CIL2008: Monitoring & Current Awareness: Mining Blogs & RSS for Research

2 Reacties

Zondag morgen 9.00 uur beginnen we (8 cursisten) met een pre-conference cursus ‘Monitoring & Current Awareness: Mining Blogs & RSS for Research‘ door Sabrina Pacifici, Law Librarian, Editor/Publisher van LLRX.com (een ‘free, independent, one person produced Web journal’ waar anderen mensen ook voor schrijven) en schrijver van weblog beSpacific.com. Actief is ze wel zo te zien. Natuurlijk weet ik wel wat van RSS en weblogs, maar daar mijn werk bestaat uit dienstverlening aan researchers heeft dit zeker mijn interesse en verder wil ik altijd bijleren natuurlijk. De aankondiging van haar cursus:

This workshop focuses on identifying and leveraging the best of free and low-fee web sites as well as web-related services to support your research enterprise, be it solo or collaborative. It includes “best of the web” for CI (competitive intelligence), legislation, news, government documents, academic and industry sponsored data. Filled with tips, tricks and resources, a not to be missed workshop for researchers!

Het was een heel gedoe om de internet connectie voor elkaar te krijgen: ikzelf liftte aanvankelijk nog mee op de toegang van het naastgelegen Marriott, maar je zult toch zo een cursus moeten beginnen. in de loop van de cursus werd de WIFI toegang steeds beter en sneller en ben ik overgeschakeld naar de conference WIFI cil09.

Sabrina heeft haar presentatie een andere ondertitel gegeven: ‘Leveraging blogs, RSS, Email Alerts and News sources’. Paar algemene items die opkwamen:

 • Wat je ook doet: het gaat om interactie met de klant, het is geen eenrichtingsverkeer van jou naar hen,
 • ons werk is heel erg leuk en kan erg gelukkig maken,
 • de mogelijkheden veranderen steeds: wat vandaag werkt, doet dat morgen soms niet meer,
 • bijblijven is een continue actie,
 • als je toch Google gebruikt, zorg er dan ook voor dat je de speciale truukjes ervan kent,
 • we must speak their language … but they are rather inarticulate
 • iedereen heeft beperkingen, zorg dat je weet wat die van jou zijn, zodat je ondanks dat, toch je werk kunt doen: er zijn altijd work-arounds te bedenken,
 • wees voorzichtig met opnemen van individuen als leveranciers in je attenderingssysteem: (pas op met querulanten), meestal gaat het in ons werk om ‘hard-core‘ informatie en niet om opinies
 • weet wat de services die je nu gebruikt ook echt leveren: dat kan nl in de loop van de tijd veranderen,
 • zorg voor je eigen bronnen kennis: Google news stories bijv ‘expiren‘ na 30 dagen
 • er is zoveel wel beschikbaar dat toch lastig te vinden is: denk bijv aan de statistische informatie op de site van bepaalde kranten,
 • zoeken naar een geheel verhaal is soms niet goed mogelijk: zoeken naar onderdeeltjes, van waaruit dat verhaal weer opgebouwd kan worden, vaak weer wel,
 • onderzoekers hebben het nodig om geïnformeerd, ‘updated and connected’ te zijn.

Werkprocessen.
Weet wie je communities , je patrons, je personeel zijn, waar ze zich bevinden en waar ze zich mee bezig houden. Dat is wel nodig om effectief te kunnen werken, en om je werk effectief te kunnen marketen.
Wat heb je al aan mechanismen in huis om te kunnen attenderen? Inventariseer ze. Meestal heb je ze zelf niet in de hand, maar hang je af van ICT bijv. Kijk ook naar nieuwe tools die je zou kunnen gebruiken, kijk wat handig is en wat je echt ook gebruikt, en als je een tool niet gebruikt: weg ermee!

