Gelezen in 2007

5 Reacties

Korte aantekeningen over de boeken die ik de laatste helft van het afgelopen jaar heb gelezen, of heb willen lezen, buiten de vakliteratuur en de boeken over fotograferen om dan 😉 .
Gedurende het jaar heb ik deze pagina via een tabblad bovenaan de weblog gehad, maar nu verhuis ik hem maar even naar ‘beneden’ en start een nieuwe Leeslijst voor 2008.

December

 • Peter van Straaten. Agnes. Luisterboek
  • selectie uit drie boeken. Wel aardig. Renée Fokker heeft wel de juiste stem om Agnes te vertolken, maar ze (Agnes) drinkt wat af zeg…
 • Yvonne Kroonenberg. Het zit op de bank en het zapt / Alle mannen willen maar een ding / Volmaakte benen / Zij houdt van hem. Hij ook
  • grappig, herkenbaar. Leest lekker weg, ontspannend.
 • Marjan Berk Vertigo
  • het is wel een mooi uitgegeven boekje, maar eigenlijk zijn het twee verhalen die elkaar op een buiten gewoon onwaarschijnlijke manier tegenkomen. Ze heeft er een tamelijk slechte recensie voor gekregen, net als voor de ‘late lobelia’s’: maar terwijl ik die lobelia’s nog wel grappig vond, leeft dit boek inhoudelijk niet en is het verhaal erg onwaarschijnlijk. Tegenvaller.
 • Kristien Hemmerechts. Een zuil van zout
  • haar eerste boek, novelle eigenlijk, ze heeft er een prijs voor gekregen. Ik heb er wat moeite mee, de hoofdpersoon kan ik niet zo goed begrijpen. Volgens de flaptekst probeert ze haar leven te ordenen, maar ik zie dat niet: ze laat iedereen die haar leven wil ordenen maar begaan, maar anderzijds heeft ze wel duidelijke voorkeuren. Waarom maakt iemand brieven niet open, en waarom al die knipsels? Er blijft teveel onduidelijk. Maar dat je er over nadenkt is wel weer een teken van literaire kwaliteit, dat wel.
 • Kristien Hemmerechts: Taal zonder mij luisterboek
  • Kristien is de weduwe van de Belgische dichter Herman de Coninck, ben erg onder de indruk van de manier waarmee ze dit monument voor hem opricht. De zorgvuldigheid, de formulering, de liefdevolle benadering, buitengewoon! Het duurt me wel wat te lang: de helft was genoeg geweest. Ga van beiden vast meer lezen, maar niet-te-geloven: mijn OB heeft niets van Herman de Coninck in huis ( .
 • Alain de Botton. De troost van de filosofie
  • aardig, heeft een betere druk verdiend: de plaatjes komen nauwelijks uit op het krantenpapier waarop het gedrukt is
 • Paulo Coelho. De heks van Portobello. Luisterboek 8 CDs
  • ik vind hem wel goed. Ben niet erg spiritueel ingesteld, maar vond het wel een onderhoudend verhaal. Dat steeds wisselen van vertellers-perspectief is niet nieuw, maar wel aardig. Zeker als je het door steeds een ander voorgelezen krijgt: dat geeft er een ander cachet aan dan wanneer je het leest denk ik.
 • Ruth Thomas. Vaardigheden voor meisjes (zie ook deze recensie)
  • dat zie je niet veel: een boek met sterke rol voor borduren / handwerken. Leest heel prettig, goed geschreven. Werd aangekondigd als humoristisch, maar waar hem dat dan in zit weet ik eigenlijk niet.
 • E. George. Moordmotieven
  • op de ene uitgave staat ‘Thriller’, en op de andere ‘ Literaire thriller’ maar het zijn gewoon korte verhalen. Wel aardig, het ene beter dan het andere: die Lynley is niet best, en een ander had al teveel info over Richard III naar mijn smaak.

