Verbeterpunten voor OvidSP

1 Reactie

Na ons bezoek aan Ovid in februari houdt collega D. me op de hoogte van haar bevindingen met OvidSP die ze ook aan Ovid doorgeeft. Ik heb nog even afgewacht of Ovid de verbeteringen zou doorvoeren, want sommigen zijn echt eenvoudig uit te voeren lijkt mij, maar dat is nog niet gebeurd. Vandaar: van haar zijn onderstaande (iets ingekorte) punten (met dank):

Search History:
De oudste set staat boven, en de nieuwste onder. Vaak ben je vooral in de nieuwste sets geïnteresseerd, en dan moet je steeds naar beneden scrollen wanneer je alle zoekacties geëxpandeerd hebt.
En dat uitklappen wil je immers wel dat is noodzakelijk om te zien wat je nu eigenlijk gedaan hebt.

Thesaurus openklappen:
Het kost veel moeite de onderliggende termen van de thesaurus open te klappen: steeds schiet de cursor weer naar boven en moet je zoeken waar je gebleven was. Soms kun je wel 7-10x een vakje moeten openklappen: kan de’ cursor’ (of wat het ook is) niet op die plaats waar je bezig bent blijven?
Of bijvoorbeeld: waarom niet een optie: ‘expand all’ (van een specifieke term alle onderliggende).

Volgens Ovid werkt het openklappen van de thesaurus wel als je via ‘tree’ van de ‘Search tools’ werkt, maar in Medline en PsycInfo biedt dat geen soelaas: hij geeft de gevraagde term op maar een niveau geëxpandeerd, en niet de onderliggende termen. Als je daarvan er een openklapt, schiet hij weer naar boven.
Bovendien zie je, als je een aantal termen hebt opengeklikt, ook de ‘Associated terms’ van die individuele termen: kijk maar naar onderstaand voorbeeld, als je dit ziet, denk je door die plusjes, dat je iets moet openklappen:

Vervolgens blijken er van deze termen alleen maar ‘Associated terms’ te zijn: er zijn geen onderliggende termen.
Dat is niet helemaal duidelijk en bovendien krijg je zo geen goed overzicht van de hele thesaurus.

Limieten / inperkingen:
Als je op de ‘Main Search Page’ begint met ‘English Language’ aan te vinken, en dan vervolgens op ‘Additional Limits’ klikt (om bijvoorbeeld op leeftijd in te perken) blijkt de taal-inperking niet meegenomen te worden naar de ‘Limits a Search page’, maar inperken op ‘Publication Year’ (op de hoofdpagina) wordt wél meegenomen.
Graag álle inperkingen die je op de ‘Main Search Page’ instelt, meenemen naar de ‘Limits a Search Page’.

Gebruikte terminologie:
Een klein puntje, maar het is storend: op de ‘Limit a Search’ pagina staat onderaan een knop: ‘Limit A Search’. Waarom die A met een hoofdletter?

Limiteren niet laatste set:
Als je in OvidSP op de ‘Main Search Page’ een eerdere set aanvinkt, inperkt op ‘English Language’, Search klikt, blijkt toch de laatste (meest recente) set te worden ingeperkt, en niet de set waar je om gevraagd hebt.
Kies je eerst voor ‘Additional Limits’, dan een eerdere set, stel je vervolgens een of meer limieten in, en klik je tenslotte op ‘Limit a Search’: dan gaat het wél goed.
In de oude versie van Ovid werkte het trouwens ook zonder probleem voor alle, ook oudere, sets.

One thought on “Verbeterpunten voor OvidSP

  1. Hoi Deetje,

    Heb je al eens op latijnse termen in titels gezocht? Ook een punt van aandacht van OvidSP. Wij gaan pas weer testen in augustus wanneer de OvidSP2.0 uitkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s