NVB07: Murray

Laat een reactie achter

Robin Murray, Director of Strategy & Marketing at OCLC (pica hoort niet meer in de naam tegenwoordig trouwens) over ‘Bringing the value of web-scale to libraries‘.

Robin kom je ook vaker tegen: op de Ticer van dit jaar (Ticer technologieochtend ) op de ALA in juni (Technical panel) en in maart (Opac and beyond: next generation OPACs and implications for catalogers). Er is zelfs een hele weblog: synthesize-specialize-mobilize‘ met een quoot van hem uit het befaamde Ariadne artikel in de ondertitel : ‘According to Robin Murray, libraries are transitioning from an acquire-catalog-circulate model to one that could be described as synthesize-specialize-mobilize. Discuss.’ 🙂

In de blogosphere wordt er veel gesproken over OCLC de laatste tijd, sommigen vinden dat ze erg voor eigen parochie preken, maar in wezen gaat het natuurlijk ook hier weer om de manier van aanbieden van informatie, en die vindbaar maken natuurlijk. En zeker als hun producten vrij toegankelijk zijn: beter kan het niet zou je denken.

De zaal is niet erg vol.

De bibliotheken handelen tegen de ‘web-scale ‘: dat gaat om ‘ aggregating supply and demand’ en bibliotheken ‘disaggretagen’ juist.In dat systeem staan Yahoo en Google volop in de belangstelling en daar zetten ze zich zelf ook, als metafoor: in het centrum van de stad, maar bibliotheken zitten in hoekjes / straatjes achteraf.

Er komen steeds minder mensen in de bibliotheek, en ze bezoeken ook de bibliotheekwebsite zelf steeds minder. Vroeger waren de bronnen zeldzaam en was er volop belangstelling, tegenwoordig is dat juist omgekeerd: de situatie is geheel gewijzigd. Ook zoekstrategieën zijn aan het veranderen: Lorcan Dempsey geeft als voorbeeld: waarom zou je zoeken via Google? Je kunt ook een specialist opzoeken in Facebook en kijken wat die aan info heeft. Wat heeft search optimaliseren dan nog voor nut?

De rijken worden steeds rijker, en de bibliotheken worden steeds meer gemarginaliseerd.

Long tail: Amazon (27%) doet het veel beter dan bibliotheken (10%). Toch zit de waarde van de bibliotheken daarin: de bibliotheken moeten laten weten waar ze zitten in het geheel van het web.

Datamining is vorig weekend gelanceerd: WorldCat Identities. (zie ook Edwin en Aad).

OCLC wil al dit soort zaken gaan samenvoegen: zodat de vertegenwoordiging van de lokale bibliotheken en consortia op het net ook beter wordt. Volgens hen is dat ‘critical’ om te overleven.
Je bent met het bouwen van een systeem niet klaar: het is een proces waar je steeds mee bezig moet zijn, een heel programma van netwerk ontwikkelingen hoort daarbij, daarmee verrijkt het systeem zich steeds.

Bottom line: de bronnen zijn overal aanwezig, maar de aandacht is schaars!

Opmerking uit publiek: ‘Pushing the catalogue through Google via OCLC’.

Een aantal sheets uit deze presentatie heeft hij getoond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s