Nederlandse biblioblogosphere wiki en nieuwe zoekmachine

12 Reacties

De biblioblogs nemen snel in aantal toe: ik vond tijd om eens te proberen daar wat overzicht over te krijgen. Niet alleen een lijstje met namen, maar graag een beetje meer info er over. Daarom hebben wij, Wowter, Ronald en ik, een poging gedaan de Nederlandse, of Nederlandstalige, biblioblogs te verzamelen in een wiki.

Ook een beetje om te kijken hoe dat gaat natuurlijk 🙂 . We hebben de grote voorbeelden van

 • LisWiki: de grote lijst, internationale verzameling biblioblogs en bibliotheekblogs
 • Biblioblogs – bibliopedia: Liste des blogs francophones de bibliothécaires, documentalistes et archivistes

bekeken en bedacht dat we het maar eenvoudig moesten houden: een lijstje van mensen en een lijstje van organisaties. En dan komen er vanzelf nog wat pagina’s met handigheidjes en zo bij …

Dus we hebben eerst een gmail adres genomen: nl.biblioblogs@gmail.com en zijn vervolgens gestart met de lijst uit de linkerbalk van Wowter’s blog, daar wat nieuwe blogs aan toegevoegd, feeds erbij gezet en het geheel gesplitst in mensen en bibliotheken. En dit is nu het resultaat: http://nlbiblioblogs.pbwiki.com/ .

Een twijfelgeval vormen een beetje de ‘23 dingen‘ en de ‘spoetnik‘ blogs: blijven ze bestaan of niet? Opnemen of niet? Een paar hebben we er aan toegevoegd, en we verzoeken de anderen dan ook om zich te melden: wil je opgenomen worden, geef een seintje aan nl.biblioblogs@gmail.com.

We willen ook heel graag feedback: want we zijn benieuwd wat je er van vindt!

De bedoeling is wel om het wachtwoord openbaar te maken, maar in deze fase willen we dat nog even niet doen: geef alle gewenste wijzigingen aan ons door, dan passen we dat aan.

De oude CSE zoekmachine is gekoppeld aan het email adres van biomedbiblog: op den duur gaat die weblog ook naar een nieuwe omgeving, dus hebben we voor de wiki meteen ook een nieuwe zoekmachine opgezet.
De oude zoekmachine wordt niet meer onderhouden maar blijft nog wel even in de lucht: de homepage daarvan verwijst ook naar de nieuwe wiki.

Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt ….

12 thoughts on “Nederlandse biblioblogosphere wiki en nieuwe zoekmachine

 1. Dag Dymphie (en Wouter en Ronald), schitterend initiatief! Ik moet het nog aandachtig bekijken maar hier alvast enkele blogs van bibliotheken van mijn unief. Ja, we hebben wat navolging gekregen 😉
  http://bib.kuleuven.be/nieuws.htm
  Kwaliteit niet steeds even hoog en niet allemaal blogs. De volgende uit de lijst wel: Campus Kortrijk, Letteren, Universiteitsbibliotheek, Maurits Sabbe Bibliotheek (Godgeleerdheid), Economie en Bedrijfskunde. Groetjes, Jens

 2. Een wiki is voor het doel een goed medium. PBwiki beviel mij tijdens wat experimenteer werk goed. Vooral wanneer er meerdere personen aan werken

 3. Pingback: NL Biblioblogs in een wiki : Vakblog - werken met informatie

 4. Erg goed initiatief, vandaag ben ik onder het genot van een lekker kopke koffie weer wat aan het bijlezen en knutselen, dit met op de achtergrond een vrolijke deun van een of andere Hollandse klompendans (of is het klompe-dans). Handig zo’n overzicht!
  Thanx, ik ga snel verder lezen (én bloggen ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s