Bedenk wel dat je niet aan ieders behoefte kunt voldoen, en dat moet je ook niet willen. Begin klein: begin met 1 onderwerp en ga kijken of je aan de behoefte van die bepaalde groep gebruikers kunt voldoen, verzamel diverse bronnen, ingangen, varieer in presentatie, probeer uit. En kijk daarna waar je het verder uit kunt breiden.
Het succes van wat je doet kun je niet afmeten aan het aantal hits: al heb je maar een paar mensen die graag je service willen, dan telt dat al. En als je iets niet zou doen, omdat het niet aan ieders eisen voldoet, dan laat je degene waar je wel wat voor kunt betekenen in de steek.

Sleutelbegrippen zijn: accuracy, scope, timeliness, cost, format, customer service, reliability, updates

Bronnen
Afgelopen jaren is de vorm van de traditionele media (kranten bijv) erg veranderd: de continue stroom van nieuws maakt het attenderen ook lastiger.
Corporaties: transparantie is bij hen een groot woord, maar dat zie je vaak niet aan hun websites af. Die zitten vaak wel tjokvol met informatie, maar daar kun je niet altijd bij, of ze worden niet altijd overzichtelijk gepresenteerd. Het loont wel de moeite rechtstreeks op de website van een organisatie te zoeken als je iets over hen wilt weten: vaak staat het er wel, maar soms is het niet vrij toegankelijk en moet je je eerst registreren: vaak hoef je alleen je naam en email adres maar achter te laten.
Wat informatie op Web 2.0 manier presenteren betreft loopt de overheid erg achter, maar ze zijn wel de grootse leverancier van informatie op het net. Om bij de bron daarvan te komen moet je wel verschillende wegen tegelijk bewandelen.
Think Tanks produceren ook een grote hoeveelheid primaire informatie waar je elders veel voor moet betalen.

Attenderingssystemen. er zijn een aantal, zelfs betaalde systemen, waarvan het niet atijd duidelijk is wat je er mee kan. Vaak kan er meer dan je in eerste instantie denkt, of dan ze zelf expliciet zeggen.

 • USA.gov: je kunt je opgeven voor toezending e-mail newsletter
 • Wall street journal: financieel nieuws. WSJ heeft een goed systeem waarin de gebruiker kan opgeven wat deze wil: kijk een s bij MyWJS, dat zou als voorbeeld voor je eigen systeem kunnen dienen. Die moet dan even 5 minuten de tijd nemen, maar daar staat tegenover dat deze precies krijgt wat hij wil.
 • LexisNexis current awareness: dat is een betaald systeem en daar moet je zelf een service in opbouwen. Over hoe en waar zijn ze ook niet altijd even duidelijk.

Gratis attenderingsservices zijn zowel moeilijker als gemakkelijker te vinden.

 • Google / Yahoo alerts: nadeel: ze komen frequent en zijn vaak waardeloos. Bovendien zit er geen echte time-stamp op: ze kunnen oud zijn.
 • Andere gratis alert systemen bij voorbeeld van haarzelf: beSpecific. De naam is ook meteen een goed advies: wees zo specifiek mogelijk maximes services by defining parameters
 • New york times: is nu helemaal gratis
 • Via Google Archive kun je voor je een betaalde zoekactie doet, eerst een gratis zoekactie doen bv via Google Archive Advanced search : results in een bepaald jaar van een bepaalde bron kunnen dan doorzocht worden, zonder dat jijzelf daar een abonnement op hebt.
 • Via Google Timeline kun je een bepaald jaar doorzoeken
 • Newsiness: aggregator die ook in twee zoekmachines (Google en Yahoo) met elkaar combineert in deze variant
 • Financial times geeft niet-aboneees 30 artikelen gratis (per maand) toegang en de Feeds zijn vrij.
 • NewsNow (UK) versie
 • Searchsystems.net: zoeken naar informatie over mensen voor orbituaries en dergelijke
 • European journalism centre heeft de EU Feeds aggregator die elke 20 minuten updated en daarvoor informatie uit 400 kranten haalt (kende ik niet)
 • Silobreaker: ook aggregator, een erg leuke site met ‘hot spots’ , trends, nieuws uit blogs etc
 • Wikio: een nieuws wiki die op basis van door lezers aangegeven stemmen de relevantie bepaalt. Net als Ekudos (NL nieuws) en Digg (technology) zijn dat systemen die je tijd verslinden. Bovendien hoeft het resultaat niet op waarheid gebaseerd te zijn. In de financiële wereld schijnt dat wel vrij aardig te werken.
 • Memeorandum: over politiek, aggregator met hierarchie naar relevantie
 • Techmeme: zelfde layout als memeorandum. Hot is daar nu een item: bloggers write till they drop (dead) 🙂
 • MSNBC
 • BBC news

