Bibliotheekontwikkelingen in februari 2009

2 Reacties

Deze maand is er wel heel veel gebeurd in bibliotheekland, zoveel dat ik niet eens wacht tot de maand over is en nu alvast met mijn overzichtje kom:

Website
Er zijn bijna tegelijkertijd twee aardige artikelen verschenen over de bibliotheek website:  Web Design Matters : Ten essentials for any library site ( Library journal) en Steven Bell schreef wat minder positief, maar wel herkenbaar: The Library Web Site of the Future‘ .
Het is duidelijk dat we veel meer naar de gebruikers toe moeten, daarvoor worden ook experimenten ondernomen als het inzetten van Twitter en weblogs:  Library 2.0: Extending reach through blogging and Twitter .

Bibliotheek
Uit het soort imago rapporten als  ‘De bibliotheek als een oude leunstoel in het bos met een kopje koffie in de hand‘ (Cubiss ondervroeg Hyvers) blijkt dan ook weer dat sommigen de bibliotheek als ouderwets zien en anderen juist als modern.. tja, wat moet je ermee. Misschien is het wel een prachtig uitgevoerd onderzoek, maar ik  krijg er wat kromme tenen van.
Dat de bibliotheek tegenwoordig heel wat meer kan zijn, lees je ook uit social libraries:the next generation of knowledge management.
Als je dan geen fysieke leeszaal (meer) hebt, zou je er  ook een virtuele van kunnen maken, zeggen Michael Sutherland and Jason Clark in een pittig artikel in Computers in Libraries: Virtual Journal Room: MSU Libraries Table of Contents Service.
LibraryThing heeft wat grappigs bedacht: ze geven een aantal boeken weg, je kunt er om vragen via  Member Giveaways. Leuke manier om klanten binnen te halen. Wilma attendeerde op een aardig bibliotheekpromotie filmpje van Center Ceramique te Maastricht:  Heb je wel eens aan de bibliotheek gedacht? Nee, hoezo? ‘Je hersens groeien in de bibliotheek’ 🙂 .

Catalogiseren
De Guardian verwijt OCLC niet helemaal terecht: ‘Why you can’t find a library book in your search engine‘ .
Het einde van het GGC werd al beetje ingeluid door het vrijgeven van WorldCat, maar nu hebben we :  ‡biblios.net, the world’s largest database of freely-licensed library records’ .
En wat doe je met open Access tijdschriften in je catalogus: er is immers meer dan alleen DOAJ…  Dealing with Free E-Journals: Are they worth the effort? (een PPT van de ALA).
Misschien zie ik het verkeerd, maar het lijkt mij onhandig om geïsoleerde acties als ‘SIGIR Digital Museum of Information Retrieval’ op te zetten, en dan ook nog in zo’n raar formaat, hoe plezierig ook dat het beschikbaar is gekomen. Maar daar hebben vast knappere koppen dan ik een betere mening over.
De ARL Digital Repositories Task Force heeft een eind rapport opgeleverd: The Research Library’s Role in Digital Repository Services.

Internationale ontwikkelingen
In België zijn er ook veel uitgebreide initiatieven: de Belgische KB bijv. Al oogt die website  wat saai en zet de afdeling ‘Kranten’ je wel op verkeerde been: zijn dus alleen hele ouwetjes, geen recente. Dat mag uiteraard niet vanwege de licenties en zo, maar toch.
Daarnaast is er Bibnet opgericht, de  presentatie daarvan is aangekondigd in Van digitale bibliotheek naar Bibnet.

In de UK (+Ierland)  is de Copac library catalogue opgericht: een samenvoeging van de catalogi van de universitaire, grotere speciale en nationale bibliotheken, waaronder ook de British Library. Ze hebben ook een Twitteraccount.

Werken
Positieve geluiden over het werken in een bieb: diverse blogs (Moqub, Laika en Laika bv) hebben al aandacht besteed aan het feit dat bibliotheekpersoneel er nog niet als zodanig hoeft uit te zien, en de New York Times schrijft een feel-good artikel: In Web Age, Library Job Gets Update: the future of reading.
We mogen er dan wel niet als zodanig uitzien, een beetje typisch zijn we wel: ik stuitte op een weblog ‘geweid’ aan catalogus tikfouten.: Typo of the day for librarians.
Will Sherman schreef een artikel met 33 redenen waarom bibliothecarissen nog steeds buitengewoon belangrijk zijn:  Are Librarians Totally Obsolete? Een belangrijk artikel dat de huidge DIY tendens wat relativeert:

The notion that libraries are a thing of the past and that humankind has sprouted wings and flown into a new era of self-guided Truth is nothing short of farcical. Unfortunately, it’s this same notion that could lead to the dismemberment of libraries as stuffy and out-of-date.

Open access
De UKB had al in oktober 2008 een rapport uitgebracht dat ik toen gemist heb: Open Access in Nederland: de volgende stap.
De UK Serials group geeft full-text toegang tot: The E-Resources Management Handbook met een aantal aardige artikelen bijv over impactfactoren, licenties, marketing en een aantal interviews oa met Stephen Abrams.
Nestor (Network of Expertise in Long-Term Storage of Digital Resources) heeft een newsletter waarvan nr 16 net is uitgekomen
Informatie Professional berichtte over de SLA prijs die Richard Lalleman heeft gewonnen. Heel mooi natuurlijk, maar ik vraag me wel af: als je content niet vast wil leggen (in wiki bv) hoe dat dan borgen?  Benieuwd naar de FullText, die was nog niet beschikbaar.

2 thoughts on “Bibliotheekontwikkelingen in februari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s