CIL2008: From Woepac to Wowpac

Laat een reactie achter

Hier heb ik veel zin in: veel bekende namen in het praatje: ‘From Woepac to Wowpac’ (dinsdag 1:30 p.m. – 2:15 p.m. & 2:30 p.m. – 3:15 p.m.) Karen G. Schneider, Research & Development Consultant, College Center for Library Automation (Weblog: The Free range librarian), Kate Sheehan, Danbury Public Library (Loose Cannon Libraran) , Roy Tennant, Senior Program Officer, OCLC, & Author of Managing the Digital Library, Cindi Trainor, Coordinator for Research & Instructional Services, Eastern Kentucky University, John Blyberg, Head of Technology & Digital Initiatives, Darien Library (zie ook Jan 2.0 log).

Come hear about systems and services for the next-generation library catalog from the librarians who are making it happen. Sheehan, at the first library to go live with LibraryThing for Libraries, talks about how her library used this new service to blend librarian-driven reader’s advisory with the intelligence of social networking. Childress discusses the successes and surprises of WorldCat Local, OCLC’s project that uses WorldCat to replace the library’s OPAC. Trainor surveys the road map of major OPAC enhancement innovations and discusses roadblocks, successes, and predictions for the future. Blyberg focuses on data architecture required for next-generation services and systems and why we need to take a holistic approach to information and knowledge brokering.

Ik wil wel een WOW catalogus 🙂 . (wifi is weer down)
Eigenlijk is dit een vervolg op de lezing van vanochtend (Next-Generation Library Interfaces), daarom noemen ze het maar Wowpac II .

Tennant wil liever van de term Opac af. Hij maakt een onderscheid tussen het ILS (integrated library system is catalogus inclusief de administratie) en een Discovery system (DS): dit is alleen de publieke toegang. WorldCat bijvoorbeeld is alleen een Discovery system. In een DS harvest je info uit andere systemen, waaronder je ILS. Zo werkt Worldcat Local (wasington libraries) ongeveer, behalve dan dat ze niet hoeven harvesten omdat die gegevens er al in zitten. Als je een nieuwe Discovery system neemt hoef je je eigen bibliotheeksysteem nog niet helemaal niet af te schaffen. In Open Scource is er ook heel wat te vinden om dat te verbinden met je bestaande systeem: voorbeelden zijn Koha (Athens county public library) en Evergeen (Georgia pines). Op de site van VuFind.org kun je een demo vinden: dit is eigenlijk nog niet echt helemaal uit.
Faceted browsing maken ze meestal mogelijk door inperken aan zijkant.
Je kunt met deze DS gegevens uit Amazon halen om de catalogus te verrijken: LibraryFind (univ oregon state) metasearch tool.

Sheehan (leuke spreekster): ze hebbenLibraryThing overgehaald om een LibraryThing for Libraries op te zetten omdat ze zelf niet in staat waren om een behoorlijke Opac te maken (The opac sucks) .
LibraryThing is een catalogus voor boekenliefhebbers. Zeitgeist: waar hebben de meesten het over. LibraryThing for Libraries neemt de informatie die mensen zelf aan een titel hebben toegevoegd en dropt dat in de lay-out van de publieke browser, daar hebben ze die info onder de ‘groene lijn’ gezet. Voordeel boven Amazon is dat dat info is van mensen die het echt gelezen hebben, en niet gebaseerd op aanschaf. Omdat die twee zaken (hun eigen bibliotheeksysteem en het LT deel) fysiek gescheiden zijn, heeft hun eigen catalogus er geen last van als LT down is. Mensen vinden het zo leuk dat ze ook een deel van de tijd gewoon rondrommelen in de catalogus omdat ze er leuke dingen vonden.
De gebruikers kunnen geen tags toevoegen, tenzij ze zichzelf inloggen en dat privé doen: als bibliotheek willen ze dat op dit moment liever niet. In de tags kun je zoeken, maar niet in de rest van de LT content.
Ze laten de bovenste 20 tags zien, zodat de statistisch niet zo significante eruit vallen.
Lijkt me heel leuk voor een OB collectie, maar of het voor een SB ook goed werkt?.
De Danbury public library.

Trainor: hoe ver kom je met dit soort dingen als je hoog inzet. Ook al is de aanschaf niet duur, dan nog kunnen de kosten hoog zijn. De beste sites op internet hebben deze 4 elementen in zich:

  1. content: van druk naar elektronisch wordt het steeds complexer
  2. community: kracht ligt in by/in/for
  3. interaction
  4. interoperability: allerlei content bij elkaar brengen

RSS heeft bijv alleen 2 en 3, en dat kun je gebruiken om zelf te lezen in lezer of om te publiceren door ze op je website te zetten. Google maps heeft zelf 3 van deze elementen. 4 elementen vind je bij Flickr, Amazon, Wikipedia en Pandora. De next-generation catalogus zou eigenlijk ook hier horen, maar … het is ingewikkeld.
Redelijk goed op haar eigen bedachte indexering scoren (in oplopende volgorde): encore (voorbeeld univ glasgow) , Libraryfind, Scriblio, WorldCat Local.

Blyberg. In theorie is het niet zo moeilijk om een goede opac te krijgen: de interface is het probleem niet, maar het probleem zit hem in het verzamelen achter de schermen van alle info zodat die info gepresenteerd kan worden zoals je wilt. Denk er wel om waar je het over hebt: de Container (boek, opac) vs de Content (ideeën kunst, entertainment). En nu gaan we als bibliotheek ook nog nieuwe content maken, of laten onze gebruikers zelf content maken.
Een opac is vaak een uiting van de gezondheid van een systeem, en een goed systeem zou met allerlei web 2.0 applicaties als Flickr en Facebook doordrenkt moeten zijn. Maar omdat we nogal geïsoleerd zijn van het systeem gaat dat niet goed: als je de interacties tussen die systemen begrijpt, ben je op weg om het op te lossen. Computer systemen zijn continue aan het groeien: een opac is onnatuurlijk. De toekomst is onvoorspelbaar en de containers zijn er slechts tijdelijk: wie kan er nog wat doen met Betamax. Het mooie van containers is wel dat ze hanteerbaar zijn: het container systeem in de scheepvaart is ook geen natuurlijk systeem, maar wel een sterk gereguleerd.

Het valt hem wel op dat niemand in de bibliotheekwereld spreekt over de ‘enterprise’ : in de zakelijke wereld heb je een manager (CEO) die zegt wat er moet gebeuren en dat regelt of laat regelen. In de bibliotheekwereld zit je vaak met commissies die je eerst moet overtuigen van het nut van wat je wilt. Hij geeft 3 aspecten van succesvol ondernemen:

  1. all inclusive design
  2. maintain functional discipline
  3. ensure priority whole over the parts

Ook al verander je allerlei zaken, onze missie blijft hetzelfde: van dienst zijn voor de gemeenschap.

Leuke sprekers wel.

Wat ik er het meest van opgestoken heb, is dat, al heb je een catalogus waar je niet helemaal tevreden over bent, als deze technisch maar goed functioneert kun je er altijd een ‘Discovery system’ overheen zetten om het de gebruiker gemakkelijker te maken. En heel erg dure systemen zijn dan niet eens nodig …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s