Google Sites valt tegen

1 Reactie

De laatste twee weken had ik vakantie en heb ik eens niet geblogd, maar de pas-vrijgegeven Google Sites nader onderzocht. Mijn bedoeling was om dat als een soort vakantie bladerboek op te zetten. Google Sites is natuurlijk een wiki, en dat gebruik je wel iets anders dan een weblog, maar dit leek me een grappige onderneming. En daarnaast kon ik meteen het mobiele internet uitproberen, waarvan elders verslag.

Wat zijn mijn ervaringen met Google Sites? Samengevat: het viel me niet mee. Deels lag dat natuurlijk ook aan de trage (mobiele) internet toegang, maar deels ook aan de Sites zelf. Het is natuurlijk allemaal nog Beta, maar wat is niet Beta tegenwoordig. Dit heb ik ervan gemaakt: en onderstaand zijn mijn ervaringen tijdens het maken ervan.

Toegang
Ik ben begonnen met op een gmail account een site aan te maken: gaat inderdaad heel gemakkelijk. Aanvankelijk had ik wat problemen met de toegang ertoe: als je nl. in een ander gmail account bent ingelogd, of iGoogle gebruikt of zoiets, kun je de Site van een ander account niet bekijken. Dat is natuurlijk buitengewoon onhandig: ik kreeg van iemand een link toegestuurd en die kon ik niet openen om dat ik in een ander gmail account was ingelogd. Inmiddels hebben ze dat verbeterd: je kunt nu zelfs 2 verschillende Sites en een ander gmail account tegelijk open hebben, dus dat probleem zou uit de wereld moeten zijn.

Beheer
Aanmaken van nieuwe pagina’s gaat heel gemakkelijk: je kunt ze onder de hoofdpagina, of onder een subpagina laten vallen. Aan de linkerzijkant heb je een navigatie menuutje (titel daarvan kun je zelf maken) en daar kun je zelf bestaande pagina’s onder hangen. De naam die in het zijmenu komt, is ook de titel van de pagina, dat kun je niet wijzigen. Maar als je de titel van een pagina wijzigt, is dat wel te doen: zie mijn ‘home’ oplossing.
De ‘Sitemap’ kun je desgewenst weghalen.
Via de optie’ Text’ krijg je een pagina waar je naar externe sites kunt linken: dat is wel handig.

Attenderen
Als je ingelogd bent, zie je een optie: ‘subscribe to pagina changes’: handig, dan krijg je een notificatie als er iets gewijzigd is. Maar dat geldt dus alleen voor de deelnemers die ingelogd zijn: je bezoekers krijgen dat niet. Onhandig.
Let op, verder in het rijtje is ook een optie ‘ Subscribe to sites changes’ : daar had ik me ook al in vergist.
Er is ook geen RSS optie, een echte misser 😦 Nu kan een vaardig iemand natuurlijk wel Page2RSS of Watchthatpage of zoiets gebruiken, maar dit is juist bedoeld voor mensen die niet zo vaardig zijn.

Beneden aan staat wel een optie: ‘recent activity’. Daaraan kan een ieder zien aan welke pagina het laatste is gesleuteld, maar je ziet dus niet wat er dan gedaan is.

Commentaar
Hetzelfde als met de ontbrekende attendering: als je ingelogd bent is er een commentaar optie, maar als je niet ingelogd bent niet. Dat is ook een flinke misser, en bij het discussieforum wordt er ook over geklaagd. Wie weet veranderen ze dat nog. Maar Google zelf is bang dat het teveel als weblog gebruikt gaat worden denk ik, en blogger is ook van Google ….
Overigens zie je de optie ‘commentaren 0’ ook wel als je niet ingelogd bent en dat zet mensen ook op het verkeerde been: wil je niet dat ze commentaar geven, laat die dan ook niet zien! Als er al een commentaar staat nl, wordt die aan niet-ingelogden niet getoond …

Plaatjes
Wat een gedoe met die plaatjes heb ik gehad! Je kunt een bestaande URL gebruiken, maar ook een plaatje uploaden, en in dat geval zit het vast aan die bepaalde pagina. Wil je dezelfde in een andere pagina gebruiken, moet je hem of opnieuw uploaden, of de URL opsporen en die erin zetten.