November

 • Ivan Wolffers. Het dikke afvalboek.
  • leest lekker weg, luchtige toon met wetenschappelijke onderbouwing. Prima boek dat ook duidelijk zegt dat lijnen niet werkt. Grappig wel dat hij in de laatste zin nog even verwijst naar de afslankacademie op internet, die er nog echt is ook. (Ze geven wel wat gratis info, maar voor inschrijven (aangeraden met een BMI >25), moet je wel betalen: voor 2 boeken en persoonlijke begeleiding.)
 • Marcel Morin. Modelvliegen. Luisterboek
  • het hoort wel plezierig aan, maar er storen me toch twee dingen aan: 1) een jongen van 12 die uit boeken heeft leren koken is zeer ongeloofwaardig 2) de luister-versie is maar half: in de gedrukte versie komt er nog een stuk achteraan over de volwassen David. Dat de helft ontbreekt is erg vervelend, en twee verschillende poppendokters die beide modelvliegtuigjes bouwen? Nou nee.
 • Luigi Pirandello. Iemand, niemand en honderdduizend
  • wat een geneuzel … daar heb ik geen geduld voor. Teruggebracht
 • Saskia van Noort. Nieuwe buren
  • poeh poeh. Wel erg veel expliciet sex, maar beslist een onderhoudend verhaal. Vraag me wel af of ze nou bedoelt dat Peters’ paranoia van de xtc komt. Ben het niet eens met de negatieve kritiek van het Parool: de ene gek is de andere niet (maar inderdaad dat dutchbat had er niet bij gehoeven, op zich kan werken bij de politie voldoende stressvol zijn). Maar wel een puntje van kritiek: ik ken geen enkele motorrijder die bij een ander achterop zal gaan behalve in noodsituaties zoals als een lekke band of bezinegebrek. Dat doe je dus echt nooit als t even kan.
 • Arthur Japin. Een schitterend gebrek
  • prachtig! Fantastisch! Goed geschreven, goed verhaal, indrukwekkend. Een historisch verhaal dat heel modern klinkt eigenlijk. De afwisseling in tijdsperspectief is ook heel mooi, in een goede opbouw, knap. Chapeau, prijs is verdiend. (Deze scholierenrecensie is eigenlijk beter)
 • P.F. Thomese. Schaduwkind
 • Adriaan van Dis. Zilver of het verlies van de onschuld
  • 13-14 zijn is echt vreselijk ;-) dit boekje is een poëtisch verslag van dat geworstel. Lief wel.
 • Yvonne Keuls. Mevrouw mijn moeder
  • niet alleen haar moeder, zijzelf kan ook heel goed vertellen. Ook een heel schokkend bij-verhaal van het halfzusje van haar moeder trouwens!
 • Lieneke Dijkzeul De stille zonde. Luisterboek
  • helaas leest ze het zelf voor… mogelijk is is het literair, wie ben ik om dat te betwijfelen, maar door haar dictie lijkt het af en toe een middelbare-school opstel. Na de tweede helft wordt het beter trouwens, dan krijgt het verhaal meer vaart en klinkt ze ook vlotter.
 • Wieke Biesheuvel. Afvallen en opstaan
  • ze beschrijft het gedoe met lijnen en alles eromheen erg leesbaar. Goed contrast met het te weinig in Afrika en het teveel hier, dat geeft het boek net ietsje meer. In het tijdschrift [d]Ik van oktober 2007 is een interview met haar en met Hanneke Groenteman opgenomen.

Oktober

September

 • Tommy Wieringa. Joe Speedboot.
  • een ander soort Titaantjes -) . Apart, wordt gaandeweg steeds beter. Prachtige zinnen met een fantastische ritme, mooie metaforische omschrijvingen. Het benoemen van iedereen met voor en achternaam en de overdaad aan details aan bijna alles geeft ook een aparte chroniqueur stijl. De moeite waard.
 • Ruth Rendell. Lotsverbintenis
  • hum … ook weer zo’n boek wat je uitleest omdat je wilt weten wie het gedaan heeft, maar dat al halverwege totaal niet interessant meer is. Wat een flutverhaal
 • Hanneke Groeteman. Doorzakken bij Jamin.
  • we weten dat ze nu, door de bariatrische chirurgie, flink afgevallen is. In dit boek haalt ze er psychologische redenen uit haar verleden bij dat ze ooit ‘dik’ is geworden. Persoonlijk geloof ik meer in ‘dikke genen’, zoals ook blijkt uit recent medisch onderzoek trouwens.
 • Primo Levi. Is dit een mens?
  • een van de eerste ‘ getuigenissen’ vanuit het concentratiekamp en een heel goede beschrijving van het onbeschrijfbare. Ik vond het heel knap
 • Regine Beer ; [red.] Paul De Keulenaer. Mijn leven als KZ A 5148
  • ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit thema verdient toch een betere redactie …
 • Ruth Rendell. The water’s lovely
  • een nieuwe Ruth Rendell (je mag toch hopen nog steeds zo actief te zijn op die leeftijd)! Maar wel een beetje een flauw, alhoewel toch wel Rendelliaans, einde
 • Arthur Japin. De grote wereld. Luisterboek
  • fantastisch! Mooie zinnen maakt die man zeg, goed verhaal, en hij kan prachtig voorlezen. Ik ben het alleen niet met het einde eens: ‘eigenwaarde’ prevaleert niet boven ‘liefde’. Hoe kun je nog waardering voor jezelf hebben als je je geliefde, zonder overleg, zo voor het (onzekere) blok hebt gezet…
 • Allan Hall. Natascha Kampusch – Het meisje in de kelder.
  • oef, dit was echt een foute keuze. Ik dacht toen ik het uit de bieb meenam dat dit boek door haarzelf geschreven was, maar nee, twee van die telegraaf-stijl-journalisten komen met een boek vol nare suggesties over haar en zonder haar. Na een hoofdstukje teruggebracht Bah.
 • Liv. Wraaklust. Literaire thriller
  • debuut. Waarom heten al die thrillers tegenwoordig toch ‘literair’? Leest lekker weg, en dat lijkt me al heel verdienstelijk … en dat laatste hoofdstuk had ze best mogen weglaten.
 • Sylvia Witteman. Pekingeend bij nacht
  • leuk! Heerlijk absurdistische tekstjes over alledaagse, of niet zo alledaagse, onderwerpen. Elke avond een paar voor slapen gaan.
 • Har Meijer. Val dood! en andere praktijkverhalen
  • kijkje in de huisartsenpraktijk, en naar opvallende patiënten. Vaak wel ontroerende verhalen.

