15 maanden Twitter ervaring

6 Reacties

In september 2007 ben ik begonnen met Twitter: aanvankelijk alleen om te zien hoe het werkte en zag er toen nog niet zoveel in.  Er waren ook nog erg weinig bekenden die ook een Twitter account hadden, en een groot deel van het nut / de lol, wordt bepaald door het groepsgebeuren, ofwel ‘it’s more fun with friends‘ zoals Blip.fm, mijn favoriete Twitter-muziek-variant zegt.

In oktober ging ik naar een promotie van iemand aan de UvA en daar was geen wifi, dus een life blogverslag kon ik daar niet van maken. Toen heb ik geprobeerd daarvan via Twitter verslag te doen met SMSjes per mobiele telefoon en dat viel nog niet zo mee, maar het gaf toch aan dat daar wat zat. Enfin, het aantal gebruikers groeide snel en tijdens de ILI vorig jaar in Londen en het NVB najaarscongres ben ik Twitter wat meer gaan inzetten, en de potentie ervan gaan zien, en dat neemt eigenlijk alleen maar toe.

Tijdens het NVB jaarcongres in november 2007 zei Molenaar (of  MacKenzie Owen, wie was er om 12.10 aan ’t woord ?) nog dat hij weinig in Twitter zag, en dat sommigen Twitterden om te laten merken dat ze leefden ‘Twittero ergo sum‘ grapten we toen tegen elkaar via de Tweets. Zo’n soort opmerking komt nogal eens terug, o.a. in:

Twittersong:  Ben Walker: You’re No One If You’re Not On Twitter

Twitter zelf is nog steeds tamelijk eenvoudig, dat is ook de kracht, maar het aantal mash-ups, applicaties en wat-niet-al neemt enorm toe.  Zoeken kun je bijv via Summize (Search Twitter), maar die gaat maar 6 maanden terug. Op een zoekactie daarin kun je weer een RSS feed nemen, enzovoort. Een aantal toepassingen hebben we op de Nlbiblioblogs -tips pagina verzameld, maar er zijn er veel meer en er komen er per dag bij.  Zie ook TwiTips : weblog met tips, ook veel info voor beginners.
Ze zouden trouwens wel een aantal eenvoudige verbeteringen in de basis kunnen maken zodat het een interne zoekfunctie krijgt, het zoeken naar andere accounts werkt en het gemakkelijker wordt meerdere berichten te verwijderen.

Gebruik
De berichtjes (Tweets) kun je via SMS versturen en ontvangen: nou dat ontvangen heb ik heel snel afgezet, want dat stoort wel heel erg.  Versturen doe ik een enkele keer via SMS, maar meestal gewoon via het web.  Tweetdeck heb ik wel geprobeerd, maar daar geef ik niet om, en aparte FireFox plugins wil ik liever niet , want ik werk steeds met andere computers.
Ik werk over meerdere computers tegelijk en ben gewend heel veel Tabbladen open te hebben: tegenwoordig heb ik vaak wel ergens een tab met Twittter open en bekijk ik de berichtjes als er weer eens iets traag werkt 😉 .

Accounts
Aanvankelijk had ik drie accounts: een voor mezelf privé, een voor mijn vak-tweets en een voor mijn werk.
Die voor mijn werk bestaat nog steeds apart: daar laat ik via Twitterfeed Nederlands wetenschappelijk nieuws in inlopen, gebaseerd op een zoekactie in Google nieuws, en een paar andere RSS feeds. En vul dat af en toe aan met administratieve opmerkingen over openingstijden en aanwinsten: het resultaat daarvan is de Nieuwspagina op onze bibliotheekwebsite. Een hele andere toepassing en voor extern niet interessant.

Mijn privé en ‘werk’ loopt zo door elkaar dat ik die vak-tweed account op een gegeven moment maar bij mijn privé site heb gevoegd: steeds in- en uitloggen is ook vervelend, dus heb ik nu sinds begin september een enkel Twitteraccount:

Dymphie Dymphie

Waar doe ik het voor / Waarom zou je het doen?
Er zijn allerlei redenen die je kunt hebben om te Twitteren, zowel persoonlijk als zakelijk, in willekeurige volgorde:

 • omdat het kan
 • om stoom afblazen (maar daar moet je natuurlijk wel voorzichtig mee zijn, want alles is openbaar, en eenmaal op het net blijft het er ook)
 • om deel nemen aan een groepsproces
 • voor het delen van informatie tijdens een congres / bijeenkomst / vakantie
 • om vragen te stellen / antwoorden krijgen (hoewel dat erg afhangt van je netwerk)
 • om op de hoogte blijven wat er gebeurt
 • om aantekeningen voor jezelf maken
 • voor de lol
 • om nieuws te lezen (over veel nieuwtjes wordt al heel snel bericht in de Twitterosfeer)
 • om na te gaan of er een storing is
 • om tips te geven en krijgen over interessante artikelen / websites
 • voor snelle emails: iedereen met een Twitter account kun je een kort berichtje sturen zonder z’n email adres te weten

Twitter wordt ook steeds meer ingezet als ‘business tool‘: je kunt via handige zoekacties in Summize nagaan hoe er echt over je dienst / product / organisatie wordt gedacht. Een paar onlangs verschenen artikelen:

Tijdens bijeenkomsten kun je onderling gemakkelijk contact houden, het voegt wat toe aan de belevenis van die bijeenkomst, er kunnen grappige effecten bereikt worden via de Twitterfontein en via een zoekactie in Summize blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt. Een aantal mensen zegt dat vragen sneller via het Twitter netwerk worden beantwoord dan via Google: Stephen Fry had tijdens de Oscar Wilde Day in 2 uur tijd meer dan 500 quotes verzameld.
Via Twitterfeed kun je andere RSS feeds laten inlezen in je Twitter: daar ben ik maar heel beperkt enthousiast over.  Delicious items bijvoorbeeld en Blips wil ik liever  niet als Tweet lezen, ook niet die van een ander. Nieuwe blog-items kan weer wel, als het niet teveel is: alleen maar blog-items in Twitter is niet prettig, die zie je toch al in je reader als je dat zou willen.  Al met al verdubbeld de info zo wel. Maar ja: ikzelf heb naast deze weblog ook een Tumblr log: daar zet ik quotes uit artikelen of carfoons in en die laat ik weer wel inlezen als Tweet 😉 .

