Wetenschappelijk overleven

5 Reacties

Ad Lagendijk, natuurkundige aan het FOM-instituut Amolf (Amsterdam) schreef ‘Survival Guide for Scientists: Writing – Presentation – Email: een boek vol tips over wat je wel en niet moet doen met presentaties, schrijven van wetenschappelijke artikelen e.d. Een ‘etiquetteboek voor wetenschappers’ zegt de Volkskrant.
Het komt deze week uit.

Een vervolg op, en tevens voorganger van, dat boek is de weblog: Survival Blog for Scientists, waar hij iedereen uitnodigt om zelf een bijdrage aan te leveren. De weblog was aanvankelijk gericht op studenten en beginnende wetenschappers, maar hij ontdekte dat er een veel breder publiek was.

Een paar quotes uit het interview met hem in het Wetenschapskatern van de Volkskrant van 10 mei 2008 n.a.v. de publicatie van het boek:

Wetenschap is interactie tussen wetenschappers: als niemand je verhaal leest, is het geen wetenschap.

dat doet me ook denken aan wat Arjen Kamphuis in een reactie op het NRC artikel over auteursrecht zei*:

het grootste risico dat een auteur vandaag de dag kan lopen is niet dat je werk ‘gestolen’ wordt maar dat je werk niet gelezen wordt

Want hoe vaak er naar je verwezen wordt, is ook van invloed op hoe je letterlijk ‘afgerekend’ wordt. Van levensbelang is het dus om een goede presentatie te kunnen houden, en goed te kunnen schrijven.

Alleen de inhoud telt is het idee. Terwijl ik denk dat je de inhoud recht kunt doen met een goede presentatie en tekort kunt doen met een slechte.

Interessant artikel, lijkt me ook een belangrijk boek: want net zoals ‘informatievaardigheden’ geleerd zou moeten worden tijdens de studie, geldt dat ook voor ‘presentatievaardigheden’.
En je hoeft maar even rond te kijken en je weet dat er aan beiden nog wel eens wat schort…

* Hattip Laika spoetnik

Aanvulling 12 mei: zie ook Laika’s laatste post: Etiquette-Based Medicine met de quote: ‘If you can’t communicate, it doesn’t matter what you know.’

5 thoughts on “Wetenschappelijk overleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s