CIL2008: Text Mining Open Sources

Laat een reactie achter

Text Mining Open Sources (3:15 p.m. – 4:00 p.m.) Patrice M. Slert, Section Supervisor, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Librarians can use visualization software to prepare information for their customers. This session reviews some of the research discovery software packages available, gives examples of research using one of them, VantagePoint, and shares lessons learned.

Ik probeer wat op het net over haar te vinden: heel weinig, in Linkedin maar 1 connectie 😉 .
Met open sources bedoelt ze gegevens te halen uit Web of Science (WoS), Dialog, Silobreaker, internet: de belangstelling hiervoor is enorm toegenomen. Wees wel voorzichtig met het trekken van conclusies:

  • als zaken vlak na elkaar gebeuren, wil dat niet zeggen dat er verband is
  • terminologie
  • persoonlijke affiliations

ISI geeft alleen toegang tot de databases waar je een abonnement op hebt genomen. De analyse tool die ze hebben is handig, maar werkt alleen per database. Wil je die info samenvoegen met andere dan heb je een extra tool nodig bv VantagePoint: hiermee kun je resultaten uit WoS en andere databases samen te voegen.
Resultaten geven ze ook visueel weer, met mogelijkheid om op ‘nodes’ in de plaatjes te klikken voor meer info.
Ziet er toch best een beetje ouderwets uit. Het is geen open source maar als je voor een militaire organisatie werkt kun je het gratis krijgen, omdat het daarvoor ontwikkeld is.

Een andere methode voor die analyse is Silobreaker: deze is erg in het nieuws op het moment. Ziet er goed uit!
Het is een zoekmachine naar nieuws: woord en visueel zoeken, maar ook geografisch. Je kunt zoeken naar de relaties tussen mensen, organisaties etc’ en je krijgt een grafische afbeelding te zien van hoe allerlei relaties liggen die weer aanklikbaar zijn. (Ze doet een zoekactie in silobreaker, maar is ondraaglijk traag, wij in de zaal hebben helemaal geen wifi toegang meer, zelfs de telefoonverbinding is weg).

Silobreaker is beter in het analyseren van het nieuws dan VintagePoint: omdat Silobreaker de complete text bekijkt. Bij VintagePoint kun je ook wel vragen om de full-text in te lezen trouwens.

Ze is heel erg zenuwachtig, toespreken van zo’n zaal lijkt me ook geen sinecure trouwens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s