Test OvidSP eens met PsycExtra

Laat een reactie achter

In januari 2008 is PsycExtra de database die Ovid vrij geeft om te bekijken. Het is hun nieuwste aanwinst: PsycExtra is een database met grijze literatuur op het gebied van de psychologie (in tamelijk brede zin).

En mocht je geen Ovid klant zijn en toch eens kennis willen maken met hun nieuwe OvidSP platform: je hoeft je alleen maar even te registreren en hebt een maand gratis toegang:

 • met de ‘Basic search’ zoek je met de natuurlijke taal
 • met de ‘Ovid Syntax’ zoek je via de thesaurus (de klassieke manier)

Ze hebben leuke opties toegevoegd (zoals aantekeningen kunnen maken) en een aantal zaken zijn wat handiger, maar de kern van een dergelijke database is toch het zoeken, en ik ben daar nog steeds niet gelukkig mee. Ook nu heb ik de zoekactie die ik al eerder gemeld heb opnieuw gedaan in de Basic Search en wat blijkt:

  1. decision making military (521 hits)
  2. decision making and military (657 hits)

   Al dan niet gebruik maken van een voegwoord beïnvloedt het resultaat dus enorm! Dat mag toch niet voor een ‘natuurlijke taal’ systeem … ik had gehoopt dat Ovid er wat aan gedaan zou hebben. Niet dus 😦 .
   Maar als je naar het verschil tusen die twee sets kijkt zie je wel een verbetering:

   • in mijn vorige poging bleken er titels in de 1e set niet gevonden te worden, terwijl wel alle zoekwoorden in de titel voor kwamen,
   • nu hebben de hits die wel in 2 maar niet in 1 zitten niet alle zoekwoorden in de titel (maar staat de ontbrekende wel in het abstract).

   Maar ja, dat kan ook een toevalstreffer zijn …

   Geef een reactie

   Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

   WordPress.com logo

   Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

   Facebook foto

   Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

   Verbinden met %s