Sociale netwerken versnipperen reacties

3 Reacties

Bij heel wat sociale netwerken heb ik me aangemeld, vnl om te kijken hoe het werkt. Plaxo Pulse was eigenlijk de eerste ‘sociale aggregator’ die het je mogelijk maakte om veel elementen uit diverse programma’s  weer bij elkaar te brengen: zo kreeg je een stroom gegevens met de Flickr, Twitter, Delicious etc gegevens van jou en die van je vrienden. Ik was daar aanvankelijk heel enthousiast over, maar tegenwoordig doen ze dat bijna allemaal. En eerlijk gezegd is de stroom van alle gegevens van iedereen ook bijna niet meer te behappen: ik kijk bijna nooit meer naar Plaxo.

De meeste hebben ook een optie ‘ Wat ben je nu aan het doen?’: dat heet dan WWW (Hyves), of Status Update (Facebook) etc. Dat werd zo aardig gevonden dat een paar slimmeriken daar op insprongen en met een eigen optie ‘Twitter’ begonnen die alleen maar over de vraag ‘wat ben je nu aan het doen’ ging.  Door de eenvoud van het systeem en het scala aan toepassingen is het een enorm succes geworden.

Maar als je dan meerdere sociale netwerken hebt, moet je ook steeds daar weer je actuele status invoeren, dus kun je Twitter ook invoeren in die status, met enig gedoe lukt dat. Dan hoef je niet steeds weer die opties bij te werken. (Ik krijg er trouwens wel klachten over: als je Twitter voor veel zaken tegelijk gebruikt, overspoelt het de oude, wat statischere WWW van Hyves bijv wel.)

Het gevolg van een en ander is wel dat je nu overal driekwart complete netwerken hebt, want niets voert echt alles in: in Facebook zie je bijv geen replies die jijzelf op een Tweet (Twitter bericht) geeft / krijgt. Een ander minpuntje ligt bij de reacties: er zijn eigenlijk geen systemen die ik ken die ook de reacties en commentaren van anderen invoeren / laten zien. Het wordt nog ingewikkelder doordat je via Twitterfeed bijv Delicious en Blog items (alles wat een RSS heeft) automatisch in je Twitteraccount kunt (laten) invoeren…

Reacties
Web 2.0 wordt gekenmerkt door interactie, dus bijna overal kun je op een itempje reageren, maar die reacties worden meestal niet meegenomen in die aggregators. Erger: systemen als Plaxo en Facebook staan ook weer eigen reacties toe op items van andere origine. Zo kun je krijgen:

  • in Plaxo commentaar op je Flickr foto’s
  • in Hyves reacties op je blogposts
  • in Facebook reacties op je Tweets
  • In … reactie op … via Twitter

Maar bij het origineel van resp Flickr, je blog en Facebook staan die reacties weer niet. Nu is dus echt nergens meer een plaats waar je al die items bij elkaar hebt 😉 . Geen halszaak, maar het stoort me.

Bij FriendFeed heb ik me ook aangemeld, maar dat zet ik maar even op een laag pitje: misschien is dat de oplossing, maar misschien ook niet. Nog een erbij is me even teveel 🙂 .

3 thoughts on “Sociale netwerken versnipperen reacties

  1. Ha fijn, dat iemand dit al voor me uitgezocht heeft; ik was zelf ook benieuwd of die aggregators wel echt goed werken.

    Een steeds grotere behoefte aan overzicht ontstaat, aangezien we met z’n allen zoveel accounts overal hebben dat het niet meer bij te houden is, wat je zelf ook zegt. Maar dan moet zo’n aggregator wel alles erin meenemen, dus ook reacties.

    Ben idd benieuwd of FriendFeed dan wel een oplossing is. Misschien dat ik daar zelf binnenkort eens mee aan de slag ga; hoef jij dat niet te doen! 😉

  2. Ik vind het wel wat hebben dat overal iets anders staat. En ik voer dus ook niet mijn twitter in mijn Hyves – www, maar als aparte gadget. Ik hoef ook niet zo nodig alles bij elkaar te hebben. Sterker nog ik vind het wel prettig om meerdere e-mailadressen, weblogs, WWW, Facebook, Hyves etc allemaal naast elkaar te hebben en dan allemaal iets anders in te vullen. Helpt vlgs mij ook goed tegen een ‘big brother’actie.:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s