CIL2008: 30 tips van een Superzoeker

Laat een reactie achter

Niet gek natuurlijk, als een bekende superzoeker je in haar keuken wil laten kijken! ‘Super Searcher Shares 30 Search Tips‘ is de eerste lezing van track A: ‘Information discovery & search‘ (10:30 a.m. – 11:15 a.m.) door Mary Ellen Bates van Bates Information Services. (Librarian of Fortune is haar blog)
Van haar volg ik al jaren de ‘ search tip of the month‘ . Ze heeft die eind 2007 op een andere manier voortgezet, waardoor ik het een beetje uit het oog verloren ben, want Google Reader wilde haar nieuwe feed maar niet opnemen, en nog steeds gaat het niet helemaal goed. Dit zijn die search tips van 2008 trouwens:

March 2008 InfoTip – Mining Technorati
February 2008 InfoTip – Gigablast Takes Off
January 2008 InfoTip – Clustering On Demand

Voorafgaand aan het congres heb ik natuurlijk rongeneusd op het web en deze weblog gevonden uit oktober 2007: A Super Searcher Shares 30 Search Tips. Dat klinkt bekend, zou ze nog nieuwe tips hebben? De aankondiging van haar lezing:

Want to turbocharge your web research? This popular session by a confirmed super searcher is updated to the minute and jam-packed with valuable tips about how to search the web more effectively. You don’t need to be an expert to use these techniques, but even long-time researchers will learn from them.

Turbozoeken: dat willen we wel 🙂 .

Haar tips zijn wel anders van volgorde dan in het najaar: (op haar site staan de links: die koppel ik tzt nog wel)

 1. Search engines update over zoekmachines
 2. Keotag web 2.0 zaken zoeken zonder dat je steeds opnieuw moet inloggen
 3. MSN product reviews
 4. Google archives news.google.com/archivesearch en de timeline (dat kwam in de cursus ook naar voren). Trends identificeren over verschillende perioden
 5. Watch voor blended search results: lagere precisie, maar meer long-tail resultaten, vnl voor obscure zaken. Vaak heb je een blinde vlek voor de top van de zoek resultaten omdat daar vaak advertenties staan. Kijk daar eens bewust naar, daar kunnen best interessante zaken staan.
 6. SearchCrystal: relatieve resultaten van diverse zoekmachines met overlap. Kun je mooi gebruiken om je eindgebruikers te laten zien
 7. Carrot2.org Clusteren als je ernaar vraagt. Ziet er interessant uit: je kunt je zoekresultaten anders organiseren of laten clustreren. Doet dat on-the fly. Je kunt het ook beperken tot een bepaalde zoekmachine
 8. Loki toolbar. Handig als je veel reist. Detecteert wifi signalen, weet waar je bent, dus als je zoekt op ‘koffieshop’ stuurt hij je naar de dichtsbijzijnste 😉 . Of bakker, of makelaar of wat dan ook. Grappig
 9. Customize Google.com. Firefox (zorg dat je de ICT overhaalt om daarnaar over te gaan) 😉 Infinite scrolls of results, nummert de resultaten, verwijdert advertenties
 10. Google’s experimental search. voeg aan je zoekvraag view:timeline of view:info toe en dan laat hij datum zien. Of plaatjes. Is geen images search, maar laat de plaatjes van de zoekresultaten zien: vaak is dat efficiënter en sneller dan via images zoeken. Handig!
 11. SearchMash Denk hierbij ook an de rechterkant: daar staan de handige zaken. ‘There is more to googlesearch dan googlesearch’. Geeft domeinnaam en niet hele URL. Als je op link klikt dan doet hij de zoekactie op nieuw. In wezen doen de meeste bibliothecarissen dat ook: pagina aanklikken en naar domein kijken of je daar vindt wat je zoekt. Maar leg dat maar eens aan de eindgebruiker uit
 12. Google date-limiting. Advanced search screen met pulldown menu voor de laatste 24 uur. Te gebruiken als je regelmatig dezelfde zoekactie doet: bv wat men over je organisatie zegt. Je beperkt je zoekresultaat dan tot een bepaalde periode (zie sheet voor precieze notatie)
 13. DoubleTrust met de Trust-o-meter. Lachen! Tweaks de searches dan. Komisch
 14. I’d prefer this … bij search.live,.com kun je :prefer toevoegen aan zoekvraag, dan komen die resultaten hoger te staan
 15. MSN’s misspelling suggestion. Heel veel mensen maken typo’s (oja?) . Deze machine geeft je suggesties wat er zoals voor kan komen
 16. Ask’s maps geeft zowel routebeschrijving voor voetgangers als voor auto’s: daar heb je andere details voor nodig.
 17. Exalead.com Veel bibliothecarissen zijn exalead fans. Denk bijv aan de NEAR/n operator. Kun je nergens anders doen. Zie Advanced Search Screen. Fonetisch zoeken, of naar andere spellingen zoeken.
 18. Exalead true wildcard interne truncatie Bijv colour / color probleem
 19. Use search engines quick-answer feature
 20. Gigablast heeft net als Exalead veel extra mogelijkheden. Bv relevance ranking is het sorteren op tweede term mogelijk
 21. SnapSearch visuele zoekresultaten: preview van een pagina uit het zoekresultaat: hoef je niet door te klikken dus dat scheelt tijd
 22. PageBull ‘No words all pictures’. Errug! Maar wel handig als je er van houdt, ikke niet dus. Ook handig als je vorige week iets gezien hebt en hij staat er niet meer. Als een soort cache dus
 23. Factbites.com. Geeft geen websites maar destilleert feitjes uit de gevonden zoekresultaten. Max 30 resultaten, uit ander pagina;s gehaald. Lijkt me heel handig
 24. TextRunner is net zoiets maar zoekt naar assertions. Vraag bijv: ‘what kills bacteria’ en je krijgt een antwoord uit de gevonden resultaten.
 25. NationMaster.com. Haalt statistische informatie op en presenteert ze grafisch. Kijkt ook naar correlaties: bijv als Frankrijk en Italie hoog scoren, kijkt hij naar welke andere statistiek dat ook geeft. Handig voor datamining. Vrij betrouwbaar en linkt ook naar de orignele bron als je dat wilt
 26. TouchGraph soort ‘simular pages’ zoekactie. Kun je ook verwante boeken in Amazon vinden. Je kunt de software gebruiken voor je eigen organisatie (betaald).
 27. Postcast lectures. Diverse organisaties geven goede instructie, bv Yale. goede manier voor je eigen organisatie om marketing te doen
 28. Kosmix.com. Verticale zoekmachine: heeft veel handige informatie bij elkaar.
 29. Louis: doorzoekbare documenten van de overheid
 30. Kijk naar public.resource.org voor de full-text van US suprme court zaken. Is nu nog incompleet maar dit gaat wat worden

Wauw! Wat een lezing! Goed zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s