Weblogs.
Blogs bestaan ook onder de vlag van de traditionele media, daarnaast gaan de tijdschriften zelf gaan ook steeds meer op youtube lijken: ze hebben vaak een hele verzameling video’s op hun hoofdpagina staan. Tijdschriften uitgevers zijn inmiddels daarmee ook leveranciers van ‘current awareness’ geworden. Al ben je geen abonnee: de feeds zijn altijd vrij.

Hoe zoek je naar goede blogs? Soms moet je dat helemaal niet zelf doen, maar is dat al gedaan: kijk naar een betrouwbare leverancier : Beltawayblogroll bijv: een heel betrouwbare bron die een lijst bijhoudt van wie er echt blogt.

 • Technorati: zegt dat er 70 million weblogs zijn: dit is een statistiekje voor de statistiek. Kun je natuurlijk niet op een hoop gooien. Veel blogs bestaan maar kort, posten weinig, of gaan over onzin. Overal wordt over geblogd, maar voor relevantie informatie wil je daar niet altijd zijn. Als je echter een relevante blog vindt wil je er wel vaak heen gaan. Hou in de gaten wie een bepaalde blog schrijft en waarom. Dat geldt ook voor je eigen blog: hou in de gaten waarom je het doet. Tip: je kunt ook items in ‘draft’ houden, dan is het wel doorzoekbaar, maar wordt het niet getoond. Het is beter af en toe een mailtje sturen aan je gebruikers dat ze zich kunnen abonneren op je weblog waarop je 50 logs hebt staan, dan ze 50 mailtjes zelf sturen. Positief advies: neem een weblog voor je bibliotheek!
 • LISWIKI Wiki van weblogs over bepaalde onderwerpen
 • NY Times zelf houdt ook al 50 blogs bij!
 • Boardtracker houdt bij wat er over bepaalde onderwerpen gebeurt in de discussiefora. Op zo’n discussie forum kun je mensen horen praten over problemen die ze hebben met bedrijven of  voorwerken of wat dan ook: dat kan ook interessante informatie opleveren over/voor die bedrijven.

RSS feeds vinden: (ook in deze groep waren er mensen die nog niet wisten hoe die ‘oranje blokjes’ werkten … ongelooflijk, ik kan mijn leven niet meer zonder voorstellen)

Searchengines

Op haar website heeft ze veel van dit soort info, dat ze ook vaak updated:

Huiswerk: lezen van Jeff Bertolucci, PC World, Search Engine Shoot-Out

Whether you’re searching for text, video, images, news, or local information, you have lots of options beyond Google. We tried dozens of search engines and found some worthy challengers to the king.

Conclusie: sterk gefocused op de financiële wereld en nieuws, maar toch weer wat dingen gehoord die ik nog niet wist. Nuttig. En ben dus weer een uurtje of 2 van de straat geweest met al die sites te linken 🙂 .

Ga nu eerst een ‘Fruity lady’ drinken en daarna zwemmen in ons zwembad op de tweede etage. Vanavond vroeg naar bed: nog beetje bijslapen na die lange dag gisteren. (En ik kan ook maar beter niet doorgaan met deze manier van eten, dan pas ik niet meer in de vliegtuigstoel terug 😉 .)

2 thoughts on “CIL2008: Monitoring & Current Awareness: Mining Blogs & RSS for Research

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s