Op bezoek bij de afdeling ILS van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, deel 6.
Harry Heemskerk : Ontwikkeling portals in beheer bij KIT
Ze hebben nu 5 portals bij KIT. Die hebben ook een eigen URL. Ze definiëren het als catalogi van internet bronnen, rond bepaalde internet bronnen. Ze proberen niet overlappend te ijn met andere informatiediensten.
Daar veel Afrikaanse landen niet veel bandbreedte hebben, kun je plaatjes uitzetten: dat maakt de site vele sneller. Ze uploaden geen documenten, maar verwijzen slechts. Daar zit ook Achilleshiel: hoe hou je URL’s up-to-date. Doen ze handmatig: en er hangt overal link met ‘report broken link‘ aan. Ze hangen er ook metadata aan.
Rond elke portal organiseren ze een partner netwerk van hoge kwaliteit: daarvoor gebruiken ze Delicious. Als workflow zeg maar.
Rond deze portals willen ze ook user communities organiseren. De aantallen gebruikers hiervan zijn vrij klein en erg verspreid, maar die haal je zo wel bij elkaar: long tail.
Keerzijde is dat je moet zorgen dat men weet dat je bestaat: beschikbaar via OAI-PMH protocol zodat ze ook geharvest kunnen worden.
Ik heb de vraag gesteld waarom ze niet Delicious uitbouwen als de gegevens daar toch al getagged worden. Ze doen dat omdat ze vinden dat ze in Delicious niet voldoende metadata kunnen geven. (Mij lijkt persoonlijk dat het heel veel meer werk is, en dat levert inderdaad wel wat meer op, maar of ik het dat nou waard zou vinden…)
Pingback: HotStuff 2.0 » Blog Archive » Word of the Day: “instituut”