Luisterboeken en lendomaat in de OBA

Laat een reactie achter

Ik ben al wel bijna 40 jaar lid van de OB amsterdam, en heb er zelfs een tijdje gewerkt: de meeste filialen ken ik of als klant, of als personeelslid wel van dichterbij.
Als je vroeger een boek wilde lenen werd er aan de balie een kaartje uitgehaald: daar werd je lenernummer op gezet, en die kaartjes werden per dag gesorteerd en in een bakje gezet, een bijzonder saai werkje. Bracht je het boek terug, dan werd het kaartje weer bijgezocht en in het boek gestopt.
Zeker voor grote filialen waar ze honderden boeken per dag leenden een veel te arbeidsintensief systeem, maar ze het hebben toch tot een paar jaar geleden volgehouden, met een korte periode van barcode lezers voor grote filialen.  Toen deed de lendomaat (volgens mij die van Autocheck) zijn intrede: daarmee kunnen leners zelf hun boeken uitlenen, verlengen en terugbrengen. Voor leners ook wel plezierig: de meterslange rijen waren verleden tijd, en je hebt ook meteen een overzichtje wat je nog thuis hebt. Vorig jaar is er wat gedonder geweest met het systeem, maar dat lag voornamelijk aan het betalen van te laat teruggebrachte boeken (de Geac software?), daar klopte regelmatig niets van, maar voor het zelf-uitlenen van boeken werkt het vrij goed.

Omdat ik veel en lang autorijd, en een hele goede multi-tasker ben, leen ik nogal eens luisterboeken, en ben daarom ook heel blij met het aanbod van de bibliotheek. Die CD-roms en daisyroms kun je ook ‘zelflenen’ via het systeem: tot vorig jaar werden de lege dozen in de kast gezet en de CD’s aan een aparte balie bijgezocht, maar sinds kort is daar een aanvullend systeem voor de lendomaat voor aangeschaft. Tijdens de uitleen doe je de doos waar de CD’s inzitten in een sleuf die hem opent als je leent, en sluit als je het terugbrengt.
Theoretisch zou dat goed moeten gaan, maar ik heb er bijna elke keer als ik wat leen probleempjes mee:

  • hele romans zijn verdeeld over 8 CD’s: die zitten in twee dozen, bijeengehouden door een elastiekje. Het systeem kan echter, als je een titel leent maar 1x een doos openen. Voor de andere moet je dan naar de balie: als je er aan denkt, anders zit je thuis met een niet-te-openen doos. Je ziet nergens aan dat het niet twee dezelfde titels zijn, noch dat er geen 8 CD’s in een doos zitten, dus voor hetzelfde geld zit je thuis met een half boek
  • bij terugbrengen net zo: met 1 doos telt de titel als ingeleverd, en wordt de doos gesloten, maar de tweede dan? Die breng ik dan maar braaf naar de balie met het verzoek te sluiten … Hoe lang gaat dat goed?
  • luisterboeken zijn vaak integrale uitgaves van gedrukte boeken met dezelfde titel: het overkomt me regelmatig dat het bij zelfuitleen door de lendomaat als een gedrukt boek wordt gezien, en dus niet geopend: hup naar de balie om te laten openen
  • of te laten sluiten als ik het weer inlever.
  • daisyroms zijn luisterboeken, vaak op MP3, en voor luisterboeken hoef je niet apart te betalen, wat je voor software en video CD’s en DVD’s wel moet. Maar als dat niet in de catalogus is aangegeven, komt er automatisch wel een euro te betalen op je pas erbij en mag je ze maar voor 1 week lenen. Het heeft me wel eens meer dan een kwartier gekost om die euro terug te krijgen 😉 (Krent ben ik he, maar een luisterboek is een luisterboek, ongeacht de techniek)

Maar nogmaals: ik ben heel blij dat ze die audioboeken te leen aanbieden!
En met de mogelijkheid om nu eindelijk eens de boeken zelf online  te kunnen verlengen ook trouwens.

Zie verder:  Selfservice in openbare bibliotheken biblion rapport 2003

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s