CIL2008: geluk en gamen

Laat een reactie achter

Libraries as happiness engines lezing van Elsabeth Lane Lawley.

Er zijn 4 onderdelen voor het geluksgevoel:

 1. bevredigend werk (en dat van ons kan dat zijn!)
 2. je goed voelen met wat je aan ’t doen bent
 3. tijd doorbrengen met mensen die je aardig vindt
 4. onderdeel van iets groters te zijn

Veel mensen zijn ongelukkig in hun gewone leven en vinden daarom de virtuele omgeving prettiger: als escape aan een gevoel van ongelukkg zijn. Maar ook voor mensen die gelukkig zijn kan de virtuele wereld van belang zijn, en als je gaat gamen met mensen die je kent gaat de echte wereld door de virtuele lopen.

 • Plaatje: ‘I’m not good at life’
 • Filmpje Mary Poppins: spoon full of suger: door te spelen wordt werken leuker, en dat geldt voor elk klein dingetje

Liz Lawley: In praise of the Grind: als je iets vaak genoeg doet krijg je ‘ reputation’ en dat is belangrijk, dat zorgt ervoor dat je ook tamelijk vervelende dingen aldoor doet. Je onthoudt dingen omdat er een beloning onder zit: in het gewone leven kun je bepaalde dingen net zo goed onthouden, maar waarom zou je als er geen beloning is. ‘Putting the fun in functional‘. Amy (J. King

 1. collecting (dingen)
 2. points (om te ‘ranken’)
 3. feedback
 4. exchanges
 5. customization

Serious gaming klink als term niet zo leuk, maar Productive play(ing) klinkt al veel beter. Tupperware heeft dat ook goed begrepen: door mensen dingen te laten verdienen en moeite te laten doen om iets te bereiken wordt het voor hen aantrekkelijker om te doen: er is een prijs en mensen worden opgehemeld. Dat is een belangrijke motivator, maar wat is het eigenlijk anders dan een game?. Eigenlijk zagen we dat ook in het filmpje gisteren.

Games that blur boundaries Chore Wars, Seriosity’s Attent, Social genius, Passively Multiplayer Online Gam (PMOG). Mmensen belonen met punten door ze bij te laten dragen aan webpages, dat kun je uitbreiden met ‘mijnen’ of ‘beloningen’ te plaatsen voor anderen. Dat maakt zoeken op internet leuk.

Games at gateway drugs.

Online rebound:

 • from real to reality and back. Aanbevolen boek: ‘Play money’ Heeft virtuele versie van het boek gemaakt, en verkoopt dat daar virteel, maar hij kan het niet in het echt verkopen omdat hij de rechten niet heeft. Heeft naar aanleiding daarvan het zelf geprint en er 5 van gemaakt die je kunt inruilen voor de virtuele versie. En de coryright aangepast oa: ‘ You may nor read the book’. Met als gevolg daarvan wil iedereen het hebben.
 • LAN parties. Weliswaar gamen, maar dan graag in een groep, samen in een ruimte. ‘We love the web but you can’t put it in your pocket‘ : we willen toch steeds tastbare zaken. ‘Virtual is not making the tangible go away‘.
 • Etsy.com : kun je allerlei handgemaakte zaken kopen
 • libraries? Gamen fysiek in de bibliotheek, door dat daar te doen heeft dat een sterke emotionele factor. Mensen willen daar heengaan, omdat het echt is . ‘Procuctive and playfull at the same time’

Emotions matter!

(Aardig praatje, ook voor een niet-gamer interessant om te horen. Maar dat er tijdens deze sessie geen wifi verbinding was draagt in elk geval niet bij aan mijn geluksgevoel)

Goede ‘writeup’ te vinden bij de Eclectic librarian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s