Google Sites

1 Reactie

Sinds kort heeft Google de ‘Google sites‘ vrijgegeven voor iedereen met een gmail account. (En als je nog geen Google account hebt, kun je die zo aanmaken).
Eigenlijk is het een wiki systeem: je kunt de toegang delen met een of meer anderen, hebt oudere versies, kunt per pagina commentaar leveren, de site openbaar maken of prive houden en je kunt een mail abonnement op de wijzigingen nemen (geen RSS feed helaas).

Opmaak is heel eenvoudig te doen: zonder enige kennis van html maak je een pagina voor je club, je familie of je vakantie. Dat betekent ook wel dat je een beetje gebonden bent aan wat Google biedt, maar het ziet er toch al gauw aardig uit, want ze hebben ook wat ‘gadgets’ in de aanbieding. Overigens kun je ook in de html code wat aanpassen.

Google Analytics kun je wel ‘enablelen’, maar het is mij vervolgens nog niet gelukt om de code in de pagina’s te plakken: bij het bewaren wordt ervoor gewaarschuwd dat er onbetrouwbare elementen inzitten 😉 . Het is helemaal ingewikkeld als je GA wilt opzetten met een ander account dan waar je je ‘site’ op hebt, dus van de statistiek zie ik maar even af. Dat zal ook wel meevallen trouwens 😉 .

Daar het een Google onderdeel is, en je maar een Google login tegelijkertijd op dezelfde computer actief kunt hebben, werkt de toegang tot de ‘site’ van een ander ook niet als je eigen Google account actief is. Dat komt wel een beetje raar over: je moet zelf eerst uitloggen uit je email om de ‘site’ van een ander te kunnen bekijken. Aanvankelijk heb je niet meteen door dat dat de bottleneck is: dan denk je dat je een toegangscode nodig hebt of zo iets. Ik neem aan dat ze daar nog wel wat op zullen vinden, want dat is echt onhandig.

Afgezien daarvan is het een leuk systeem om eens met een website-tje te experimenteren: en daar ik nu twee weken vakantie heb, en niet uit Nederland wegga, ga ik, voor zolang ik daar zin in heb dan, er eens wat mee uitproberen en de Provinciën aan een inspectie onderwerpen 🙂 .

————————

Aanvulling 7 juni:
Een duidelijk nadeel springt er al snel uit naar voren: je kunt de commentaren niet openstellen  voor anderen. Alleen jijzelf en de medewerkers kunnen  commentaar leveren: dat is echt onhandig! Zeker omdat er geen systeem is om de eigenaar een berichtje te schrijven/sturen.

One thought on “Google Sites

  1. Pingback: Google Sites valt tegen « Dee’tjes: over internet, zoeken, bibliotheken, research en nog zo wat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s