s the truth? Do these technologies really drive customer advocacy? How can you place a value customer advocacy, online visibility, and your online reputation? Is there an ROI for social media and where do you start? And how do you overcome the fact that most banks executives are resistant to social media and have a variety of ”good” reasons not to embrace these technologies? Christophe Langlois will open minds to broaden the vision and help CIO’s develop new innovative ideas in this area as, in such a tough market today, tapping social media is one of the most efficient and cost effective ways to differentiate your bank and drive customer advocacy. He will also focus on a few initiatives from banks in the Benelux region such as ING, Rabobank, Fortis and ABN Amro.

16.45 – 18.00

Interactief programma en borrel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s