OCN2008: 6 Biblioblogosphere

2 Reacties

Wat een moeizame aanzet voor dit verhaal: uiteindelijk bleek de beamer in zaal C1 het echt niet te doen, dus moest iedereen verhuizen naar zaal E, waar Guus zijn workshop had en we mochten inhuizen. Aanfluiting voor de RAI.

Wat zijn biblioblogs: zie de definitie op de wiki. er zijn ook bibliotheek mensen die wel bloggen, maar nooit over bibliotheekwerk: die horen er niet echt bij.

in mei 2005 waren er 9: nu bijna 100. Aanvankelijk waren de bibliotheek en biblioblogs tezamen geteld, nu hebben we dat voor de wiki uitgesplitst.

Vanuit de 23 dingen (en Spoetnik) programma’s zijn heel veel nieuwe initiatieven voortgekomen, deels nog achter de schermen. Via Yahoo! kun je de backlinks nagaan, Google houdt dat geheim. Hoe ouder een weblog, hoe meer backlinks.

Ca 18 blogs hebben nog geen pageranks, de meeste hebben er 4, een enkele 6. Edwin had er aanvankelijk 6, maar die is van domein gewisseld en dan zakt dat enorm.

Motivatie waarom blog je naar aanleiding van de oproep van Wowter:

 • persoonlijk kennismanagement is heel belangrijk,
 • de archieffunctie,
 • het jezelf dwingen bij te blijven. Niet iedereen zit zo bovenop nieuwe ontwikkelingen als de meeste bibliobloggers: die zijn heel erg bij de tijd 🙂 ,
 • persoonlijke ontwikkeling, zendingsdrang
 • community: dialoog op je blog. Het is heel leuk om reacties te krijgen, maar het valt niet te voorspellen wat reacties uit zal lokken. Een community bouwen, waar Erwin het vanmorgen overhad,  vergt een lange adem,
 • ego documenten: (wowter laat mooie foto’s met uitspraken zien, zie daarvoor de webpresentatie)

Je doet jezelf tekort als je alleen maar gedrukte info volgt, want,  zoals Erwin Blom ook al zei: de belangrijkste info verschijnt tegenwoordig via blogs. Tip: volg niet alleen de blogs uit de bibliotheekwereld, maar ook de andere info.

Doel van de nlbiblioblogs wiki zit hem in het collega’s laten opdoen van inspiratie, opdat we niet alleen voorbeelden uit Amerika hoeven halen, maar die ook in eigen land vinden.

Er kunnen veel meer Mash-ups gemaakt worden: er zijn veel leuke initiatieven zoals bijvoorbeeld de recensies van Boekenproeven: als die nou gecombineerd zou worden met / geïntegreerd in de catalogus, dan voeg je weer wat toe. OB Arnhem doet dat bij wel met hun CMS. UB Amsterdam heeft dat met een van de laatste bibliotheekblogs ook gedaan.

De prresentatie komt morgen op Slideshare: Wowter

2 thoughts on “OCN2008: 6 Biblioblogosphere

 1. Het genoegen is wederzijds Dymphie maar ik zag vandaag zoveel mensen voor het eerst in het eggie dat ik eigenlijk maar met weinigen een echt gesprek heb kunnen voeren. Dat is het nadeel dan weer van grotere bijeenkomsten. Maar evengoed: leuk!

  Hoe heb jij trouwens live weten te bloggen, met een eigen dongle? Ik had toch voor niks mijn laptop meegenomen. Voor 138 kon ik ook draadloos online, werd mij gemeld….

 2. Ja Edwin, dat is zo, het was maar heel kort, met sommigen (zoals met jou) kon je alleen maar even een handje schudden, maar toch vod ik het leuk.

  Bij zaal A is een wifi toegang, al is-ie zwak en verder
  had ik mijn mobiele modem meegenomen: dat is echt wel ideaal, zolang je in Nederland blijft dan, daar buiten is het onbetaalbaar. En een beetje in de buurt van de stad, want ver weg in de natuur is dat ook buitengewoon traag.
  Dus ikzelf had de hele dag toegang…

  Veel plezier vandaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s