Augustus

 • Hobb. Boeken van de levende schepen
  • ook weer drie delen ;-). Deel 1 en 2 uit en mijn OB heeft helaas deel 3 niet in de voorraad: kijk, dat snap ik nou niet… beetje aan collectievorming doen mensen!(Maar na een weekje kwam het via IBL toch binnen)
 • Robin Hobb. De thuiskomst : het rijk van de ouderlingen.
  • yep, ik ben helemaal ‘into’ de fantasy van Robin Hobb op het moment: interessant gegeven, goed geschreven, leest lekker weg
 • Sarte. Met gesloten deuren (huis clos).
  • het citaat ‘l’enfer ce sont les autres’ zat al een poosje in mijn hoofd. Ooit heb ik de uitvoering van het Publiekstheater gezien en had de tekst nog. (Nederlands wel ;-) ). Even kijken of het zo beklemmend is als ik me herinnerde. Ja dus, hoewel een toneelstuk niet echt lekker leest.
 • Janneke Jonkman. Soms mis je me nooit
  • wat een gezeur: niet aan mij besteed.
 • Nelleke Noordervliet. Mevrouw Gigengack : uit het leven van een dame Luisterboek
  • heel plezierig om aan te horen. Ze leest het zelf voor aan een selectief publiekje, dat je dan af en toe hoort lachen, maar dat stoort niet. Licht absurdistisch, doet ook een beetje denken aan die andere voluptueuze dame met aanleg voor de wat ver doorgevoerde filosofie van het alledaagse leven : Mma Ramotswe.
 • Vonne van der Meer. Take 7
  • eigenlijk een novelle. Ze kan goed vertellen: haar raamvertellingen ‘ Avondboot’ en ‘ Eilandgasten’ waren ook erg aangenaam om te lezen. (En erg herkenbaar als je zelf van die huisjes hebt gehuurd. ) “Het oog ziet alleen wat de geest bereid is te begrijpen” (H. Bergson) geeft ze aan deze mee. Het is een grappig verhaal met een serieuze ondertoon: geloven in wat je doet heeft invloed op wat er gebeurt. Al is het dan ook op een andere manier dan je eerst dacht! Schrijnend wel die uitspraak ‘ wat was je mooi’…
 • Nescio. Titaantjes Luisterboek
  • ‘Jongens waren we, maar aardige jongens’. Ach ja ;-)
 • W.F. Hermans. Denkbaar de god, de god denkbaar. Luisterboek
  • half uurtje aangehoord: niet te pruimen, gauw naar de bieb terug gebracht
 • Joost Overzee. Motorisch gestoord
  • als motorrijder moet je dit natuurlijk wel gelezen hebben. Ik word wat amechtig van zijn Joe-Bar-achtige stijl, maar soms is-ie wel erg leuk. Vooral dat verhaal over de Triumph van Richter, en dat over de PR dame. Elke avond een verhaaltje voor het slapen gaan -)
 • Tineke Beishuizen: Wat doen we met Fred. Literaire triller. Luisterboek
  • echt lekker boek om te horen tijdens het autorijden. De wending aan het eind was wel minder onverwacht dan de recensie van Biblion deed vermoeden …
 • Hella Haasse. Berichten van het Blauwe Huis
  • apart vormgegeven, met een soort ‘rei’ als commentaar op de gebeurtenissen. Zeker niet haar beste werk, en dat koor hoeft van mij eigenlijk ook niet, terwijl ik het gegeven wel interessant vond. Wel een koor trouwens dat niet in de gaten had wat er echt aan de hand was, maar meer interesse had in de eigen bekrompen wereld. Eigenlijk is het meer als een toneelstuk geschreven op die manier: en toneelstukken lezen nooit zo prettig vind ik