Groei
Twitter groeit gigantisch op het moment: als echt de hele wereld gaat Twitteren neemt de functionaliteit misschien ook wel af:  op een gegeven moment is dat natuurlijk gewoon teveel om te behappen.
Er is ook nog een andere kant aan: Erwin Blom zei tijdens de OCN dat er een scheiding is gekomen tussen zijn echte vrienden die niet en zijn followers en/of vrienden die wel twitteren: van sommige vage bekenden weet je meer dan van goede vrienden die je maar een paar maal per jaar ziet. Dat is een fenomeen waar ik ook last van heb: de meesten van mijn ‘echte’ vrienden Twitteren helaas niet.
Aanvankelijk lag het systeem door de enorme groei vaak plat, maar sinds de Amerikaanse verkiezingen is dat nog zelden het geval.

Berichten / archief
Je kunt berichten verwijderen, maar dat heeft weinig zin want dan zijn ze alleen uit je eigen archiefpagina’s verwijderd: op het internet blijven ze gewoon staan en via de zoekmachines zijn ze ook nog te vinden.
Elk account heeft nu 160 pagina’s archief: dat zijn 3200 berichtjes. Het is een beetje onduidelijk of de oudere berichten ook echt weg zijn.
Door de aard van deze toepassing is het weinig zinvol je erg onder schuilnamen te verschuilen: privacy is er dus eigenlijk niet, maar dat speelt overal op dit moment.
Vorig jaar bewaarde ik de berichtjes zelf op mijn eigen harde schijf, maar dat is ondoenlijk. Ze zitten ook in mijn  Feed reader, maar als ik ooit wijzig ben ik ze kwijt. Rond april  had Twitter zelf hele maanden berichten gewist, en daar ik ze ook voor mezelf als aantekening gebruik heb ik bedacht dat ik ze per maand zou gaan verzamelen in een logje: althans die berichten die de moeite enigszins waard zijn. Dat is meteen een reflectie op de maand met wat daarin gebeurd is, wat ik gelezen heb en soms wat er daarna gevolgd is of hoe ik er later over denk. En ze zijn vindbaar via de zoekmachine op de weblog. En dat is wel even werk, maar bevalt me heel goed.

Followers.
Je volgt zelf mensen en mensen kunnen jou volgen: gelukkig heten ze hier geen ‘vrienden‘ . Aanvankelijk kon je een RSS abonement nemen op jezelf + degenen die je volgde, dus toen las ik de berichten in mijn reader. Helaas kan dat nu niet meer, en dat is erg jammer. Voor mijn werk had ik ook en paar verschillende accounts samengevoegd in een RSS feed voor de website, maar dat heb ik moeten ontkoppelen. Via Yahoo! pipes zou dat misschien wel gaan, maar dat moet ik nog uitzoeken 😉 .
In het begin blokkeerde ik rare types en iedereen die meer dan 500 accounts volgde (spammers), maar wat kan het me eigenlijk schelen als ze mijn Tweets lezen … via de zoekmachine kunnen ze er toch achter komen.  Allerlei bekende mensen Twitteren ook, en dat is wel grappig om die te volgen.
Je kunt iedereen die een Twitter account heeft een reply geven: ook al volgen zij jou niet, en jij hen niet. Dat is heel handig als je een kort bericht aan iemand wiens e-mail adres je niet hebt wilt sturen.

Samengevat:
Het is een leuke, nuttige, zinvolle applicatie die nog steeds in ontwikkeling is en zeker ook enigszins verslavend werkt 🙂  .  Eigenlijk wil ik het niet meer missen.
Veel non-informatie komt langs, maar je leert er ook weer heel goed filteren van, en dat is een kerncompetentie in ons vak… toch?

6 thoughts on “15 maanden Twitter ervaring

 1. To Twitter or not to Twitter, that’s the question. Mooi inkijkje in de Twitter-wereld, maar of ik het nu eindelijk eens ook ga doen? Ik denk dat ik in elk geval even wacht tot na mijn MBA-module gezien de verslavendheid en tijdvreterij…

  p.s. het sneeuwt hier op je blog, leuk! 🙂 Jammer dat het niet blijft liggen.

 2. Goed verhaal -weer trouwens, mijn stopwoordje- Ik vind zelf BeTwittered een hele leuke toepassing zodat ik allle conversaties in mijn iGoogle pagina bij elkaar heb.
  In real life heef Twitter zich na het drama in Mumbai trouwens ook bewezen als goede nieuwsbron. Waarvan acte.

 3. Hey Natalie en Wowter: Thanx.

  @Natalie: ik zou t gewoon proberen: nu kun je nog redelijk gemakkelijk spelen.

  Ikzelf vind die sneeuwvlokken wel leuk: WordPress deed t vorig jaar ook: je kunt het uit en aan zetten.

 4. He Dannielle: dat kladpostje kun je toch best uitwerken?
  Ik ben wel geïnteresseerd in je mening daarover 😉 .
  Leuke van die weblogs is toch ook dat je zaken van meer kanten hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s