Van diverse pagina’s heb ik plaatjes gejat, omdat mijn eigen foto’s door de trage mobiele internetverbinding nog niet beschikbaar waren, maar de helft daarvan valt langzamerhand weg. In de edit mode zie je dat ze erin staan, en als je de pagina bewaart zijn ze er ook nog, maar roep je hem later op, dan verdwijnen ze weer. Het is niet bij alle plaatjes zo, en het waarom heb ik niet kunnen vaststellen. Ook plaatjes van mijn eigen Flickr account zitten er de ene keer wel in en de andere keer niet. Buitengewoon irritant.
Eerst verdwijnt het plaatje uit beeld in de ‘show’ mode, maar later ook uit de ‘edit’ mode. Dan zie je alleen via de HTML optie nog dat er ooit een gestaan heeft. Slordig. De meeste losse plaatjes heb ik inmiddels gewist en presenteer ik nu in een setje via een Flickr gadget.
Ik was van plan wat de rommelen met Flickr slide-shows, maar dat is er niet van gekomen. Als gadget bieden ze wel aan de Picasa slideshow, en dat gaat goed heb ik elders gezien. Maar ik wil mijn foto’s niet bij Picasa zetten (niet weer een ander systeem even 😉 ).
Ze bieden wel Flickr gadgets aan, maar niet die van Flickr zelf helaas, maar de Gadget die ik nu heb gekozen (http://chinsonyeh.googlepages.com/flickr_google.xml) lijkt wel goed te werken.

Gadgets
Je kunt er allerlei gadgets aan toevoegen, maar alleen wat Google aanbiedt. Javascript staan ze niet toe, dus je kunt geen Twitter badge gebruiken. Daarvoor moet je dan maar een RSS gadget kiezen en daar de Twitter feed inzetten. Het duurde even voor ik er een vond die werkte, maar uiteindelijk gaat het wel goed trouwens.
Verschillende gadgets die ik probeerde werkten niet, omdat je de settings niet kon aanpassen. Maar dat kan te maken hebben met de trage internet aansluiting die ik daar had: ik kreeg bijv alleen het weer van New York in beeld, en dat was niet te wijzigen.
Je kunt de agenda koppelen, en dat had ik gedaan, maar die kun je dan weer niet vastzetten op een bepaalde periode in een bepaalde stijl. en ik wilde alleen deze twee weken laten zien. Uiteindelijk heb ik de boel maar gekopieerd en er zo ingeplakt.

Statistieken
Je kunt Google analytics ‘enablen’, maar dat lukte aanvankelijk maar niet om dat goed aan het werk te krijgen, omdat je volgens de voorschriften de code in de pagina’s moest plakken, en dat wilde het systeem niet, vanwege de onbetrouwbare (javascript)code 😉 . Eigenlijk klopte die mededeling van hun ‘help’ ook niet: als je Analytics ‘enabled’ waarom zou je dan de code er nog in moeten plakken? Dan gebeurt er op de achtergrond al wat.
En dat blijkt ook zo: weken deed-ie het niet en vandaag maar eens opnieuw geprobeerd en tot mijn verrassing doet de statistiek het ineens wel! En met terugwerkende kracht tot 6 juni.

Het zijn geen schokkende getallen, maar het is altijd wel amusant te zien.

Printen

Ikzelf print zelden, maar iemand vertelde me dat ze de pagina’s van de Sites niet kon printen: ze moest toevlucht nemen tot kopieren van alles en dat in Word zetten om te printen.
En inderdaad zit de print optie ook alleen onder de deelnemers knop.
Raar. Maar inmiddels schijnt het wel weer te werken, dus dat is ook opgelost.

Conclusie
Er wordt nog druk onder de motorkap gesleuteld. Grootste nadeel is het feit dat de plaatjes niet goed ingevoegd kunnen worden, je geen commentaar kunt geven en er geen RSS op is.
Tot dat goed geregeld is eigenlijk niet echt aan te bevelen. (Maar ik ben er weer leuk mee bezig geweest)

One thought on “Google Sites valt tegen

  1. Ha D,

    ik was wat positiever, maar heb dan ook niet zo intensief getest als jij. Ik heb voornamelijk gefocust op de voordelen: Wysiwyg en heel eenvoudig. Met plaatjes heb ik geen probleem gehad en de weersverwachting van buienradar heb ik gewoon kunnen plaatsen. Maar het is inderdaad nog in ontwikkeling, hopelijk nemen ze commentaar (ook het jouwe via je blog) serieus en doen ze er wat aan…

    groet van Tammo ter Hark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s