Twitter op onze bibliotheek website

3 Reacties

Voor mijn werk heb ik een apart Twitter account genomen om met de collega’s onze gebruikers van Internet tips en administratieve info te voorzien. Mensen kunnen daar natuurlijk een RSS feed op nemen, maar het aantal mensen dat dat ook echt doet valt best tegen.
Maar niet getreurd: je kunt de Twitter feed ook opnemen in de website. Twitter biedt daarvoor een aantal mogelijkheden: te vinden, als je ingelogd bent, op deze pagina. Ze hebben kant en klare scripts voor Myspace, Blogger, Facebook en Typepad. Valt je website daar niet onder, dan resten je drie opties:

  1. de RSS feed opnemen
  2. een badge op basis van HTML (javascript)
  3. een badge op basis van Flash

Bij WordPress.com kun je geen javascriptjes of Flash gebruiken, dus zit je vast aan de RSS feed, en dat ziet er niet uit: kijk maar naar mijn linkerkolom op deze website. Maar dat is het enige dat WordPress.com toestaat.

Voor je lokaal gehoste website kun je alle drie de bovenstaande mogelijkheden overwegen. Optie 1 vind ik niets: het ziet er niet uit, en bovendien weet ik niet hoe ik dat zou moeten doen in ons geval. Blijft over een javascriptje, maar … onze werk website bestaat uit een WIKI en dat heeft, zoals ik al eerder zei, voor- maar ook nadelen. Als ik een javascriptje op een Wiki pagina zet, kunnen we hem niet meer als WYSIWYG bewerken, maar moet dat daarna in de kale HTML.

Het rare van Twitter is dat bij de keuze voor de Flash variant (als lijstje tenminste) je vastzit aan de keuze voor ‘with friends‘ en dat de HTML versie alleen je eigen Tweets geeft. Vervelend: Flash voor jezelf alleen, of HTML ‘with friends‘ gaat dus niet. Je kunt wel kiezen voor Flash ‘just me’, maar dan zie je alleen je laatste Tweet, en staat er ‘ What am i doing‘ boven en dat is raar als je het in een zakelijke context als internet-tips wilt tonen. De koptekst van de HTML kun je wel aanpassen trouwens.

Een andere rare keuze in de badges die Twitter aanbiedt is, zoals Patrick al zei, dat bij de Tweets de datum en niet de URL zelf gelinkt is, en dat staat echt raar. Als je kiest voor de RSS variant linkt hij zelfs de hele Tweet, en dan lijkt het ten onrechte net of dat meteen naar een andere site leidt. Knullig. Lijkt me ook onnodig, want de URLs in de tweets zelf zijn wel gehyperlinkt.

Voor onze website had ik dus gekozen voor de HTML versie, maar mijn baas vond dat saai (want teveel tekst), en daar heeft-ie ook wel gelijk ik. Maar als ik dan kies voor de Flash versie, komt die weer niet door de firewall… 😦 .

Het leven van een 2.0 biebmiep gaat niet altijd over rozen. (… maar wel door plassen want in het weekend ga ik nog kamperen ook  😉 )

3 thoughts on “Twitter op onze bibliotheek website

  1. Pingback: CIL2008: Libraries A-Twitter & Using del.icio.us « Dee’tjes

  2. Pingback: Bibliotheken en Twitter | Moqub's bibliotheek van dingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s