Information Discovery With an SE Partner 4:15 p.m. – 5:00 p.m. Polly D. Boruff-Jones, Associate Dean for Teaching, Learning & Research, IUPUI University Library, J B Hill, Associate Dean for Public Services & Jennifer Laherty, Reference/Digital Services Librarian, Indiana University Bloomington Libraries (IUB)
Indiana University and ChaCha, a search engine company, entered into “a strategic alliance for research, development, and services for the next generation of internet search tools and practices.” One of the initial outcomes of the alliance has been the development of an online IU community, using ChaCha’s search engine architecture and guide software to enable IU librarians
and information technology staff to assist IU faculty, staff, and students in finding information. The libraries have expanded their digital reference service to include technology staff to answer technology questions and extended the librarians’ expertise beyond the libraries’ web site.
Over chacha hoorden we ook al bij de Mobile search sessie
IUPUI UL (mooie afkorting hun fotoshow) deed al sinds 1980 e-mail references via een e-mail client op allerlei manieren. Sinds vorig jaar chatten ze ook met hun studenten via Meebo: dat was erg populair (be where the users are). Zij werken samen met chacha voor invited search, begonnen als desktop service. Combineert ‘human intelligence’ met webservice. Sinds vorige week houdt Chacha zich alleen nog met mobiele service bezig, maar ze houden het ‘Academic alliance model’ nog wel aan.
De Infoseeker is degene die een vraag heeft, deze zoekt of via zoekmachine of via gids: zij hebben inmiddels 150 gidsen in the IU applicatie, 2-10 per dag tegelijk online.
De beste resultaten worden dan naar Infoseeker gestuurd. Die guided searches kunnen bewaard worden, zodat ze later door experts kunnen worden beoordeeld, en weer ingevoerd als ‘certified’ results. Deze resultaten worden bovenaan gepresenteerd na een zoekactie.
search.iu.edu is een algemeen portaal voor alle zoekacties. IU onderhoudt een enorme kennisdatabank de inkomsten komen uit advertenties.
Privacy items:
- bewaak zoekdata
- balans tussen betere zoekacties en langer zoeken
- periodiek evaluatie
Authentication is ook een probleem: ze willen ook wel het algemene publiek helpen, niet alleen de campus, maar daarvoor zijn de mogelijkheden wat beperkter. De ‘search swith a guide’ optie is beperkt tot de IU gemeenschap.
Voordelen van deze samenwerking is voor IU dat ze een betere zoekmachine kregen, een vereenvoudiging van opzetten van kennisdatabase, integratie tussen bestaande kennis van diverse afdelingen zoals IT en bibliotheek: eigenlijk is dit ook geïnitialiseerd door IT.
Voordeel voor bibliotheek is ook dat ze hiermee geïntegreerd zijn in de hele website van de universiteit, en daarmee ook een impact hebben op de ontwikkeling van die website en de wijze van zoeken.
Voordeel voor ChaCha: nieuwe partner, grotere markt, grotere kennisdatabase, daardoor ook meer inkomsten. Vergroten van de kennis bronnen, toegang tot meer specialisten.
ChaCha archtectuur
Is nu een web-based platform: een systeem dat ervoor zorgt dat de vragen bij die mensen uitkomen die er het meeste verstand van hebben. Dat geldt voor bibliotheek en IT personeel, maar ook voor studenten bijvoorbeeld.
- Op afkomstig URL wordt bepaald wat ermee mag,
- op basis van de woorden die erin staan naar waar het geen gaat,
- degene die het krijgt bevestigt ontvangst, en zo niet dan gaat het door naar de volgende antwoorder
- dan volgt een zoekactie met een menselijke ondersteuning als het iemand van de IU is ( kb.iu.edu)
- degene die geaccepteerd heeft kan chatten met de vrager en selecteert intussen zoekvragen (categorie en subcategorie) , die op hun beurt weer gebruikt worden om de kennisdatabase te vullen, waardoor in de toekomst de gidsen ’t gemakkelijker hebben
- het systeem weet wie waar kennis van heeft, dus sluist zo’n vraag meteen naar de specialist door
- ze zoeken dus eerst in eigen database doen dan via hun bronnen een academic search die resulteert in een lijst resultaten met links via een linkresolver
- de vrager ziet alle het resultaat met een eventueel commentaar van de gids
- die gids kan verder van alles doen met de zoekresultaten, en daar zijn ze heel blij mee
- ze kunnen dan bijv categorieën en subcategorieën aanpassen en daarna het resultaat opslaan
Ze hebben dit online gebracht in december 2007 net voor kerst. Ze hebben nu 2-8 gidsen en zijn van plan het uit te breiden. Multitasken bij de refernece desk (best stressig denk ik om in een paar seconden te beslissen of je iets wilt oppikken)
Vorig jaar hadden ze bij chacha 853 vragen, en nu dit jaar alleen al meer. Resultaten 65% goed, 20ok rest slecht.
Veel mensen die een vraag hadden, braken af toen ze begrepen dat ze moesten chatten, want ze wilden dat niet. Hoe los je dat op? andere naam?
—————————
Ik zocht naar ‘weather in arlington va’ (t regent steeds) en vond de resultaten niet geweldig, maar ik kom van buiten, dus geen guided search… tijdens de nazit heb ik het met hen hierover gehad: kom er op terug.
(helaas zijn meerdere bloggers weggegaan tijdens vorige sessie omdat we geen wifi hadden).
Dit was de laatste sessie van vandaag: op naar de receptie en de exhibition voor drank en eten. Maar daar was het zo druk dat we er maar van af zagen. De mensen die in het Hyatt verblijven hebben geen gratis toegang meer tot wifi, wij van het Mariott wel . Gelukkig voor ons, maar kan toch eigenlijk niet, zo’sn kamer kost 200 dollar.