CIL2008: Hi Tech With Hi Touch — Libraries: Innovative & Inspiring

3 Reacties

De key note sprekers van vandaag zijn een paar medewerkers van de OB Delft, met de lezing: ‘Hi Tech With Hi Touch — Libraries: Innovative & Inspiring’. Zij vertellen over de Shanachietour uit 2007.
Goed zeg, Medelanders Erik Boekesteijn, Jaap van de Geer & Geert van den Boogaard! Chapeau, kudos.

Feel the excitement of the Shanachietour 2007, the librarians’ road movie highlighting best practices in libraries across the US. Hear about the experiences. See the movie. Be inspired

Innovatief en creatief waren de DOKkers wel! Ze toerden door Amerika en spraken met andere bibliothecarissen (o.a Jenny ‘ the shifted librarian‘) over innovatieve zaken voor de bibliotheek, met name over gaming. Wat is een Shanachie?

“Originally the shanachie in Ireland was a very important person who in rank came after the chief and the druid carried the gift of keeping and telling the stories. They travelled the country and were given free lodges and food in return for stories. The gift was passed on when the Shanachie died.”

Ze beginnen met de keynote van vandaag. (Benieuwd of de wifi het houdt: ik heb als tweemaal naar een ander netwerk moeten switchen: zet nodepad maar klaar)
Hun filmpje wordt eerst gedraaid daarin een interview met ‘miss liberty’ (grote hilariteit in de zaal na de opmerking: ‘Trust the internet’: ja zeggen ze, dat is een ‘important message send out to the world’.

Dan komen ze op en krijgen al meteen een fors applaus bij opkomst. Op het podium hebben ze een knus hoekje gebouwd met een paar banken en een salon tafel. daar gaan ze zitten met elk een (apple) laptop voor zich.

  • Verhalen vertellen zal altijd heel belangrijk blijven
  • Everything is subject to change
  • Ze trokken rond en konden overal via wifi toegang krijgen, behalve in Nebraska, dat was een soort Bermuda driehoek.

Ze halen iemand uit een OB uit de zaal erbij, daarna draaien ze weer een stukje film met een maf interview met iemand die naar New York is gekomen om het allemaal beter te maken (Paul Hogengraber). ‘Access to everything there is’.

Bibliotheken moeten overnemen wat scholen niet meer doen. Onderwijs is erg belangrijk: musea zijn ook geweldig, maar als je kinderen over kunst iets wil leren, hoor je dat eigenlijk ook op school te doen. Wereld van de informatie is erg belangrijk.

Live interview met de collega (uit Georgia) die ze uit het publiek hebben gehaald: ze is wel beduusd door dit alles, maar doet het toch maar. ‘People love libraries’.

The universe is made of stories, not of atomes.
Afwisselend stukjes film en babbeltjes ‘in person’ met iemand op het podium.
In de film: stukjes over het rondrijden met de camper, natuur, bibliotheken, allerlei zaken die met informatie te maken hebben, interviews met mensen over bibliotheken, boeken, gaming, etc. vaak grappig, maar wel met een serieuze ondertoon. Ze interviewen Matt Gullett en halen hem even erbij:

‘Book is one of the best technologies ever invented’. Vervangt e-reader het boek in de toekomst? Nou nee, tenzij ze waterbestendig en ‘puke’-bestendig worden.

Ze bezochten een bibliotheekopleiding en vragen aan de zaal: is er een leerling aanwezig? Die halen ze er ook bij. Film over bibliotheek opleiding: library bottle spindle. De cursisten moeten dan iets over de bieb van de toekomst zeggen als de fles naar hen wijst. ‘Library of the future will inspire my heart’.
Live interview met de student: (hoe ze haar rol zag) ‘bibliotheken tot een instituut maken waar mensen graag willen komen. Internet is iets wat we kunnen gebruiken, niet een concurrent, het is meer een brug’. van de conferentie vond ze de gaming sessie leuk, en ze heeft veel handige tips opgedaan. Vaardigheid om zich aan te passen aan verandering is een belangrijk eigenschap van de bibliiothecaris van de toekomst. (en dat heeft ze zo maar 1-2-3 paraat! Goed zeg)

Interview met OB Delft manager: over library-on-the-run. Audioboeken op je mobiel. Bibliotheken moeten je een ervaring geven die je nooit meer vergeet: een bibliotheek is een ‘cool place to stay’ . Bibliotheken kunnen niet zonder gaming. (Kan deze manager niet even naar de stadsdeelraad van ons?)

Ze eindigen met een grappig liedje over de bibliotheek.

(in 2008 gaan ze weer op pad)

————

Ze zijn echt leuk, sympathiek. Zaal vindt ze ook leuk.

The Dutch guys rock!

3 thoughts on “CIL2008: Hi Tech With Hi Touch — Libraries: Innovative & Inspiring

  1. Dat zijn natuurlijk de sessies die je gezien moet hebben. David Lee King schreef er ook een aardig stukje over. Voor de rest lees ik jou berichten sprokkelgewijs. Ik zal er nog wel een paar dagen zoet mee zijn. 🙂 Doe zo verder. Much appreciated!

  2. Pingback: Delft Rocks « Bibaholic : bibliotheken als werk en hobby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s