Licentie informatie via Rightslink

Laat een reactie achter

Pas geleden zag ik dat je tegenwoordig vanuit ScienceDirect op artikel (beschrijvings) niveau een ‘Permissions & Reprints’ link hebt die naar ‘Rightslink‘ leidt. Rightslink is een onderdeel van het Amerikaanse Copyright Clearence Center (CCC):  een club die meer dan alleen Elsevier als klant heeft. rightslink

Rightslink is an easy-to-implement point-of-content licensing solution for publishers and content users

Toen ik voor een van onze onderzoekers naging wat hij mocht doen met welk tijdschrift, kon ik daar van elk tijdschrift waar ik op dat moment naar zocht informatie over vinden.

Via deze site kun je vragen om toestemming tot hergebruik van een illustratie, een tabel of een stuk tekst,  maar ook om een of meer reprints.
Er zijn bibliotheken, las ik in LibraryConnect, die deze optie in plaats van IBL gebruiken als document delivery systeem: de kosten die daaraan verbonden zijn, zijn waarschijnlijk dezelfde als die wanneer je een artikel bij de site van de uitgever besteld. *

With Rightslink, you can enhance existing revenue streams and create new ones by monetizing the value of your content. Rightslink provides your customers with a quick and easy way to get permission to reuse content, order reprints and purchase published works from wherever the content resides. Rightslink processes the entire transaction without the customer ever leaving the point of content.

Delen van het werk hergebruiken
De uitgever kan bij elk tijdschrift een link op zijn website zetten, en de aanvrager kan via een aantal stappen achterhalen wat er mag, en wat het kost: zie hier de demo hoe het dan werkt.

1 niet eigen illustratie hergebruiken

Een voorbeeld is bijv het vragen om toestemming tot hergebruik van een Ingezonden brief uit een Nature tijdschrift in een andere ‘Newsletter’: dat kost je $ 600.00.

Je kunt meteen na betaling de licentie downloaden; dat is wel handig.

Het hergebruiken van een enkele illustratie in een ander tijdschrift kan wel gratis zijn,  (bijv. als je zelf de auteur bent) maar je hebt evengoed wel die toestemming nodig, en die heb je dus met deze methode meteen gekregen.
Ben je de auteur niet, dan kan het wel wat kosten (zie fig).
(Zie ook de STM richtlijnen over hoe het zit met de ‘permissions’.)

Reprints aanvragen

Via dit systeem kun je op diverse manieren reprints aanvragen: je krijgt ze binnen 24 uur geleverd. Ze kennen 4 soorten orders: ik moet zeggen dat het op het eerste gezicht niet duidelijk is wat wat is, want in alle gevallen gaat het om vele tientallen reprints. Wat je wel goed kunt zien is dat het aardig prijzig is.

  • commercial /custom (een methode om bijv 100 reprints met bepaald logo of disclaimer te bestellen)
  • digital (hiermee kun je rechten kopen om een artikel op je eigen website te plaatsen. Dat mag tot maximaal 1 jaar en in het voorbeeld kost het  $1.000 voor een half jaar)
  • author (als auteur kun je zo een aantal reprints van je eigen artikel aanvragen).
  • primary sale order: dit is een eenmalig koop van een los artikel, bij het artikel zelf vaak aangegeven als ‘Purchase article’ in het voorbeeld kost het $ 14.00

Betalen
Een belangrijk onderdeel van het geheel is natuurlijk het betalen. Als je via Elsevier op Rightslink komt, kun je klikken op ‘create an account’ en daarmee kun je je individueel aanmelden als klant. Dan moet je wel je creditcardgegevens invullen.
Informeren naar de rechten per artikel is wel gratis, maar zonder account kun je die niet krijgen of afkopen natuurlijk.

Het is wel handig dat al die gegevens zo bij elkaar staan, en dat het mogelijk is om tamelijk snel de licentie tot hergebruik te verkrijgen. En dat het commercieel is … tja dat verbaast ons toch niet echt?

Zie verder:

* Aanvulling 17 nov: ik dacht gelezen te hebben dat er bibliotheken waren die dat inzetten ipv IBL maar daar vergis ik me in: Rightslink is geen document delivery systeem.  Je kunt wel afzonderlijke artikelen bestellen via creditcard meestal via de optie ‘ Purchase article’ .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s