Web 2.0 en sociale netwerken in februari 2009

Laat een reactie achter

Ontvrienden heeft zelfs eenvandaag gehaald, en net als Zijlmo, en vele anderen, ben ik het daar niet mee eens. Als je er selectief mee omgaat is er niks mis met online vrienden en zijn er juist veel dingen voor: het is heel amusant en informatief. Maar selectie is de clou, en ontvolgen als je iemand niet interessant vindt op dat moment is natuurlijk prima: via RSS op zoekacties kun je een Tweets bijv heel ook bijhouden.

Ontnetwerken heeft daarmee te maken: bijhouden van veel netwerken kost wel tijd en levert niet altijd veel op. Maar het is wel handig als je weet hoe iets werkt: dus je zou je kunnen inschrijven in diverse netwerken, en proberen dat te coördineren door niet overal status updates doen, maar Twitter in te lezen, net als Flickr, Delicious en je weblog. Daar alle netwerken iets ander soorten vrienden hebben, heb je zo het grootste bereik met de minste inspanning, maar onoverzichtelijk wordt het wel ja.

Sociale netwerken zijn belangrijk, mashable zegt zelfs: Does Social Media Make Us Better People?   Voor hetzelfde geld zijn het juist de aardige mensen die sociale netwerken gebruiken 😉 .
Aan Hyves vind ik niet zoveel aan (traaaag), dat kost me echt teveel tijd, dus daarom kijk ik daar alleen na als ik van iemand een reactie heb. Facebook is de laatste tijd een stuk leuker geworden, maar heeft helaas geen RSS op de newsfeed; waarom nou niet? Kost zo ook teveel tijd.  Na een heleboel gedoe over wie de eigenaar van alle Facebook content is zijn ze nu weer op schreden teruggekeerd  (RWW). Pas er wel mee op wat je erop zet: waarschijnlijk geef je alle rechten uit handen. FB is nu zo bang voor massale wegloop dat ze een melding en excuses op de site zetten.

Een vreemde eend in de bijt is Goedenwel: ‘Achmea lanceert sociaal netwerk voor 55+ers ‘  Absurd, een indeling naar leeftijd lijkt mij ongewenst. Het is mijns inziens trouwens meer een soort magazine met een forum dan een echt sociaal netwerk: de meeste bijdragen zijn immers van een redactie, en behalve een mopje publiceren de deelnemers zelf nauwelijks.

Engineering information improve socially Social networking, RSS and new open-access options are just some engineering information over the past year,  zegt R. MacLeod in RInews en hij noemt een aantal nieuwe netwerken en mogelijkheden.
Twine kwam ik tegen maar daarover twijfel ik: nog geen collega’s gevonden die er wat mee doen, en via biblioblogs CSE alleen maar aankondigingen bijv van Zdbigitaal. Het lijkt mij iets te ambitieus.

McKinsey Quarterly geeft Six ways to make Web 2.0 work. en Walt Crawford in Cites & Insights o.a. tips over wat je wel en beter niet kunt doen met  (biblio) blogs en wiki’s.

Tinychat hebben we met een paar Twitteraars geprobeerd: dat is wel gemakkelijk en handig. Alleen het toevoegen aan je website kun je wel doen: maar je weet niet dat er iemand is want er is geen deurbel, en je krijgt geen seintje als een klant zich meldt. Kijk maar: dit is mijn chatboxje, maar als ik hem niet open heb staan, weet ik niet dat er iemand is en zit je er alleen in … Dat heeft dus niet zoveel nut.

    Come chat with me!

Blip.fm was nogal eens down, en dat kwam hard aan (verslavend die netwerken), maar ze hadden wel een spectaculaire foutmeldingpagina: leek net of het systeem daar gereboot werd.

Die RSS feeds van de technorati search resultaten – updates die tegenwoordig binnen komen zijn ook niet best zeg … allemaal oude koek.

… enne… mijn panda heeft het met een bijtje en een alien gedaan …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s