Maart 2009 aan de hand van de tweets

Laat een reactie achter

Wat een leuke maand: eindelijk is het lente, doet CoComment het ineens weer, komt Google Street View beschikbaar voor een paar Nederlandse steden (mijn huis van een jaar geleden ook), voegt Google een oups knop aan de mail toe en maken ze zoeken op kleur in plaatjes mogelijk.  Google rijdt trouwens niet alleen met een auto rond om straatjes te filmen: ze hebben ook een grote ‘historical imagery‘ update gedaan voor  Google Earth.
Op mijn werk heb ik een praatje over zoeken met Google gehouden dat goed bezocht werd: daarvoor heb ik ook nog gekeken hoe het met de overlap tussen Google en Google Scholar en Books zit: maar die wordt hoe langer hoe kleiner lijkt het wel, zie bijv ook Een beetje AdjunctEen positief resultaat vanuit de gebruikers voor GS komt uit: Google Scholar Compared to Web of Science: A Literature Review de auteur legt wel veel nadruk op gebruikersinstructie. Maar willen die dat wel?

Niet alles is positief:  In Google we trust (niet meer zo), aldus post van een teleurgestelde Google-fan. Meer bezorgde uitspraken Google: de nieuwe Elsevier, maar dan erger.
En ze weten alles van je: 25 Surprising Things That Google Knows About You (e-justice blog)  dit lijstje had de aandacht, maar het deed me erg denken aan Google Knows Where I Am and Everything Else I Do uit november 2008

Meer Google ervaringen deze maand:

Zoeken

Web 2.0

FURL bestaat eerdaags niet meer en wordt overgenomen door Diigo. Nou was mijn aanvankelijke enthousiasme voor Furl ook al danig bekoeld door het gedoe van de laatste tijd. Diigo – Web Highlighter and Sticky Notes, a delicious killer? (Academic productivity): tijd om er eens serieuzer naar te kijken.
Twwwitter (haalt je Twitter account Hyves binnen) heeft er nieuw account bij, waardoor nu de invoer van de tweets als updates in Hyves weer loopt.
Maar lange blogteksten verstoppen de invoer van je blogteksten  in Hyves wel weer, dus helemaal jofel zit het niet bij Hyves. ’t is voor die paar contacten, maar eigenlijk zou ik er wel mee willen stoppen.

Al die sociale netwerken gaan steeds meer op elkaar en op Twitter lijken: Relationship Symmetry in Social Networks: Why Facebook will go Fully Asymmetric. Ben in LinkedIn aan het zoeken geweest hoe je een RSS abo kunt nemen op de newsfeed van groepen: niet dus. Bij Facebook ook niet. Je moet er dus steeds naar toe als je van die stroom berichtjes op de hoogte wil blijven. Ik zag in LinkedIn ook alweer een feed van de biblioblogs: lijkt me allemaal wat driedubbelop.

Deze aardige meme map komt uit: What Bruce Sterling Actually Said About Web 2.0 at Webstock 09


Twitter

De eerste tweet is drie jaar geleden gefloten ( The Twitter Platform: 3 Years Old and Ready to Change the World (RWW). Als je meerdere accounts bij Twitter hebt, is  Splitweet aan te bevelen: het bevalt me heel goed, beter dan Tweetdesk.  Wat ook erg handig is, is Twitterfall: daarmee kun je je timeline (= jezelf en de mensen die je volgt) combineren met zoekacties waar je op dat moment in geïnteresseerd bent. Maar je moet wel kiezen, ik gebruik ze nu een beetje door elkaar heen om te kijken wat me ’t beste bevalt.
Er wordt druk door en met Twitter geëxperimenteerd: een toename van 1300% werd er gemeld en de lay-out verandert elk moment: zo is er nu een searchboxje toegevoegd (eerst bovenaan en toen aan de zijkant), het heen- en terugbladeren is vervangen door een More knop die steeds een pagina onderaan erbij haalt en er is een  tweetroman opgestart. Een bijzondere collega probeert elke dag een literair citaat in 140 posities te tweeten, (hattip) elke dag even een pareltje.
Lifehacking heeft een aardig artikel voor beginners gepubliceerd. Chris Bennet zegt zelfs:” Twitter, the Most Important Website Since Google?”

Soon pretty much anyone with an internet connection will be using Twitter if not to tweet but to find Real Time information. In my opinion it is the most influential and important site since Google.

Er zijn -tig tooltjes en artikelen verschenen, een greep eruit:

Internet

Tot slot: ik dacht even dat mijn KPN Dongel het had begeven. Dat blijkt niet het geval: de installatie van Adobe Flash 10 zat het dashboard van KPN dwars en dan kun je het internet niet op. Het zal je toch overkomen als je net in het buitenland zit en geen andere toegang hebt … Je moet dus eerst Flash 10 on-installeren, ingewikkeld nieuwe software voor het dashboard opzoeken en installeren en dan mag Adobe 10 weer downloaden en eropzetten.  Rare jongens de KPNers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s