OCN2008: 5 Lerende organisatie, rol van de bibliotheken

1 Reactie

Een track die om 14.30 begint. om 15.15 wil ik weg, naar Wowters overzicht van de biblioblogsphere natuurlijk, hoop dat dat lukt.

Op de titeldia staan een heleboel mensen: Lieuwe Kool, Theo van bergen, Anneke Manche, Sietske Douna, Hilleke van der Reijden, Marianne Pothoven, Channa Veldhuijsen, Jos Postuma.

De zaal is veel te groot, maar voor kwart gevuld en veel mensen zitten tamelijk achteraan.

Lieuwe zit voor, hij werkt nu bij AMC, maar ik ken hem van meer dan 10 jaar geleden bij NIWI. Hij begint over de evidence based practice met foto van Nick Ross, een BBC journalist die 10 jaar geleden hevig geschokt was toen bleek dat de meeste artsen naar eigen inzicht werkten. Bibliotheken hebben belangrijke rol bij het vinden van het ‘bewijs’ voor de keuze naar de juiste behandelingen.  Het gaat goed in zoverre dat de bibliotheek de norm stelt voor informatiegedrag van studenten, maar de bibliotheek is niet altijd de beste of eerste partner bij de keuze van de studenten hierin.

Theo van Bergen: trends en ontwikkelingen. Theo werkt bij Reekx: hij begint met filmpje ‘sometimes size does matter‘. Waarom doen mensen dat toch? Ik kom naar hen luisteren om te horen wat zij te vertellen hebben, en kijk thuis wel filmpjes van anderen als ik die wil zien, daarvoor zit ik niet hier.

Kennismanagementcyclus bij Reekx.

Tips:

  • Gebruiker moet zelf kunnen bepalen wat deze aan informatie wil ontvangen en hoe.
  • Geef naamsbekendheid: mensen in de organisatie weten vaak helemaal niet dat het de bibliotheek is die de voorwaarden schept voor de informatie die binnen organisatie ter beschikking is.
  • Grijp kansen
  • Geef instructies, zorg dat de systemen goed gebruikt worden
  • Zorg dat je aanweizg bent
  • Wees proactief
  • ‘Manage je eigen kennis’

Door delen van kennis wordt rendement van kennis binnen de organisatie sterk vergroot.

Voortbestaan van lerende organisatie wordt bepaald door informatiespecialist

————

Nu gauw naar presentatie van Wowter! Daar is geen wifi begreep ik (in deze zaal wel), moet op tijd zoeken waar die zaal  waar hij gaat presenteren, want het is een rommeltje hier.

One thought on “OCN2008: 5 Lerende organisatie, rol van de bibliotheken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s