Bibliotheekontwikkelingen stemmen wat zorgelijk

5 Reacties

Er is wel wat positiefs te melden over de bibliotheekontwikkelingen in de maand maart, maar toch…

Na het aardige artikel van Kattebelletje in de IP over Twitter hebben zich veel nieuwe biblio-info-archivotwitterati aangemeld, inclusief nlbiblioblogs, die ook maar meteen een nieuwe Twitterpagina in de wiki opzette omdat het er wel erg veel werden: bijna 160.  (Heb je het leuke mozaikje gezien?)

De NVB-SB organiseerde een kijkje in de keuken bij het prachtige Tropeninstituut*, dat zo te zien en te horen nog niet zo met zwaar weer bedreigd wordt als we van sommige andere SB collega’s hoorden (schokkend soms!) Het gaat echt slecht met de kwaliteit van de informatievoorziening in Nederland: elke collega die ik sprak had het over halveren van de bezetting, sluiten van bibliotheken en diensten of wegdoen van de fysieke collectie. Het resterende personeel komt dan in een situatie waarvan je bij voorbaat al kan zeggen dat het niet gaat lukken … Bepaald verontrustend.

De slechte economische tijden lees je ook af aan een aantal artikelen zoals Living Large in Lean Times van Mary Ellen Bates (Seacher) (“Make yourself recession proof“), Days to Prepare for Your Next Position van Stephen Abrams in Information Outlook (advies bij  reorganisatie en banen zoeken) en Library Automation in a Difficult Economy door Marshall Breeding in Computers in libraries.  
Springer is te koop, en Elsevier’s Reed Business Information
was dat al in december … het gaat echt slecht met de tijdschriftenmarkt.
Maar: Purchase of Journal Portfolios by Research Libraries is not Cost-Effective and May Lead to Normalization of Collections zegt Walker (EBLIP) : beter geen ‘big deals‘ maar ‘indivudual purchases‘. Dat is weer eens een ander geluid, of misschien ook wel niet.

 • Zijn de bibliotheken in 2060 uitgestorven?  plaatje uit (Beyond media literacy verslag van Jeroen van Beijen van de IDM dag). Digbib Ik geloof er niets van, maar een kaalslag zie ik wel.
 • Voorlopig zijn wij in elk geval verblijd met een nieuw tijdschrift : digbib dat als digitale bibliotheek-tijdschrift natuurlijk ook online is en hoort te zijn. Ik vraag me zelfs af waarom nog gedrukt wordt … en sommigen vinden eigenlijk dat zo’n uitgave, zeker tegen betaling, geheel uit de tijd is.
 • De IP is nu geheel digitaal en heeft een nieuwe webversie!  Ik ben erg blij dat-ie digitaal is, maar heb een beetje een hekel aan dat gedigiblader … liever zie ik gewone PDFs, maar ja, dit is al een hele verbetering. Ik moet nog wel even mijn weg in de site vinden. Hoop dat ze als archief wel oude jaren in PDFjes hebben. Zelfs ik word conservatief blijkbaar  😀 .
 • C. Shirky, de bekende netwerkgoeroe van ‘Iedereen‘: schreef een artikel over tijdschriften in de ‘digital age‘: Newspapers and Thinking the Unthinkable.  Misschien wel een goed artikel, maar het leest niet fijn zonder opmaak,  figuren of links … Hij heeft dit dan ook als een soort experiment zo gedaan.

De Folksonomy (in Cookbooke naar mijn smaak met wat te ver doorgevoerde ‘grappige’ layout) speelt wel een rol, maar niet veel gebruikers zullen het toepassen, volgens Elaine Peterson in Patron Preferences for Folksonomy Tags: “Research Findings When Both Hierarchial Subject Headings and Folksonomy Tags Are Used” . Zij  zegt hierin o.a.”Very few patrons take advantage of adding their own tags. After 2 yrs, only 2.5 percent of the ETDs have acquired tags“.  Ja dat verbaast me niet: over het algemeen wil men dat nog wel doen als men er zelf duidelijk voordeel uit kan halen.  Je eigen foto’s op Flickr tag je wel want dan vind je ze sneller terug, maar zomaar in het wilde weg van alles taggen is veel te veel werk. Bovendien komt de ICT nu ineens tot de ontdekking dat dat nogal ‘unreliable‘ is en de enige die je daarvoor echt krijgt zijn bibliothecarissen en die worden wegbezuinigd. Wat mogelijk een oplossing gaat bieden is volgens RWW (dec 2008) de semantic tagging van bijv. Zigtag : een artikel waar Eric Sieverts’ column in IP april naar verwijst).

Met het kennismanagement is het ook niet best gesteld blijkt uit het Bain rapport van  Rigby: Management tools 2009 : executive guide dat gaat over zaken als de Balanced score card, Benchmarking, en natuurlijk Knowlegde Management. Matthew Mezey van L&I update blog zegt er dit van: KM disappoints again – in Top 25 management tools survey.
En Freek Vermeulen van Harvard Business Publishing zegt in When Knowledge Management Hurts dat de kennis in hoofden van mensen zit en je beter kunt zorgen voor systemen waarin men de experts in je firma weet te vinden, en:

Shut down your expensive document databases; they tend to do more harm than good. They are a nuisance, impossible to navigate, and you can’t really store anything meaningful in them anyway, since real knowledge is quite impossible to put onto a piece of pape

Research

Het onderstaande aardige plaatje is van: Martin Fenner. Zie ook de discussie met het Mendeley team op Friendfeed


… en we hebben toch zo’n leuk vak, dat echt nog steeds broodnodig is! Zo jammer dat de geldverdelers dat niet willen zien.

* Live geblogd bij KIT en lezing van postje 4 is vervallen

5 thoughts on “Bibliotheekontwikkelingen stemmen wat zorgelijk

 1. Je vermeldt de UB van Leiden niet (cfr. IP). Daar wilden ze tot voor kort nog personeel aannemen en nu moeten er 18 weg. Ook mogen ze nog eens een miljoen euro besparen. Als je het één keer kan doen op vier jaar tijd dan kan je dit ook een tweede keer, zullen de beleidsmakers daar gedacht hebben. 😦
  Voor de rest zijn we natuurlijk weer lekker ingelicht door je voortreffelijk stukje.

 2. Dank jullie beiden.
  De berichten van Leiden heb ik natuurlijk wel gelezen 😦 .

  Ook de universitaire wereld is niet wijzer en laat hetzelfde korte termijn denken zien als de bedrijven.
  We zullen er allemaal voor moeten betalen, maar die managers: die krijgen bonussen want die hebben immers goed bezuinigd.
  Toch?

 3. Zeker een mooi overzicht. Wij zitten met dezelfde situatie en alle collega-bibliotheken in de buurt zijn al weg of drastisch gereorganiseerd. Ik ga een aantal van de gelinkte artikelen lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s