Citaties en research items in januari 2009

1 Reactie

Op het gebied van de citaties analyse heb ik een paar leuke vondsten gedaan afgelopen maand en er is natuurlijk altijd heel veel te doen over research. Een paar items die me de afgelopen maand zijn opgevallen:

Citaties

 • Dit is echt wat zeg, een hele Wiki met vergelijkende informatie over persoonlijke databases: Comparison of reference management software. Voor de gemiddelde gebruiker misschien wat overweldigend, maar heel nuttig
 • Wizfolio is een nieuwe loot en die staat ook in bovenstaande lijst, maar heb ik niet geprobeerd. Is me nog een beetje onduidelijk hoe dat zich verhoudt dat tot zotero / endnote/ refman en of het aan te bevelen is. Ik heb wel wat rondgekeken op het net, maar er ook nog niets verder over gevonden van mensen die er verstand van hebben…
 • Authormapper: an online tool for visualizing scientific research. Mooi hoor, jammer dat dat alleen voor Springer tijdschriften is 😉 Van Scopus heb je natuurlijk de Journal analyzer die ‘het’ over alle vakgebieden doet.

Databases

 • De Scopus HTML Feeds service van Elsevier is een paar weken down geweest: ineens deden ze het weer. bericht erover heb ikzelf niet gekregen
 • Bij Ingentaconnect kun je je hits ook  uitvoeren naar RefMan / EndNote. Mogelijk was die optie al langer aanwezig, maar ik zag hem nu pas
 • Een login voor (Lexis) Nexis NL werkt niet voor (Lexis)Nexis.com. Onhandig hoor!

Lezen

 • The Brave New World: More Digital, Less Physical – ReadWriteWeb ‘this new kind of software proves to the user that the digital world can be superior to the physical one’  — ‘ Our kids are growing up native to this new digital world. To them, the new rules of digital physics are what the rules of physical physics are to us. They take these new rules for granted, because that is just how all our brains work.’

Research

 • OCLC rapport ‘Scholarly Information Practices in the Online Environment‘ Heel interessant. Belangrijkste taak nog steeeds ‘providing the collections and tools needed‘  Alles wordt digitaal en de research bibliotheken dienen onderdeel van die digitale infrastrucuur te zijn/worden. en:  ‘importance of probing and translating activities in research that crosses disciplinary boundaries’ . bibliographic services are poised to continue to support or augment searching, reading, and the cross-cutting activities, while collecting, writing, and collaborating appear disconnected from bibliographic advances.
 • Er is een nieuw Horizon rapport: met als belangrijkste thema’s ‘emerging technologies  Mobiles –  Cloud computing – Geo-everything – The personal web – Semantic-aware apps  –  Smart objects
 • Research summaries by experts? Scitopics van Elsevier. Ik vraag me af of we daar op zitten te wachten? Wat wordt de relevantie of status van de artikelen die daarvoor geschreven worden?
 • Net al vorig jaar is ’t weer tijd voor een Science 2.0 artikel:  ‘Science 2.0: New online tools may revolutionize research‘   dit keer van CBC.news.ca
 • ‘Gebruiker centraal in projecten kennisverspreiding via web, SURFshare biedt onderzoekers en lectoren actieve rol. Ze gaan een 12-tal leuke projecten doen met kennisdisseminatie, verrijkte publicaties en samenwerkingsverbanden
 • The importance of stupidity in scientific research — Schwartz 121 (11): 1771 — Journal of Cell Science. Een aardig artikel, paar citaten:
 • If our ignorance is infinite, the only possible course of action is to muddle through as best we can.
 • First, I don’t think students are made to understand how hard it is to do research. And how very, very hard it is to do important research. It’s a lot harder than taking even very demanding courses.
 • Second, we don’t do a good enough job of teaching our students how to be productively stupid – that is, if we don’t feel stupid it means we’re not really trying.

One thought on “Citaties en research items in januari 2009

 1. Pingback: Januari 2009 aan de hand van de tweets « Dee’tjes: over internet, zoeken en bibliotheken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s