Asus (en alle andere leveranciers intussen) maken ons lekker met handige kleine laptopjes, maar daarbij moet je natuurlijk wel overal toegang tot internet hebben. Zo’n lichtgewicht laptopje stel ik nog even uit 😉 , maar mobiel internet, hoe zit het daarmee? Het kost nog best wat (minimaal 17.50 per maand) en wat moet je kiezen?
Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik twee weken zo’n mobiel modem, naar verluid de snelste beschikbare, kan uittesten, en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. (Dank je J, hardstikke tof!)
Al jaren neem ik de laptop zowat overal mee heen, ook met vakantie, en ik ben niet de enige, getuige het HCC onderzoek. Tijdens congresbezoeken en in hotels heb je vaak een wifi toegang, al dan niet met extra betaling, maar daarbuiten is de internet toegang lastig, zo het al mogelijk is.
Waarom zou je eigenlijk een laptop willen meenemen:
- opslaan en bewerken van de foto’s
- maken van verslagen
- digitale informatie op CD of de laptop zelf, muziek, DVD’s
En in het internet tijdperk komt daar dan bij:
- opzoeken van externe informatie
- checken van e-mail (hoewel dat vaak best kan wachten)
- contact houden met sociale netwerken / thuisfront
Inmiddels ben je zo gewend om allerlei informatie op te zoeken via internet, dat sommigen dat ook tijdens de vakantie willen: wat is er te doen, hoe laat zijn de openingstijden, wat is de achtergrond informatie. Dat was voor mij eigenlijk de belangrijkste reden.
Als je de providers mag geloven gaat het overal net zo snel als thuis: is dat zo? Zo’n modem zoekt de snelste verbinding die hij kan vinden op de plek waar je bent, en de providers adverteren met die snelste verbinding, maar die is er lang niet altijd, en dan zoekt het modem zelf naar een langzamere.
De afgelopen twee weken zat ik op een camping in Flevoland, midden tussen de vogels en de rest van de natuur (heerlijk). Umts, laat staan HSDPA is hier niet te ontvangen, wel GPRS. De snelheid daarvan doet denken aan die oude 360k (of hoeveel was het ook al weer) inbelmodems. Het gaat wel, maar het is heel erg traag:
- uploaden van een 1,5 mB foto naar Flickr duurt 5 minuten, en in die tijd is je hele machine vast met die actie bezig, dus dat is eigenlijk niet goed te doen
- gmail opstarten duurt een eeuwigheid, zelfs in de html basic versie. Vreemd, want het is toch een minimalistisch scherm, maar op de achtergrond gebeurt er blijkbaar een en ander
- sites met Flash, altijd al hinderlijk, daar ben je echt niet blij mee
- MSN gaat heel goed: net zo snel als anders. Dat is toch wel typisch, maar Meebo lukt niet
- het modem trekt de accu van de laptop leeg: scheelt ongeveer de helft van de tijd. Daar moet je in het vrije veld wel rekening mee houden!
Bottomline: reken je niet rijk met de snelheid van het mobiele net, maar dat je contact hebt met ‘de wereld’ is echt heel handig!
Ga ik het doen in het najaar: als het even kan, reken maar!
——-
Aanvulling 21 juni: als je (als passagier uiteraard) in de auto zit te internetten, switcht de snelheid van GPRS naar HSPDA en terug. Je blijft wel in verbinding.
Twitter blijft dus over? (Wanneer die het doet)
Twitter zelf is heel vaak uit de lucht, maar opstarten via GPRS duurt ook lang. Maar ’t gaat wel.
Je kunt natuurlijk via de telefoon twitteren, maar dat doe ik maar liever niet, zeker niet ontvangen 😉
Hyves opstarten is ondoenlijk: maar dat is altijd al traag. (Niet dat ik dat nou zoveel gebruik trouwenbs) Maar dat van die Blije kabouter en Hyves … dat doen ze niet in the middle of nowhere 🙂
Pingback: Google Sites valt tegen « Dee’tjes: over internet, zoeken, bibliotheken, research en nog zo wat
Pingback: Waarom ik geen Asus ga kopen « Dee’tjes: over internet, zoeken, bibliotheken, research en nog zo wat