Juli

 • Hobb. Boeken van de nar. 3 delen
  • heerlijke fantasy, goed geschreven, goed vertaald. Intrigerend verhaal dat goed aansluit bij de Boeken van de zieners
 • Star. Het meisje met negen pruiken
  • tot halverwege best goed. Toen heb ik het neergelegd en kon me er niet meer toe zetten … terug naar de bieb gebracht
 • Rowling. Harry Potter and the Deathly Hallows
  • ze weet het tot het laatst toe toch spannend te houden!
 • Louis Couperus. Een verlangen.Luisterboek (shortlist beste luisterboek 2006)
  • 3 verhalen voorgelezen door Hans Croiset. De eerste twee (Binocle en Spoorwegongeluk) zijn leuk: voor Couperus echt grappig zelfs. Hij heeft zo’n elegant taalgebruik! Het laatste verhaal: ‘Een verlangen’, was wat al te indolent, en wordt een beetje zeurderig daardoor. Om te horen vond ik dat wat minder: dwalen toch je gedachten af

  Kees van Kooten. Greatest bits Luisterboek

  • valt beetje tegen, leuker om te lezen dan om te horen. Maar er zitten wel een paar leuke bij, bijv het opstel: ‘ Naar Delft toe gaan’. Sommige zijn fragmenten: dat is dan ook weer jammer.
 • Alexander McCall Smith. Het geluk van blauwe schoenen
  • een nieuw deel in een serie over het beste Dames detective Bureau van Mma Ramotswe, de dame met het traditionele figuur. De eerste 5 (of zo) waren echt geweldig, met een heerlijke onderkoelde humor, echte ‘feel-good’ boeken, maar dit laatste deel is een beetje teveel van hetzelfde, niet veel aan eigenlijk.
 • Hobb. Boeken van de zieners
  • heerlijke fantasy, lekkere dikke pillen (3 stuks), altijd jammer als je uit ‘die wereld’ bent, maar gelukkig is er een vervolg op: De boeken van de nar

Juni

 • Dekkers. Het beest.
  • Luisterboek voorgelezen door hemzelf. altijd goed voor een glimlach, die columns Midas Dekkers, maar eigenlijk moet je ze niet allemaal achter elkaar afluisteren, dat is echt een beetje teveel van het goede -)
  • Multatuli. Woutertje Pieterse. Luisterboek, voorgelezen door Ivo de Wijs
   • Multatuli en Ivo de Wijs: die twee passen wel goed bij elkaar. Heerlijk.
  • Stephen King. De engelieren.
   • 2 jaar geleden zag ik toevallig ‘Dead zone’ op de BBC: ik had nog nooit wat van Stephen King gelezen, want ik hou niet zo van horror, maar door die serie ben ik ermee begonnen, met als eerste boek ‘Tweeduister’, waar de Engelieren deel van uitmaakt. Dat vond ik zo intrigerend dat ik de meeste boeken van hem wel gelezen heb sindsdien, maar ze zijn lang niet allemaal zo goed. ‘Dead zone’ als boek heeft trouwens een totaal andere sfeer dan de tv-serie. (herlezen)
  • Noort Afgunst.
   • boekenweekgeschenk. Mwah … gaat wel
  • Vlugt. Schaduwzuster. literaire triller
   • best aardig, weer eens heel anders dan de Engelse detectives
  • Leguin. Aardzee-trologie
   • een van de beste fantasy klassiekers, ook uit de 70er jaren (herlezen)
  • Clarke 2001: a space odyssey (en 2010 en 2060)
   • SF. Het eerste deel was een grote hit, ook door de muziek van David Bowie en de film van van Stanley Kubrick . Ondanks dat het uit 1968 stamt nog steeds goed te lezen. Deel 2 is ook prima, maar het derde deel valt tegen. (herlezen)
  • Niffenegger. De vrouw van de tijdreiziger.
   • uitstekend! Intrigerend verhaal, goed geschreven

5 thoughts on “Gelezen in 2007

 1. Hoi,

  ik heb zeven wateren hier thuis liggen en jaren gelden gelezen. Moet zeggen dat ik zelden zo’n mooie serie heb gelezen! Eigenlijk beter dan Bridei, ook al is die ook mooi. Reserveren in de bieb dus of even bij mij langskomen om te lenen 🙂

  Moqub

 2. Pingback: Gelezen in 2008 « Dee’tjes: over internet, zoeken en bibliotheken

 3. Pingback: Gelezen in 2010 « Dee'tjes

 4. Pingback: Gelezen in 2012 « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s